Europenele sunt importante. Prin comasarea lor cu alegerile locale, ele au fost cumva marginalizate. Scrutinul pentru PE e însemnat pentru că trimitem acolo reprezentanți care vor legifera în următorii cinci ani, nu doar pentru noi, ci pentru 450 de milioane de europeni. Dar și pentru că de rezultatul lor va depinde ce se petrece la prezidențiale și, ulterior, la parlamentare.
Bătălia pe care o va purta Opoziția trebuie să folosească teme politice simple și clare. Am cinci sugestii.
Prima temă ar putea fi următoarea: la scrutinul european, suntem siliți să votăm pentru sau împotriva guvernului. Ne-au obligat PSD și PNL. Aliindu-se, partidul de stânga și partidul de dreapta care alcătuiesc guvernul ne invită să votăm pro sau contra cabinetului. Opoziția e, în mod firesc, îndemnată să spună: PSD și PNL guvernează prost. Scopul e, de bună seamă, acela de a coborî alianța celor două formațiuni sub ștacheta de 50%. Pe care s-au obligat s-o treacă, pentru a arăta că trebuie să rămână la Palatul Victoria și după 9 iunie. Opoziția va argumenta pe dos: dacă PNL și PSD nu au majoritate la urne la scrutinul european, pe 10 iunie trebuie să plece acasă.
A doua temă îi privește pe candidați. Cei propuși de PSD și PNL sunt foarte slabi. Unii au fost în PE și au tocat frunză la câini: exemplul cel mai bun e oferit de M. Tudose, capul de listă. Alți candidați sunt noi, dar n-au nicio legătură cu ce face PE: de pildă, Gabi Firea nu va putea inventa vouchere și nici crea companii municipale, singurele lucruri la care a arătat că se pricepe de când a intrat în politică. Cei 2-3 candidați care au făcut treabă în PE sunt la coadă. Iar Grapini, care nu e nici membră PSD, nici membră PNL, e pe listă peste cei merituoși. Ambiția celor două partide e mare: ar vrea să mențină mandatele de care dispun acum în PE. Peneliștii sunt 10, pesediștii – 9. Ca să le confirme pe 9 iunie, le trebuie 60%. Credeți că le vor avea?
A treia temă e și ea simplă și clară: N. Ciucă și M. Ciolacu sunt străini de agenda europeană. Singura lor referință externă e războiul din Ucraina, pacea, stabilitatea bla-bla-bla. Ce nu pricep cei doi este că agresiunea rusă e contextul, nu problema europeană. Pe agenda Consiliului, de care se ocupă guvernele, sunt probleme mari și grele. Despre care nici Ciucă, cât a fost premier, nici Ciolacu nu au vorbit, deși era obligația lor esențială, ca a oricărui alt guvern dintr-un stat-membru. Nici măcar de Schengen nu mai îndrăznesc să discute. Cei doi vor, de fapt, să-și salveze pielea.
În al patrulea rând, Opoziția ar putea evoca o temă care privește o perioadă mai lungă, nu doar cea recentă. Din 2012 încoace, de când domină autoritar scena politică internă, PSD și PNL ne-au îndepărtat de UE. Fie singure, fie împreună. Politic vorbind, ultimul deceniu e un dezastru: cele două partide au anulat alternanța democratică sau au simulat-o. Un mecanism cucerit cu mari eforturi și care a fost condiție pentru primirea în UE e mort. Faptul că democrația e în derivă are consecințe grave: am pierdut fonduri europene însemnate, avem întârzieri în PNRR cum nimeni nu mai are, PNL și PSD au numit în demnități publice persoane slab pregătite, plagiatori etc.
În fine, Opoziția cred că va trebui să vorbească în campania pentru europene despre Klaus Iohannis. Căci el e artizanul acestei politici nesăbuite. E autorul readucerii rotativei guvernamentale din trecut în prezent, ca și al combinației electorale pentru PE. Iar Iohannis își face în prezent campanie pentru sine. Nu îi pasă de ce va fi Europa mâine și de rolul României în sânul ei. În 2019, el a organizat un summit european la Sibiu, chipurile ca să vorbească despre viitorul UE. A vorbit despre viitorul propriu. Voia al doilea mandat. Acum vrea altul. E decuplat de realitate.
Votăm împotriva guvernului, candidații PSD-PNL la PE sunt slabi sau foarte slabi, liderii celor două partide n-au nimic de-a face cu agenda Uniunii, peneliștii și pesediștii ne-au îndepărtat de UE din 2012 încoace, iar artizanul acestui regim corupt, Iohannis, e în campanie acum, dar nu pentru aprofundarea integrării noastre, ci pentru un fotoliu comod pentru sine.