Trecerea ambasadoarei Comisiei Europene în România pe lista PSD-PNL la europarlamentare este o lovitură dată încrederii românilor în Uniunea Europeană și face jocurile lui Simion și Șoșoacă.
Faptul că Ramona Chiriac a fost anunțată oficial cap de listă la europarlamentare din partea PSD – PNL în timp ce încă ocupă funcția europeană este o jignire pentru orice proeuropean din România. Comisia Europeană este făcută de rușine chiar de către ambasadoarea sa, indiferent dacă oficialii de la Bruxelles erau la curent sau nu cu planurile sale. Lipsa unei reacții de la Bruxelles cât mai repede – indiferent dacă Chiriac decide, într-un final, să-și dea demisia – nu-i ajută decât pe Simion și Șoșoacă.
O demisie sau un anunț de trecere în politică urmat de o înrolare pe listele PSD PNL, sau ale oricărui alt partid, ar fi fost un gest de decență. O cutumă pentru astfel de situații. În schimb, Chiriac a preferat să meargă “pe burtă” după această “desemnare-surpriză” anunțată prin gura purtătorului de cuvânt al PSD.
Ramona Chiriac, indiferent de trecutul ei (psd-ist, în acest caz), este mai mult decât un funcționar european, este (încă) ambasadorul Comisiei Europene în România. Și aici avem o problemă. Ramona Chiriac nu a fost pusă prima pe lista PSD PNL peste noapte, ci în urma unor discuții și negocieri.
Ramona Chiriac a ajuns în fruntea reprezentanței Comisiei Europene de la București în 2021, după ce președintele Iohannis a pus personal “o vorbă bună” la Bruxelles pentru ea, în condițiile în care existau și candidați mai potriviți pentru o asemenea funcție. Pe Chiriac nu o recomanda în mod deosebit nici faptul că făcuse parte – la prefectura Bacău și ca șefă de cabinet la Secretariatul General al Guvernului – din echipa lui Gabriel Berca, un traseist psd – pdl condamnat pentru corupție după ce a ocupat și funcția de ministru de Interne. Mai multe despre traseul profesional al Ramonei Chiriac și intersectările ei cu politicul, în postarea jurnalistului Virgil Burlă.
Este o expresie a acestui mandat al președintelui Iohannis faptul că protejata sa ajunge cap de listă la PeSeDe.
Rămâne însă discuția dacă Ramona Chiriac a acționat ca agent electoral al PSD și PNL în timp ce reprezenta în România Comisia Europeană și ar fi trebuit să stea cu ochii pe derapajele lui Ciolacu și Ciucă. Sunt luni de zile de când apar semnale că în România, sub această coaliție a stabilității regimului specialilor, democrația începe să se erodeze.
Ursula von der Leyen, șefa Ramonei Chiriac, a fost la București săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu Ciucă și Ciolacu la congresul PPE care a reconfirmat-o drept candidat la șefia Comisiei pentru un nou mandat. Nu putem rămâne confortabili ca proeuropeni cu impresia că von der Leyen negociază poziții pentru susținere din partea PNL și PSD.
Reprezentanta Comisiei la București a făcut PR pentru PSD și PNL
Unul dintre rolurile Reprezentanței Comisiei Europene este să furnizeze la Bruxelles analize și informații legate de evoluția reformelor și investițiilor pe care România trebuie să le facă prin PNRR.
La MonitorPNRR, singura platformă de monitorizare a implementării PNRR din România, vorbim de luni bune de întârzierile care se acumulează în îndeplinirea jaloanelor și în depunerea cererilor de plată de către guvernul PSD PNL.
Misiunea noastră este, în egală măsură, să informăm publicul și să punem presiune pe guvernanți să se țină pe plan. De când ne-am apucat de această monitorizare, la care folosim inclusiv informații din surse publice, ne-am lovit de atitudini duplicitare în public ale șefei Reprezentanței.
Pe scurt, din cele 5 cereri de plată pe care România le putea depune, potrivit calendarului agreat cu Comisia Europeană, PSD și PNL au depus doar trei și au încasat banii doar pe două. Și acestea, cu întârzieri foarte mari după ce funcționarii de la Bruxelles au trimis înapoi guvernului de fiecare dată numeroase jaloane care nu respectau prevederile din documentele oficiale. Adică erau încercări de a-i păcăli din partea guvernelor Ciucă/Ciolacu.
Chiar în acest moment, Cererea de plată numărul 3, depusă în decembrie anul trecut, a ieșit din termenul regulamentar de evaluare pentru că, din nou, o serie de jaloane au probleme.
Aceasta este imaginea de ansamblu a PNRR-ului României care răzbate din deciziile oficialilor Comisiei de la Bruxelles.
Cum se vedea însă de la Reprezentanța Comisiei din București felul în care este implementat PNRR de către PSD și PNL? Cu totul altfel. “Din ce vedem noi, ritmul este unul bun în România”, explica luna trecută Ramona Chiriac, într-un interviu, prestația guvernului PSD PNL pe PNRR. Total diferit de ceea ce arătau deciziile Comisiei de la Bruxelles. Și șefa Reprezentanței Comisiei la București a ieșit în ultimele două luni, în presă, cu astfel de declarații, mai des decât a vorbit în tot restul mandatului său.
Revine întrebarea: de când negocia ambasadoarea Comisiei Europene la București cu Ciolacu și Ciucă un loc pe lista la europarlamentare? Și cât este dispusă von der Layen să închidă ochii la derapajele PSD și PNL – eventual să le facă și mici favoruri – pentru a se asigura de susținerea pentru un nou mandat?
Trebuie să știm că putem considera în continuare Comisia Europeană aliatul cetățenilor europeni de rând în fața unei clase politice care încearcă să limiteze democrația și să-și pună justiția la breloc. Nimic nu le dă mai multe șanse să câștige antieuropenilor decât resemnarea și lipsa de încredere a proeuropenilor.