fbpx

Pentru Iohannis, Raportul era o amintire a eșecului său. Georgescu este un produs al securiștilor

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Sunt aproape 20 de ani de când România a condamnat oficial comunismul considerându-l într-un act oficial al statului român „un regim ilegitim și criminal”. În mandatul fostului președinte Klaus Werner Iohannis nu se mai regăsește pe site-ul administrației.

Pentru cei mai tineri e de amintit că necesitatea condamnării comunismului a apărut în 2006 la inițiativa unui apel al societății civile, semnat de profesori, jurnaliști, istorici, cercetători din diasporă și personalității ale lumii artistice. Politologul Vladimir Tismăneanu  a nominalizat membrii comisiei de analiză a dictaturii comuniste, acesta fiind tipărit în volum de editura Humanitas.

Comunitatea Liberală 1848 face astăzi un act de reparație morală și repune în spațiul public Raportul Final al Comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste. Raportul Final al Comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste. Recomandările finale ale Raportului sunt restante și astăzi, la aproape 20 de ani de la prezentarea sa în plenul Parlamentului.

 

Comunitatea Liberală 1848: Raportul Comisiei de analiză și condamnare a comunismului nu se mai regăsește pe site-ul instituției prezidențiale. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru, dat fiind că rapoartele de analiză a Holocaustului în România și, apoi, a comunismului fac parte din memoria instituțională a președinției?

Vladimir Tismăneanu: Pentru Klaus Iohannis și camarila sa Raportul înseamnă o reamintire continuă a eșecului lor de a continua demersul asumat de Traian Băsescu. N-au nicio chemare să continue opera de despărțire prin asumare și condamnare a trecutului traumatic. Evident, ștergerea de pe site a Raportului Final a fost întreprinsă cu bună știință, ca parte a planului de control al memoriei conceput de Felix și oamenii săi. Ca multe din aceste operații practicate în tăcere, fără nicio justificare publică, atitudinea față de demersul condamnării dovedește aroganță, infatuare, dispreț pentru autorii acestui document fundamental. Dar sunt convins că Raportul va reveni unde îi este locul de drept.

Comunitatea Liberală 1848: Raportul coordonat de Dvs. conținea în partea finală o serie de măsuri și inițiative care să ofere consistență pentru planul de memorializare a dramelor și tragediile petrecute în perioada comunistă. Ce puteți spune despre restanțele din această secțiune?

Vladimir Tismăneanu: În primul rând, e vorba de introducerea în liceu a materiei pe care aș numi-o „Istoria dictaturii comuniste din România” care să ajute tânăra generație să înțeleagă natura, scopurile și metodele totalitarismului comunist. Apoi, Muzeul Dictaturii Comuniste rămâne un deziderat. Nu s-a făcut practic nimic în acest sens.

Comunitatea Liberală 1848: Avem un fost candidat la funcția prezidențială, domnul Călin Georgescu, care a afirmat că „raportul Comisiei Tismăneanu este o rușine”. Cum evaluați această declarație în contextul actual al lunilor ce premerg reluarea alegerilor prezidențiale de la zero?

Vladimir Tismăneanu: Rușinoasă este lipsa lui de rușine. Acest personaj și-a început cariera cu sprijinul securiștilor care se ocupau de spionaj, a urmat itinerariul ascendent în diversele oficine vizibile și invizibile de după 1990. Individul vine din „Școala Mircea Malița” de revizuire a trecutului recent. Este exponentul unui neo-protocronism cu accente delirante. Traco-dacism, tribalism, populism isteric, superstiții, New Age, călăreți, haiduci, zmei și tot felul de „fiare străine” care vor să sugă sângele neamului. Un talmeș-balmeș toxic pe care eu îl numesc „cocktailul Georgescu”.

Comunitatea Liberală 1848: Cum vedeți competiția politică pentru Cotroceni, dat fiind candidații anunțați în acest moment și ce ar trebui să facă noul președinte pentru o mai bună asumare a istoriei recente?

Vladimir Tismăneanu: În primul rând, să ia în serios importanța asumării trecutului și a rupturii cu moștenirile politice și intelectuale ale dictaturilor din trecut. Democrația este șubredă în absența memoriei. Președintele trebuie să cultive ceea ce ne apropie de valorile euroatlantice, memoria rezistenței antitotalitare. Președintele trebuie să fie păzitorul neuitării.

 

sursa foro: recatii.ro

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00