fbpx

Soluția reală pentru aglomerația de pe Valea Prahovei vs gargara PSD-PNL de 20 de ani

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Ambuteiajele kilometrice de pe Valea Prahovei vor fi istorie doar dacă se va construi autostrada Comarnic – Brașov. Aia adevărată, civilizată, de secol 21, cu tuneluri, noduri rutiere de o parte și de cealaltă a stațiunilor, o soluție pe termen lung cu care statul român e dator de atâția ani față de sutele de mii de români care a stat blocați cu orele pe acest drum spre munte. Finanțată eventual dintr-un mix de fonduri europene, naționale și împrumuturi de la finanțatori internaționali.

Cum facem această autostradă? Cum se fac peste tot în lume. Ne apucăm de un proiect pe bune, cu studii serioase de teren, acord de mediu, avize, autorizații, exproprieri. Apoi găsim unul sau mai mulți constructori și, în 4 ani, avem autostrada. 

USR în 2021 a semnat contractul de proiectare “la cheie”, primul pas serios pentru această autostradă după Revoluție. Proiectul era în sfârșit pus pe direcția clară și logică care să îl ducă spre succes. Studiul de fezabilitate trebuia să fie gata în septembrie 2023. Astăzi puteam deja discuta despre licitația pentru constructori.

Dar Grindeanu nu a vrut asta. A băgat la sertar din nou autostrada, nu a finalizat nici până azi studiul de fezabilitate, nici măcar nu s-a apucat de studiile de teren în zona montană, de acordul de mediu, de avize, de proiectare serioasă. Vrea să facă Ciolacu zilele astea o ședință de Guvern la Brașov și să anunțe licitația pentru un ciot din autostradă lângă Codlea, fără nicio legătură cu tronsoanele prioritare de pe Valea Prahovei. Pe scurt, gargară electorală.

Cei de la PSD și PNL au acest “talent” de a deraia din prostie și hoție orice proiect pus pe roate și să îl ducă într-un blocaj și un coșmar birocratic, dacă nu le iese și lor ceva. Vedeți spitalul de copii construit din donațiile românilor care a stat blocat cu lunile din meschinăriile lui Rafila.

Dar revenind la Comarnic – Brașov, toată lumea știe că PSD-PNL nu au fost în stare de 30 de ani să construiască autostrada. Însă puțină lume știe că nu au fost în stare să facă nici măcar studiul de fezabilitate, adică proiectarea preliminară care să dea o soluție tehnică inițială, un traseu și un cost. Nimic. 

S-au ocupat în schimb din 2004 încoace de 4 parteneriate public-private (PPP-uri) eșuate la indigo (și acum Ciolacu îl coace pe al 5-lea). Motivul eșecului e foarte simplu: constructorul nu își scoate banii pentru lucrare și pentru întreținerea ulterioară doar din taxa de autostradă (scoate doar vreo 10% din banii necesari).

Și, pe lângă asta, au mai găsit o găselniță ca să se facă că fac ceva: centuri ocolitoare la Comarnic și Bușteni. Niște străduțe chinuite de-a lungul râului Prahova, pe lângă castelul Cantacuzino, printre vilele din stațiuni. S-a apucat Dumitrescu de la Consiliul Județean Prahova de ele, că e bătaie mare între guvernanți pe cine să își pună în piept medalia “a furat, dar a și făcut”.

Doar că nu se va rezolva mai nimic cu aceste pseudo-centuri. Au o bandă pe sens, înghesuite printre case, intersecții la nivel, sensuri giratorii și se înfundă fix în același drum național gâtuit azi. Frecție la picior de lemn.

Blestemul Comarnic – Brașov e că nu se construiește într-un singur mandat politic. Deci PSD PNL nu vede panglica înaintea de alegerile care urmează. Și atunci, de atâția ani, politicienii PSD și PNL au mers pe tactica “zicem că o facem, dar să se ocupe de ea următorii”. Cătălin Drulă a fost primul ministru de la Transporturi care a luat taurul de coarne și a pus o sămânță pentru viitor. 

Ciolacu, Grindeanu și Dumitrescu au dat cu piciorul acestei șanse. Nu le place munca și transpirația, ingredientele care aduc rezultate trainice pe termen lung. Ei sunt cu alba neagra pe proiecte, că poate mai păcălesc o tură votanții.

 

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

  This will close in 0 seconds

  Hai în Comunitatea Liberală 1848!

  Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

  -
  00:00
  00:00
  Update Required Flash plugin
  -
  00:00
  00:00