fbpx

Împăratul e gol. Cancelarul Nehammer spune Nein la Schengen

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

Congresul PPE de la București, din 6-7 martie a.c., a fost un dezastru de imagine pentru PNL. Deși ar putea părea paradoxal, reuniunea a scos la iveală deruta politică a peneliștilor. 

E evident că, în septembrie 2023, atunci când familia populară a hotărât să țină congresul ei pre-electoral în România, PNL era foarte departe de acordul de cooperare în alegeri cu PSD. La începutul toamnei trecute, Ciucă & co. au decis chiar să meargă singuri la toate scrutinele din acest an. Până să înceapă congresul, au bătut, însă, palma cu PSD pentru liste comune la europene. 

Nu au încă numele candidaților și nici măcar un cap de listă. Așa că partenerii lor din PPE n-aveau ce campanie să facă unui partid înfrățit cu adversarii lor din celelalte 26 de state-membre. Niciun popular de la Congres n-a cerut un vot pentru lista pesedisto-penelistă. N-avea cum s-o facă.

Debusolarea a ieșit la iveală și dintr-o perspectivă strict organizatorică. Alături de PNL, între organizatorii locali ai congresului de la București, a fost și UDMR. Căci Uniunea maghiară e și ea membră a familiei populare. Dar PNL n-a avut-o nicio clipă în vedere pentru a merge împreună la europene. Ciucă a mai făcut ceva: a exclus PMP dintre partenerii care au gestionat reuniunea de la București, deși acest partid e mai vechi decât PNL în Partidul Popular European și are doi deputați în Parlamentul European, la fel ca UDMR. 

Pe scurt, peneliștii sunt imparțiali, ca tot românul: cu PSD la guvern și-n campania pentru noul legislativ european, cu pemepiștii în același grup din PE și cu UDMR la congres. Halal!

Deruta ideologică trebuia compensată cu propagandă. Așa că PNL a încercat să transforme reuniunea din Capitală într-o tribună de la care să anunțe acceptarea României în Schengen. Peneliștii au lăsat să se înțeleagă că poziția Austriei în privința acestui dosar ar putea fi schimbată în timpul congresului. N-a fost așa. 

Ministrul de Interne de la Viena a anunțat că menține un veto enervant de rigid, cancelarul Nehammer a zis că migrația e un risc prea mare ca să te joci cu spațiul Schengen, iar liderul PPE Manfred Weber a reamintit, chiar de la tribuna congresului, că și socialiștii austrieci se opun intrării noastre în Schengen, nu doar adversarii lor de dreapta. Singurul „câștig” a fost acela că, în momentul votării unui manifest de campanie, care reitera sprijinul familiei PPE pentru acceptarea României și Bulgariei în Schengen, delegații austrieci la congres au părăsit incinta…

La fel de iluzorii s-au dovedit și așteptările legate de Iohannis, cum că ar putea fi susținut în cadrul congresului, pentru a ocupa o înaltă demnitate la nivel european. De fapt, popularii au desemnat-o drept Spitzenkandidat pe Ursula von der Leyen, care vrea să continue la șefia Comisiei. Cum scorul pe care-l va avea PPE nu-i va îngădui să mai ceară decât cel mult mandatul de președinte al Parlamentului European și cum Klaus Iohannis nu are de gând să candideze pe 9 iunie pentru a deveni deputat la Strasbourg, planurile de mărire ale președintelui s-au prăbușit. 

Împăratul e gol, deși i se pregătește un palat cu 9 milioane de euro de la buget. Sau poate tocmai de aceea are nevoie de ziduri și de sere așa scumpe?

____

Sursa foto: PPE Broadcasting

Nu fi pufi

Dă un share

Lasă un comentariu

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

  This will close in 0 seconds

  -
  00:00
  00:00
  Update Required Flash plugin
  -
  00:00
  00:00