fbpx

… niște dedicații

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Din 16 Septembrie.

 

🌎

„Se manifestă un curent în politica internațională: neo-idealismul (new idealism)” zice Benjamin Tallis (German Council on Foreign Relations) într-un articol foarte tare, click aici. Îl puteți urmări pe X-ul lui Elon Musk, fost twitter, aici @bctallis, omul tot scrie despre tema asta. Cine sunt noii idealiști? Șefii de state și din guverne din țările baltice, Finlanda, Cehia. Ursula von der Layen („un lider renăscut în organizarea răspunsului UE la agresiunea rusească” și Zelensky. Ce e neo-idealismul? O abordarea morală a relațiilor internaționale, bazată pe credința în valorile liberale. Pentru neo-idealiști, lupta pentru libertate nu e chestie de care te ocupi când și când ci devine interesul principal de politică externă. Vecinătatea europeană a Rusiei conduce acest curent, pentru că pentru aceste țări, libertatea și interesul strategic e totuna, din motiv că sunt îngrijorător de aproape de imperiu. De aceea, țările conduse de noii idealiști au alocat proporții majore din PIB pentru ajutorul Ucrainei. Neo-idealiștii resping abordările „realiste” (ăsta e un alt nume pentru ăia care ar preda lui Putin țări întregi ca să doarmă liniștiți, gen Macron și alții mai departe de imperiu). Apărarea democrației de imperiile autoritare (fie că e Ucraina sau Taiwan) reprezintă o altă credință, de aceea veți vedea că aceste țări au și îndrăzneala de a întreține speranța în Taiwan, și devine China supy. Ar fi multe de zis, merită citit tot. Despre România nu e nimic. Odată pentru că nu a auzit nici dracu de Iohannis sau Hellvig și apoi pentru că între neo-idealism și neo-securism e o diferență uriașă de natură.

 

💰

Ce zici de un film despre mafia siciliană vs. CIA? Un duo atipic, însă cu siguranță spectaculos, precum peisajul de pe Coasta Amalfi unde se desfășoară în mare parte acțiunea din Equalizer 3. S-ar putea ca după ce mergi la film să vrei să arunci o privire pe Google Flights pentru a plănui o scurtă vacanță în regiune (yes, și asta poate face parte din recomandare). Denzel Washington joacă un rol excepțional care parcă te invită să patrulezi și tu pe străduțele întortocheate ale micului oraș, savurând un ceai alături de localnici. Un film de acțiune care te trimite în vacanță, măcar pentru câteva ore!

 

🔛

Revine pe scena Teatrului Bulandra după o absență de cateva luni spectacolul “Richard al III lea”, de Shakespeare, care se va juca pe 22 și 23 septembrie. Unul dintre cei mai mari regizori ai lumii, românul Andrei Șerban, reușește un spectacol dinamic, modern, în care umorul se împletește cu drama. Un spectacol legendar, cu temă politică, realizat în stil contemporan, în care veți recunoaște personaje din peisajul politic românesc

 

🏡

27 și 28 septembrie la TNB: “Casa de la țară”, cu Maia Morgenstern. O piesă demnă creată și jucată în stil Broadway, scrisă de Donald Margulies, laureat al premiului Pulitzer. 

 

🎭

29 septembrie: “Creatorul de teatru”, cu Marcel Iureș, în regia lui Alexandru Dabija. Piesa scrisă de unul dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani, austriacul Thomas Bernhard, este o odă adusă teatrului, cu puternice accente sociale contemporane. 

 

📖

De când a început războiul împotriva Ucrainei, mulți analiști se întreabă ce se întâmplă în cercurile înalte ale puterii din jurul lui Putin. Un roman uluitor de vizionar, semi-documentar pe acest subiect a fost tradus recent de editura Humanitas. E scris de Giuliano da Empoli și a fost premiat de Academia Franceză în 2022 – Magul de la Kremlin. Personajul-cheie e inspirat de un fost consilier real al lui Putin. Un citat revelator pentru cercul zero al puterii vede Rusia în termenii de mai jos: „Nu poți scăpa de propriul destin, iar al rușilor e să fie conduși de Ivan cel Groaznic. Putem inventa orice, revoluția proletară, liberalism dezlănțuit, rezultatul este același: în vârf se află opricinikii, câinii de pază ai țarului”. Chiar dacă există riscul ca ficțiunea lui Empoli să fie înțeleasă ca o justificare contextuală a atrocităților comise de Rusia în ultimii 20 de ani, această distopie, în traducerea strălucită a lui Bogdan Ghiu, cu greu poate fi lăsată din mână.

 

😶

Oana Pellea revine pe scena Teatrului Național din București pe 25 septembrie și pe 8 octombrie la Sala Atelier. De data asta actrița a ales o mono dramă. “Evadarea tăcută”, un spectacol despre cea care a fost fenomenul Lena Constante, prizoniera politică în România comunistă a anilor ‘60. O marturisire.  O lecție de viață: Cum poți evada din iadul trăit plonjând în raiul din tine! O piesă dramatică, pornind de la un mare subiect politic, o rană în istoria României care cu greu se va închide. 

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00