fbpx

Nu subestimați prostia în politică

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Un gând mă bântuie de când am început să cunosc viața politică și instituțiile statului de prin interior. Cea mai șocantă descoperire pentru mine este cantitatea uriașă de prostie, harababură și iresponsabilitate care există. Ceva ce doar intuiam din afară. Din afară mereu există prezumția unor planuri ascunse, secrete. Din interior, această iluzie nu rezistă. 

 Când lucram pentru statul român, din diverse demnități, mă minunam uneori cum de mama naibii zboară avioanele, merg trenurile și centralele electrice. E poate singura chestie terifiantă cu care rămân din politică: nu există nici o conspirație. 

Mă gândeam la asta ieri când toată bula politică a stat câteva ore să vadă dacă mai marii țării îl retrag sau nu pe doctorul Cârstoiu de la candidatura pentru primăria Bucureștiului. Am văzut pe HotNews (vezi aici), o bucată din conferința de presă susținută de Cârstoiu și Grindeanu. 

Apropo de prostie, Grindeanu este cel care săptămâna trecută spunea că USR plimbă urșii prin păduri ca să îi strice lui autostrăzile. M-am străduit să fac celebră această gafă și am reușit cât de cât în bula de Facebook și X.

Conferința de presă era menită să transfere credibilitate de la Grindeanu la Cîrstoiu  pe tema transporturi și să pună pe agendă tema că metroul din București trebuie transferat la primăria Bucureștiului. Deja două prostii în fraza asta. Prima, ideea că Grindeanu ar avea credibilitate pe Transporturi. PSD s-a dat de ceasul morții să îl mențină la acest minister în ideea că vor tăia panglici de autostrăzi electorale de o să crape românii de plăcere să voteze PSD pe motiv de Grindeanu. Doar că nu e ca în filme și acum cam toate proiectele de autostrăzi sunt în uriașe blocaje de execuție și financiare (detalii aici). E mai complicat, autostrăzile nu se fac singure, contractele și achizițiile se blochează dacă nu stă ministrul și consilierii săi pe capul companiei naționale. Dar Grindeanu trece pe la minister cu program de parlamentar de cursă lungă, adică de luni până miercuri, și luni nu chiar de dimineață, ca să se deranjeze la burtică cu plecatul duminica spre București. Pe scurt, Grindeanu e dezastruos ca ministru, așa ca să plimbi pe unu cu o imagine proastă ca să-l ajute pe unu cu o imagine inexistentă, este o dovadă de prostie cruntă a echipelor de campanie. 

A doua prostie e să crezi că transferul metroului de la minister la primărie ar fi un punct sensibil pentru Nicuşor Dan, pe care Cârstoiu trebuie să apese. Nicușor Dan nu a spus niciodată că ar refuza metroul. A spus că metroul poate și că ar fi bine să fie transferat la primărie, dar cu tot cu subvenția pe care Ministerul Transportului o primește din bugetul de stat pentru metrou. Acest ”mic” amănunt de câteva miliarde de lei / an se face uitat în comunicarea pseudo candidatului Cârstoiu. 

Toate metrourile din lume sunt subvenționate, dar al nostru este exagerat de subvenționat, dat fiindcă că peste 80% din veniturile Metrorex vin din subvenție. Lucrăm la Departamentul de Politici Publice al USR la o serie de analize pe companii de stat și vom începe chiar cu Metrorex. Evident, faptul că Bode a mărit salariile la metrou atunci când metroul era închis în pandemie, nu a ajutat la scăderea dependenței față de subvenție. 

Doar Drulă a avut cojones să înghețe salariile de la metrou și să înghețe noi angajări. De fapt, doar în timpul lui Drulă a scăzut numărul de angajați la metrou (prin pensionarea naturală și înghețarea de noi angajări). A venit Grindeanu și a reînceput degringolada creștilor de salarii și de angajări la metrou.

Acum e ușor să zici că vrei să dai metroul la primărie și evident că primăria ar trebui să fie fericită să-l ia. Dar, evident, cu tot cu subvenție, altfel transferi primăriei capitalei doar o datorie de câteva miliarde de lei pe an, după ce Nicușor Dan abia a echilibrat bugetul. 

În lunile de mandate suprapuse Nicușor Dan – Cătălin Drulă s-a reușit aducerea biletelor de STB și metrou la același nivel – 3 lei (spre șocul lui Sebastian Burduja, care credea deunăzi la TV că biletul costă 12 lei pentru o călătorie cu autobuzul). Tot în timpul mandatului Cătălin Drulă – Nicușor Dan s-au implementat și abonamentele unice de metrou și STB. Dovadă că dacă se dorește se pot face politici comune metrou – STB, indiferent unde este subordonat metroul și că a fi la primărie sau la minister nu este buba principală. Buba principală este cum facem să scădem dependența Metrorex de subvenție, să decăpușăm Metrorex și să facem metroul funcțional. 

Această conferință de presă care trebuia să lanseze marea temă a metroului în București s-a fâsâit complet, drept dovadă că veți citi despre tema asta doar aici la mine și doar pentru că sunt un maniac al politicilor publice și urmăresc care e faza cu subvenția și cu metroul. Altfel, singura știre care a ieșit a fost faptul că medicul Cârstoiu s-a simțit agasat și atacat de Cristian Andrei de la HotNews, care l-a întrebat în mod repetat dacă a dat consultații la clinica sa privată în timp ce era director la spitalul de stat. O practică și imorală și ilegală.

A refuzat în mod repetat să răspundă. S-a băgat Grindeanu ca musca-n în lapte, zicând că stați așa că instituțiile statului trebuie să decidă dacă Cârstoiu e vinovat sau nu, că, uite, instituțiile statului au decis în cazurile Clotilde Armand și Vlad Voiculescu. Fentă la care ministrul se aștepta ca presa să leșine și să alerge să îi jumulească pe Clotilde și Voiculescu. Grindeanu minte și niciunul nu este trimis în judecată. Dar să zicem că la cum a ajuns DNA sub Voineag nu e mare diferență între anchetă de hărțuire și trimitere în judecată (observați că de 6 luni celebrul procuror antivaxer nu mai face nimic în dosarul vaccinurilor. Dar nimic nimic, niciun martor chemat, nicio comunicare, a dat bomba și e prin concedii). Deci acum la orice chestie de furt și corupție, pesediștii trimit presa cu fenta: dar de ce nu scrieți de VV și Clotilde? Să scrie ce? Au tot scris. Chestia e că nu prinde subiectul. Oamenii nu pun botul că ăștia doi sunt corupții poporului. Și dovada de prostie e insistența ăstora ca Grindeanu. După ce au decredibilizat masiv DNA și ANI numind acolo păpuși atât de evident compromise, gașca PSD-SRI-Iohannis-Savonea ar vrea ca oamenii să și creadă că aceste instituții mai pot fi arbitri ai moralității. Oamenii nu cred. De unde nervozitatea prostănacilor: băi, adică noi ne-am chinuit atâta să punem mâna pe DNA-ANI-justiție ca să scoatem corupți la USR și acum nu funcționează? Nu, nu funcționează. Uitați-vă în linkul de la HotNews la cum se agită Grindeanu, e un delir asemănător cu momentul în care era indignat că USR plimbă urșii prin pădure.

Altfel, cine mai are încă dileme legate de poziția noastră a USR față de DNA și ANI, vă rog să găsiți aici argumente pe Mogul TV

Și revenind la prostie, stând noi toată ziua de ieri în știri pe surse insistente cum că înțelepții coaliției dezbat dacă îl retrag sau nu pe Cârstoiu, auzeam fel și fel de variante, calcule, algoritmi, analize. Că de fapt asta au vrut, să-l arunce în cursă, ca apoi să-l retragă ca să-i creeze pârtie lui Piedone. Alt calcul că de fapt se dorește să fie atâtea știri în jurul lui Cârstoiu, că așa îl mențin în atenția publică pe un anonim. Că de fapt e parte din strategie. 

Adevărul este că văd des această prezumție de raționalitate. Mintea noastră umană refuză să accepte haosul. Căutăm ordine în haos pentru că o ordine chiar opresivă e mai liniștitoare decât un haos angoasant. Cineva este totuși responsabil, cineva are un plan. Așa ajungem sistematic să subestimăm factorul prostie. Așa par uneori Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă niște deștepți. Ei fac prostii în serie. Dar totuși, ăștia conduc România, nu pot fi chiar atât de proști. Nu ar putea arunca în luptă pe unul cum e Cârstoiu, fără o minimă verificare de background. E clar acolo un plan. Nu? 

Aceste ”genii” au acum 66% în Parlament și în sondajele plătite de ei se laudă cu 40% comasat. Și tot ei fac întreaga campanie pe ideea de stabilitate eternă. Deci unii care au pierdut în doi ani de guvernare 26 de procente promit stabilitate pe următorii 10 ani, v-ați prins? De fapt, recitiți titlul. Nu e niciun plan, nu există nicio conspirație. Sunt chiar atât de proști cum par.

 

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

  This will close in 0 seconds

  Hai în Comunitatea Liberală 1848!

  Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

  -
  00:00
  00:00
  Update Required Flash plugin
  -
  00:00
  00:00