După publicarea scrisorii președintelui Joe Biden prin care acesta renunță la poziția de candidat la competiția prezidențială din noiembrie, scena politică din America s-a resetat complet. Toate reflectoarele sunt îndreptate acum spre Kamala Harris, vicepreședintă a US și, cel mai probabil, candidata Partidului Democrat la alegeri. Comunitatea Liberală a stat de vorbă cu profesorul Aurelian Crăiuțu de la Indiana University pentru a înțelege noul context politic și electoral al competiției pentru cea mai înaltă funcție a Statelor Unite ale Americii.
Comunitatea Liberală 1848 – Președintele Biden a luat o decizie relativ așteptată, retragerea din cursa prezidențială și nominalizarea Kamalei Harris drept candidată. Mulți lideri democrați și-au exprimat susținerea publică și va deveni pariul Partidului Democrat la prezidențiale. Cum va schimba competiția politică această mutare curajoasă a președintelui Joe Biden?
Aurelian Crăiuțu – Decizia președintelui Biden a schimbat radical datele problemei, dar ea nu a fost neașteptată. Ea a venit după ce un număr tot mai mare de politicieni democrați din Congresul Statelor Unite și donatori democrați îi ceruseră să se retragă. Gestul său a fost perceput în general ca unul patriotic – a pus interesele țării deasupra celor ale partidului sau ceva ce Donald Trump e incapabil s-o facă.
Retragerea lui Biden îi va forța pe republicani să-și reconsidere țintele. În primul rând, republicanii nu mai pot folosi acum atuul vârstei căci dintre cei doi candidați (presupunând că vicepreședinta Kamala Harris va fi desemnată drept candidata Partidului Democrat la Conventia din august), Donald Trump este acum de departe cel mai în vârstă. Există riscul ca desemnarea sa drept candidat republican să fie percepută ca o încercare a unui sistem gerontocratic de a întoarce țara în trecut.
Comunitatea Liberală 1848 – Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte din istoria US, a fost senator pentru statul California și procuror general la nivel de stat. În același timp, istoria ei personală pare o întrupare elocventă a ceea ce numim „the American dream” – o femeie născută într-o familie de imigranți, care a studiat din greu pentru a-și urmări visurile. Ce se poate adăuga la profilul ei politic?
Aurelian Crăiuțu – Experiența ei de procuror în California și postul de senator nu pot fi neglijate, dar să nu uităm că, fiind din California, Harris nu a trebuit să facă mari eforturi pentru a fi votată de alegători nedemocrati. Acum lucrurile vor fi diferite și ea va fi nevoită să se adreseze unei game mult mai largi de alegători pentru a le câștiga încrederea și voturile.
Simbolul pe care Kamala Harris îl reprezintă e clar: e vorba de o femeie de culoare, prima femeie vicepreședinte din istoria țării, care poate vorbi cu legitimitate în numele unei noi Americi, o țară care nu a avut până acum o președinte femeie. În același timp, Harris e un candidat riscant cu o cotă nu prea înaltă în clipa de față în sondaje.
Ea e percepută ca o figură mai radicală (deci la stânga) decât președintele Biden. Ea a avut o companie prezidențială modestă în 2019-2020 și este legată de palmaresul contestat al administrației Biden în domeniul economic și al imigrației. Presupunând că Partidul Democrat o va desemna drept candidată la alegerile prezidențiale, va conta mult pe cine va alege ca partener pentru funcția de vicepreședinte.
Comunitatea Liberală 1848 – Vicepreședinta Kamala Harris s-a remarcat ca fiind o voce mult mai consistentă pe tema avortului, un subiect diviziv în competiția bipartizană din America. La fel, a fost desemnată de președintele Joe Biden să participe la discuțiile despre securitate pe tema războiului împotriva Ucrainei. Pe ce alte teme candidata Democraților poate surclasa candidatul republican în dezbaterile viitoare pentru poziția de președinte?
Aurelian Crăiuțu – În momentul de față, o bună parte dintre alegători și-au consolidat opțiunile, dar există un număr de alegători independenți și/sau indeciși care nu pot fi neglijați.
Aș vrea să atrag atenția asupra a două segmente importante ale electoratului în noiembrie și asupra cărora campania vicepreședintei Harris își va concentra cu siguranță atenția: așa-numita generație Z, care va vota pentru prima dată în noiembrie și femeile care trăiesc în suburbii.
NU e limpede câți dintre tinerii din generația Z se vor prezenta la urne, dar e de presupus că ei se vor regasi mai ușor într-o candidată de 50 ani care promite să aducă un suflu nou decat într-un politician de 78 ani, narcisist, egolatru și setos de revanșă.
Tema avortului va avea cu siguranță o rezonanță aparte pentru aceste categorii de alegători, dar nu va fi singura. Protecția mediului este un alt subiect care îi diferențiază pe alegătorii republicani de cei democrați.
Și mai importantă cred va fi tema imigrației, un subiect de care vicepreședinta Harris a răspuns în administrația Biden și care reprezintă un călcâi al lui Ahile, ca să spun așa. E de așteptat ca o bună parte a campaniei lui Trump să o atace tocmai pe aceasta temă, asupra căreia dezinformarea și manipularea sunt uriașe în clipa de față.
Comunitatea Liberală 1848 – Ultimele sondaje, efectuate după dezbaterea Biden-Trump, arătau o diferență de 4-6 procente între Kamala Harris și candidatul republican în scenariul unei confruntări directe între cei doi. Ce state așa numite swing-states vor înclina balanța în aceste aproximativ 100 de zile până la alegeri?
Aurelian Crăiuțu – Alegerile vor fi decise în final de un număr relativ restrâns de alegători din statele din centrul Americii: Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, adică „zidul albastru” care l-a propulsat la Casa Albă pe Joe Biden în urmă cu patru ani. E vorba de state eclectice, cu populații variate, ale căror intenții de vot sunt greu de prevăzut în clipa de față.
Sondajele de opinie au confirmat ca președintele Biden a pierdut din popularitate în Michigan, de exemplu, acolo unde exista o importantă comunitate palestiniană, nemulțumită de poziția administrației de la Washington față de situația din Fâșia Gaza.
Fără Michigan și Pennsylvania (care are 20 electori), e greu de crezut că vicepreședinta Harris va putea câștiga în final, deci e de așteptat să vedem campania sa concentrandu-se pe aceste trei state (la fel și în cazul cuplului Trump-Vance, cu atât mai mult cu cât J.D. Vance, propunerea lui Trump pentru poziția de vicepreședinte, reprezintă statul Ohio).
În 2020, au contat de asemenea alte trei state: Georgia, Arizona si Nevada, care acum par a înclina de partea republicanilor. Nevada e un stat imprevizibil însă, deci pot apărea surprize. Ca să rezum și să spun un truism – suntem pe un teritoriu nou, în ceață și orice e posibil în clipa de față. Dar acest lucru e, în final, semnul democrației…
Sursa foto: Ethan Miller (creator) via Getty Images (credit).