fbpx

Exclusiv. Următoarea agresiune a lui Putin – un portret de țară al Moldovei și al Maiei Sandu

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Am întâlnit-o pentru prima dată pe Maia Sandu într-o cafenea din cartierul colorat și ușor neîngrijit Mt. Pleasant din Washington. Era cu două veri înainte de pandemie și, într-o zi toridă de august, colegul meu Jonas Rolett stabilea întâlniri cu o femeie pe care o numea „remarcabilă”. Maia Sandu fusese ministru al educației în Moldova între anii 2012 și 2015. Era absolventă de Harvard și fusese angajată în poziția de consilier în cadrul Băncii Mondiale. Mică de statură, cu o voce blândă, femeia din fața mea avea o viziune.

Co-fondatorul American Purpose, Frank Fukuyama, s-a întâlnit cu Maia Sandu în Moldova, în luna septembrie 2022. Era prima femeie președinte a Republicii Moldova, fusese aleasă cu doi ani înainte. Președinta Sandu era hotărâtă să învingă corupția, în special din sistemul judiciar, și să aducă Moldova în UE. Frank se temea că Moldova va fi uitată în vârtejul evenimentelor. Acel context include astăzi războiul din Orientul Mijlociu, un an electoral volatil în America și pericolul ca forțele rusești să avanseze în Ucraina.

Moldova este ușor de ignorat. Este o națiune mică, cu mai puțină populație decât Danemarca, de doar 2,6 milioane de locuitori. În funcție de sursele pe care le citiți, la momentul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, cea mai săracă țară din Europa era considerată fie Ucraina, fie Moldova. În multe locuri din Moldova rurală nu au apă curentă și toalete în case. Corupția a fost copleșitoare: „amploarea ei a transformat-o într-o amenințare la adresa securității noastre naționale”, i-a spus președinta Maia Sandu într-un interviu luat de Iulia Joja pentru American Purpose, acum trei ani.

Moldova este și parte a unui conflict înghețat creat de Moscova. Regiunea separatistă Transnistria este recunoscută de Consiliul Europei ca teritoriu moldovenesc. Nici un singur membru al ONU nu recunoaște suveranitatea Transnistriei. Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin este foarte implicat și menține aproximativ 1.500 de soldați. Transnistria, cu capitala sa la Tiraspol, care e înțesată de statui ale lui Lenin și bulevarde Karl Marx, are o graniță comună cu Ucraina.

Este o imensă provocare să menținem această țară unită și să mergem înainte. Sărăcia în Moldova e în scădere, însă în ritm lent. Lupta împotriva corupției a făcut progrese. În ultimii cinci ani, Moldova și-a îmbunătățit clasamentul cu patruzeci și patru de poziții în Indexul de percepție a corupției realizat de Transparency International. Țara este pregătită pentru negocierile de aderare la UE, sfidând așteptările. Drumul său va fi însă complicat și periculos.

Acum câțiva ani, Moldova a fost prudentă în exprimarea sprijinului pentru Ucraina. Țara era aproape în întregime dependentă de gazul rusesc. Acest lucru s-a schimbat datorită ajutorului oferit de România în domeniul energiei alternative.

Ultima dată am văzut-o pe Maia Sandu în toamna trecută, în timpul președinției interimare a Radio Liberty. La sediul din Praga al rețelei, ea a pledat pentru susținerea Ucrainei. În timpul vizitei la Paris, de la începutul lunii, invitată de președintele francez Emmanuel Macron, liderul moldovean în vârstă de 51 de ani a declarat: „Dacă agresorul nu este oprit, el va continua să meargă… Mai aproape de noi. Mai aproape de voi”.

NATO coordonează exerciții militare comune cu Republica Moldova. România găzduiește forțe speciale în interiorul țării și antrenează forțele speciale moldovenești în munți. Franța contribuie cu informații. Într-adevăr, Moldova are nevoie de fiecare mic ajutor pe care îl poate obține. Bugetul de apărare al țării este mai mic decât bugetul echipei Real Madrid.

Presiunea politică a Rusiei se intensifică. Moscova i-a obligat pe rușii din Transnistria să voteze la alegerile prezidențiale din Rusia la sfârșitul săptămânii trecute. Moldova a declarat că rușii pot vota doar în incinta ambasadei ruse din capitala Chișinău. Așa spune dreptul internațional. Kremlinul a organizat cabine de vot dincolo de lege și a făcut ilegal documente electorale în Transnistria ocupată de Rusia. În efortul mai larg pentru libertate, suveranitate și democrație, Moldova contează.

Președintele Putin știe acest lucru. Serviciile sale de securitate vor înteți eforturile de destabilizare a guvernului Maia Sandu prin dezinformare, intimidare politică, sabotaj economic și atacuri cibernetice. Sandu candidează din nou la toamnă. De asemenea, a cerut Parlamentului să organizeze un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Guvernul Sandu aspiră la cea mai deplină implicare și unitate.

Luna trecută, Transnistria a făcut apel la Rusia pentru „protecție”. În ianuarie, separatiștii au afirmat, fără dovezi, că guvernul central al Republicii Moldova are pregătite „echipe speciale” pentru acțiuni criminale și sabotaj pe teritoriul transnistrean.

Șeful serviciului de informații al Republicii Moldova face predicția că Moscova va încerca în acest an „să declanșeze mai multe crize sociale și politice, să stârnească ciocniri și să incite la ură interetnică”.

Apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană în 2013 a provocat furia regimului Putin și a declanșat invazia și anexarea Crimeei în 2014.

Anul trecut, Maia Sandu a salvat un câine fără adăpost care își pierduse un picior într-un accident de mașină. Mama Maiei Sandu a fost profesoară de muzică, iar tatăl ei a fost medic veterinar și au lucrat de dimineața până seara, îngrijind animalele de companie din satul lor. În timpul comunismului, mătușa Maiei stat în fața a zeci de soldați pentru a împiedica închiderea unei mănăstiri.

Această familie are ceva special. Poate pentru a-și arata originile, Codruț, cățelul prezidențial, l-a mușcat de mână pe președintele austriac în timpul unei vizite de stat la Chișinău, în noiembrie anul trecut. Austria și-a menținut relația cu Rusia pe plan energetic și financiar pe tot parcursul agresiunii neprovocate și a atrocităților din Ucraina.

Am întrebat experți regionali și diplomați de la Chișinău cum putem ajuta Moldova. Este o idee clară: susțineți Ucraina și oferiți muniție. Mulți dintre cei cu care vorbesc cred că Rusia intenționează să se concentreze pe Odesa și să aducă războiul în Transnistria.

Duminică, autoritățile moldovenești au respins ca fiind o provocare rusă afirmațiile separatiștilor potrivit cărora Ucraina ar fi lansat un atac cu drone, din regiunea Odesa, asupra unei baze aeriene transnistrene.

Vinerea trecută, un atac cu rachete rusești asupra unei zone rezidențiale din Odesa a provocat douăzeci de morți și cel puțin șaptezeci de răniți. Când Rusia bombardează orașul portuar ucrainean, se aud exploziile până în capitala Republicii Moldova. Agresorul se apropie tot mai mult.

 

Nota redacției – Eseul publicat în exclusivitate de Comunitatea Liberală 1848 și publicat cu acordul editorului, The American Purpose.

 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00