fbpx

Problema companiilor de stat care blochează banii din PNRR

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Obișnuința Guvernului de a numi din pix oameni apropiați prin Consiliile de administrație bănoase ale companiilor de stat și completa lipsă de înțelegere a principiilor de guvernanță corporativă poate costa România până la 2,7 miliarde de Euro. Adică valoarea cererii de plată numărul trei din PNRR.

Comisia Europeană a dat șah Guvernului, demonstrându-i recent combinația de ignoranță și rea-voință cu care a tratat realizarea jalonului din PNRR privind guvernanța corporativă a companiilor de stat. Guvernul are acum 6 luni pentru a repara tot ce a făcut greșit în ultimii doi ani la acest capitol.

Jalonul presupunea:

  • adoptarea unei noi legi a guvernanței corporative la companiile de stat,
  • înființarea unei autorități speciale (AMEPIP), care să gestioneze numirea unor conduceri competente la companiile de stat
  • Recrutarea unei conduceri competente a acestei autorități
  • Operaționalizarea (adică buget și personal) acestei autorități
  • Demararea și finalizarea procedurilor de recrutare

Ceea ce s-a întâmplat este exact opusul:

  • Legea a fost adoptată cu mare întârziere, dar are multe aspecte care o fac inaplicabilă,
  • Autoritatea a fost înființată cu întârziere de aproape un an, în subordinea Secretariatului General al Guvernului,
  • Conducerea autorității a fost selectată astfel încât PNL și PSD să își împartă cele două funcții de vicepreședinte. Întreaga conducere a fost silită să demisioneze, fiindcă experții Comisiei au descoperit că întreaga procedură a fost viciată. Unul din actualii vicepreședinți, Victor Moraru, apropiat de PSD, este cel care a selectat comisia care ulterior l-a ales pe același Victor Moraru ca vicepreședinte al AMEPIP. Cei doi vicepreședinți au rămas însă în funcție și vor mai conduce autoritatea încă șase luni de acum încolo,
  • Autoritatea a primit buget, dar nu a putut găsi suficienți oameni competenți pentru tot ce trebuia să facă. De aceea procedurile de selecție la diverse companii de stat au fost trimise spre avizare către autoritate începând cu luna aprilie, dar nici una nu a fost avizată până în prezent,
  • Același vicepreședinte AMEPIP, Victor Moraru, este acum în proces de selecție spre a fi numit în conducerea Transelectrica, procedură de selecție care va ajunge la avizare la autoritatea pe care o conduce … Victor Moraru.
  • Procesele de selecție pentru multe din companiile importante – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oil Terminal sau Romgaz, TAROM, CFR, sunt suspecte și Comisia Europeană nu acceptă că procedurile de recrutare au fost corecte, așa că ar trebui reluate.

Practic, guvernul ar trebui să îndrepte în următoarele 6 luni tot ceea ce a făcut greșit – de multe ori cu bună știință – în domeniul guvernanței corporative la companiile de stat.

Având în vedere că în acest interval alegerile parlamentare vor genera o altă formulă de guvernare, este imposibil de corectat greșelile, ceea ce va duce la pierderea banilor. Nu e clar cât ne va costa asta din cele 2,7 miliarde de Euro din cererea de plată numărul trei, dar este foarte posibil să ne coste toți banii.

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00