fbpx

Avem de toate: memoria Colectivului e pusă la vot pe 9 iunie

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

8 ani și 6 luni. Atât trebuia să petreacă în închisoare Piedone. Cel puțin așa hotărâse prima instanță care a judecat dosarul Colectiv. A stat doar un an și o lună, fiindcă mai întâi Curtea de Apel i-a redus pedeapsa la jumătate, apoi Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat. A revenit cu maximă celeritate în funcția de primar al sectorului 5. 

Da, înainte ca procesul să se încheie, el câștigase, în septembrie 2020, fotoliul de edil-șef în cel mai năpăstuit sector al Capitalei. Iar cât fusese în pușcărie, autoritățile au refuzat, sub tot felul de pretexte, să organizeze alegeri pentru locul rămas liber în urma condamnării. Ca și cum așteptau achitarea…

Când incendiul de la Colectiv a ucis 64 de tineri, medicul Cătălin Cârstoiu era managerul Spitalului Universitar. El a fost acuzat că a întârziat trimiterea în străinătate a unui tânăr de 19 ani care avea arsuri grave în urma incendiului din club. Pe scurt: Cârstoiu a refuzat să semneze hârtiile care îngăduiau transferul acestuia la Viena, după ce tatăl tânărului obținuse un loc într-un spital ce putea trata mari arși. 

Când a fost întrebat de ce n-a aprobat transferul, Cârstoiu a declarat că i-a fost teamă de Curtea de Conturi. Care l-ar fi putut învinui că avea în spital ce-i trebuie ca să-l salveze pe tânăr. Dar el știa că n-are. Carmen Uscatu l-a numit, de aceea, în chip ironic, doctorul „avem de toate”.

Suntem în 2024, iar Piedone și Cârstoiu se vor întâlni pe 9 iunie în cursa pentru Primăria Capitalei. Primul e candidatul unui partid care se numește Umanist Social Liberal (USL). E o creație a lui Dan Voiculescu, care nu poate uita marea realizare politică a vieții sale, alianța USL din 2012. 

Cârstoiu e candidatul partidelor care au format în urmă cu un deceniu acea coaliție: PNL și PSD. În ultimele luni, peneliștii și pesediștii au tot căutat pe cineva capabil să-l înfrângă pe Nicușor Dan, primarul în funcție, susținut de Alianța Dreapta Unită. 

Ciucă și Ciolacu au refuzat candidatura Gabrielei Firea, care voia să revină în fotoliul de primar al Capitalei, și pe cea a lui Sebastian Burduja, care se vedea și el primar general, după două mandate ministeriale șterse. Rațiunea celor două refuzuri e simplă: peneliștii n-o votau pe Firea, pesediștii nu auziseră de Burduja. 

Șefii PNL și PSD au testat diverse nume: fotbaliști, arhitecți, biznismeni, rectori etc. Nimic nu i-a satisfăcut. Cum se face că au ajuns la Cârstoiu? Cine l-a sugerat? Cât de convingătoare au fost cifrele din sondaje care i-au făcut să decidă că el va fi vocea PSD și a PNL?

Nu vom afla prea multe despre toate astea. Și, în fond, sunt detalii care nu au mare importanță. Ce e relevant este faptul că împotriva lui Nicușor Dan a fost aruncat, după ce candidatura lui Piedone fusese deja anunțată, un alt nume legat de Colectiv. Să-i fi inspirat pe Ciucă și Ciolacu tocmai popularitatea de care s-a bucurat acesta, în septembrie 2020, printre locuitorii sectorului 5 și de care pare să se bucure acum și-n rândul altor bucureșteni? 

Să fie ei atât de cinici încât să fi plusat cu numele unui doctor care ar fi putut salva în 2015 o viață, dacă semna la timp o hârtie? Sau să fie vorba doar de prostie, una mare cât casa? Într-adevăr, e suficient să ne amintim că, atunci când incendiul din Colectiv s-a produs, PNL era în opoziție și că mulți dintre membrii săi au coborât în stradă, pentru a cere demisia lui Ponta. 

De ce ar vota ei acum pentru Cârstoiu?

PUSL și alianța PSD-PNL ni-i vor prezenta pe Piedone și pe Cârstoiu ca manageri de succes. Pentru a ne spune că, întrucât au condus un sector și, respectiv, un spital, vor fi în stare să fie la fel de buni și-n fotoliul de primar general. De fapt, aruncându-i pe amândoi în cursă, ei ne împing să evaluăm nu ce trandafiri au sădit printre blocuri sau câte seringi au cumpărat, ci dacă mai credităm pe cineva care a luat decizii criminale. 

Scrutinul din 9 iunie are o miză etică. Am putea spune că, într-adevăr, avem de toate. Fiindcă memoria dramei din clubul Colectiv e pusă la vot. Și avem ocazia de a spune nu cinismului, prostiei, fricii de a hotărî binele celorlalți.

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00