Față de tot ce am comunicat și anticipat noi în spațiul public încă din octombrie anul trecut, singura noutate în comunicarea CE o reprezintă faptul că suma suspendată va fi cel mai probabil mai mare decât suma vehiculată în octombrie anul trecut. Astfel, în loc de 1,1 miliarde de euro, probabil că vom avea suspendate cel puțin 1,5 miliarde de euro.
Această sumă este una estimată pe baza unei proceduri de calcul stabilită de Comisia Europeană, care prevede o formulă de calcul foarte complexă, care ia în considerare atât elemente obiective cât și un coeficient de natură subiectivă care se traduce în încrederea pe care o prezintă angajamentele unui Guvern că vor fi respectate. Or noi stăm foarte prost la acest capitol din cauza comportamentului instituțional al acestei Coaliții de la guvernare, PSD-PNL, care a încercat în mai multe rânduri să profite de contextul geopolitic, cel politic intern, dar și cel economic pentru a-și justifica lipsa de măsuri în sensul implementării pe bune a unor reforme esențiale.
Puțin context înainte de a explica cum s-a ajuns la această valoare.
Am primit acea evaluare în octombrie anul trecut, care stabilea că un număr de 6 ținte și jaloane sunt încă neîndeplinite, deși trecuseră 10 luni de la depunerea Cererii 3, care depunere fusese și ea întârziată cu alte 9 luni.
Trei dintre aceste ținte și jaloane, atrăgeau și cele mai mari sancțiuni financiare. Era vorba despre numirile la companiile de stat din domeniul energiei și transporturilor, despre procedura de licitație a metroului de la Cluj pe care CE a considerat-o viciată grav și despre pragul de impozitare la microîntreprinderi care fusese redus de la 1 milion la 500 de mii de euro, iar Comisia solicitase coborârea lui sub 100 de mii de euro.
Înainte să fie încheiată procedura care precede emiterea deciziei oficiale care acordă un timp suplimentar de 6 luni pentru remedierea problemelor constatate în urma evaluării, în Parlament, într-un heirup de populism, PNL și PSD au votat o lege care prevedea recalcularea pensiilor militarilor – în principiu intenția onorabilă, pensiile fiind acelea de 2-3000 mii de lei, nu cele ale specialilor de genul Ciucă. Însă nefiind discutată și negociată în prelabil această intenție materializată fix la debutul campaniilor electorale pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, ea a fost considerată ca afectând un jalonul pensii speciale, deja evaluat favorabil, ceea ce încalcă principiul ireversibilității reformelor din PNRR. PSD a apelat la avocatul poporului care a sesizat CCR încercând să repare ceva în ochii CE. CCR decis o primă amânare până după alegerile prezidențiale, moment în care CE a decis inițial să blocheze plata diferenței rămase din cele 2,4 miliarde de euro până după anul nou când se anticipa că va exista o decizie a CCR. Astfel că anul trecut, România nu doar că nu a depus vreo Cerere de plată, dar nici nu a încasat vreun euro din ce era prevăzut ca încasări din PNRR.
Surpriza a venit însă în 19 decembrie, când CCR a declarat neconstituțional articolul din Codul Fiscal care impozita progresiv pensiile, articol care fusese introdus în legea prin care era implementată reforma pensiilor speciale și care fusese în prelabil negociat informal cu judecătorii Curții. Această Decizie a însemnat practic anularea întregului jalon pensii speciale.
Așa se face că la reluarea activității la CE, așa cum am anticipat în ianuarie, s-a intrat în reevaluarea Cererii 3. Această reevaluare s-a finalizat ieri odată cu comunicarea care constată că mai multe jaloane și ținte rămân neîndeplinite și că efectul este suspendarea unei sume de bani care va fi calculată pe baza formulei de calcul stabilită de CE în cazul neîndeplinirii corespunzătoare a țintelor și jaloanelor.
Între comunicarea din octombrie anul trecut și cea de acum avem tot 6 ținte și jaloane neîndeplinite – în locul pragului de impozitare la microîntreprinderi care, iarăși așa cum anticipam, CE l-a considerat îndeplinit în forma în care a fost reglementat în OUG trenuleț, avem acum jalonul pensii speciale. Costurile acestor reforme sunt însă diferite – jalonul pensii speciale probabil că va fi evaluat la 650-700 de milioane de lei. Asta înseamnă că per total, suma suspendată acum va fi în jur de 1,5 miliarde de euro.
Suma aceasta va fi comunicată de către Comisia Europeană abia după trecerea unui nou termen de 1 lună pentru punctul de vedere al Guvernului. Va fi emisă o Decizie în care va fi acordat un termen de 6 luni în care Guvernul trebuie să repare ce e de reparat pentru a nu pierde definitiv banii; amintim că au trecut deja 5 luni de la comunicarea din octombrie.
Trebuie refăcute procedurile de numire la companiile de stat – Burduja a anunțat că a început procedurile. Vom vedea ce o să se întâmple. Putea s-o facă și până acum; nu era ținut de acel OUG cu care Ciolacu a încercat recent să mai păcălească o dată CE. Grindeanu n-a anunțat însă nimic.
Revenind la Burduja, el era ministru și acum un an cînd CE atrăgea atenția că numirile alea nu respectă ce ne-am asumat pe hîrtie – concursuri și competență; adică sunt pe nașpa. Au încercat pentru a nu știu câta oară să prostească Comisia Europeană declarând ceva ce în realitate era altceva.
Domnul Burduja era ministru și acum 5 luni cînd CE a transmis evaluarea Cererii 3 în urma căreia au fost suspendate 1,1 miliarde de euro, din care 300 de milioane de euro pentru o parte din aceste numiri la companiile de stat; că mai are și Grindeanu.
De atunci și pînă acum, Burduja, dar și Grindeanu au încercat să găsească o soluție. Nu vă imaginați că să repare ceva, ci cum să rămînă așa, cu sinecuriștii pe posturi, fără să fie afectați. Evident, în numele stabilității, crize geopolitice, război, bla-bla-urile cunoscute.
Bugetul e în pom, deficitul se tot adîncește, nici vorbă să stea în 7%. Legea bugetului e doar o glumă. O confirmă execuția bugetară la două luni, care e mai mare cu peste 1 miliard de lei față de anul trecut când deficitul anunțat de Guvernul Ciolacu a fost de 8,65%. Cum contează fiecare leu pentru a nu scăpa de tot de sub control care înseamnă că vor încerca să o dreagă așa cum am tot avertizat cu creșteri de taxe după alegerile prezidențiale, Coaliția nu-și permite să piardă alea 300 de milioane de euro de la PNRR; cel puțin declarativ. Mai ales că bani pe altă Cerere anul ăsta mai degrabă nu.
Mai trebuie spus că puteau să-i schimbe și pînă acum; nu era nevoie de nici o ordonanță, asta cu care se laudă că au adoptat-o că să-i poată demite pe cei numiți pe aceleași criterii de sinecurisme, și cărora le mai dau și 6 salarii compensatorii.Asta cu salariile compensatorii e însă mai mult la acoperire. Chipurile acum pot face demiterile la pachet cu aceste compensații. În realitate însă problema era că fără ordonanța asta, dacă se conformau observațiilor CE, practic ar fi recunoscut ilegalitatea procedurilor de selecție și de numire care ar fi cauzat niște dosare penale. Deci de asta nu i-au demis pînă acum, nu că dădeau ăia în judecată și cereau despăgubiri. Ce despăgubiri să primească dacă numirile erau ilegale? Așa dau o aparență de legalitate a numiților pe care vor sa le anuleze acum.
La Metroul de la Cluj, o să fie mai simplu – cele 300 de milioane vor fi redistribuite probabil în următoarea cerere de plată către alte investiții în infrastructura rutieră.
Ce se va întâmpla însă cu pensiile speciale? Greu de spus, dar mai degrabă vom pierde definitiv banii pentru această reformă.
Doar nu-l mai crede cineva pe Ciolacu care declara că așteaptă să vadă ce-i spune CE că trebuie să facă și că va face EXACT cum va scrie în Decizie. Păi, scrie în PNRR ce trebuia să facă încă de la finalul lui 2022. Apoi, i-a tot scris Comisia pe parcursul negocierilor tehnice de dinaintea depunerii Cererii 3 (pentru care a avut 9 luni în plus față de termenul inițial), i-a scris Comisia apoi în comunicarea din octombrie anul trecut și mai apoi în decembrie după surpriza de la CCR care nu s-a prins că trebuia să aștepte plata pe diferența rămasă după suspendare și a dat acea decizie prin care a anulat reforma pensiilor speciale – deci a mai avut încă 5 luni să repare.
Să facă concursuri pe bune la companiile de stat, să elimine privilegiile specialilor cu pensii care n-au nicio legătură cu cât au muncit și contribuit și să facă licitațiile corecte pentru investițiile din PNRR.
Iar acum vine și ne aburește cu aerul ăluia care acum a aterizat la guvernare, că e greu cu moștenirea de la ăia de dinainte, dar rezolvă el numaidecât.
Ce efecte are această comunicare?
Probabil că peste 1 lună, vom primi diferența care va rămâne după ce va fi scăzută suma suspendată care va fi stabilită de CE. Credem că va fi în jur de 1 miliard de euro, posibil mai puțin. Deși colegul de partid al domnului Ciolacu, europarlamentarul Victor Negrescu care mai e și raportor pe PNRR, declara zilele trecute că trebuie să privim partea bună a lucrurilor – că vom primi totuși câteva sute de milioane de euro după atâta timp – nu cred că există vreo parte bună; este enorm de puțin pentru a putea acoperi facturile prevăzute pentru acest an – în legea bugetului de stat sunt prevăzute cheltuieli la PNRR de aproape 10 miliarde de euro.
Din cele 9,4 miliarde de euro primite până acum în contul prefinanțării, până la finalul anului trecut fuseseră plătite facturi de 6,5 miliarde de euro. De la începutul anului până acum s-a mai plătit cu siguranță peste 1 miliard de euro. Deci cu tot ce va mai intra luna viitoare din Cererea 3, rămâne de acoperit o valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru plata facturilor din acest an.
Și dacă prin minune se rezolvă și cu numirile la companiile de stat, dar și cu pensiile speciale și primim diferența de bani, tot e nevoie să mai depunem până în septembrie măcar o Cerere de plată de cel puțin 6,5 miliarde de euro.
Posibil? Poate, dar nu tot cu ei!
Istoric în detaliu
– acum 4 luni, în noiembrie la Monitorul PNRR Nr.11 cînd am prezentat scenariile pentru ce urma să se întîmple mai departe cu PNRR
https://monitorpnrr.eu/buletin-de-sanatate-pnrr-11-2024/
– sau acum 2 luni cînd am anunțat prima dată care vor fi efectele modificărilor aduse la pensiile speciale prin decizia CCR din 19 decembrie
https://monitorpnrr.eu/buletin-de-sanatate-pnrr-12-2025/
– sau cînd am explicat în detaliu ce s-a întîmplat cu PNRR ul sub coaliția PSD-PNL
https://monitorpnrr.eu/buletin-de-sanatate-pnrr-12-2025/
– sau acum o lună cînd am devoalat minciunile lui Ciolacu după negocierile făcute de el la Bruxelles și cînd am anunțat și cam cît o să taie CE din cererea 3 din cauza reformei pensiilor speciale anulată de CCR
https://comunitatealiberala.ro/minciunile-guvernului-despre-renegocierea-pnrr/
– sau săptămâna trecută cînd am explicat Deciziile CCR pe pensiile speciale.
https://comunitatealiberala.ro/decizia-ccr-pe-recalcularea-pensiilor-militare-explicata/