Romanul science-fiction Walkaway de Cory Doctorow spune povestea unei lumi din viitorul apropiat care se confruntă cu catastrofa climatică, cu inegalitatea extremă și cu controlul nemilos al elitelor ultra-bogate („zotta-bogate”, după cum spune Doctorow, sau, pe scurt, „zottas”).
Această lume distopică este „realitatea implicită” (default), iar romanul urmărește un grup de personaje care resping „default” și se îndepărtează de ea pentru a construi enclave autosuficiente folosind tehnologii avansate, inclusiv printarea 3D și colaborarea open-source.
„Walkaways” preferă descentralizarea, autonomia și libertatea tehnologică structurilor ierarhice ale «implicitului» susținute de supraveghere și manipulare bazate pe profit, ceea ce duce la un conflict existențial între «walkaways» și «zottas».
Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că Doctorow a devenit unul dintre susținătorii proeminenți ai unui proiect lansat recent, „Free Our Feeds” (Eliberați feed-urile noastre), cu scopul de a dezvolta un ecosistem social media deschis și interconectat, care să acorde prioritate controlului utilizatorului și să reziste dominației oricărei entități unice.
După cum a declarat Robin Berjon, unul dintre inițiatorii proiectului, „Acesta este momentul să revendicăm social media. Așa cum am făcut cu crearea de drumuri publice și spații comune în orașele noastre, trebuie să investim în infrastructura digitală care funcționează în baza unui contract social – în beneficiul tuturor, nu doar al câtorva”.
Inițiativa nu ar fi putut veni într-un moment mai bun. Principalele rețele de socializare de astăzi, cândva anunțate ca „piețe urbane digitale” pentru discuții deschise, dezbateri și implicarea comunității, s-au dovedit a fi din ce în ce mai mult arene de manipulare conduse de profit și agende politice (adesea extremiste).
Rețelele de socializare controlate de oligarhi îndeplinesc funcții publice fără a acorda prioritate intereselor publicului, fie că este vorba despre sănătatea mintală socială, discursul politic sau viața privată. Proprietarii acestor platforme, care au recunoscut – mult mai devreme decât mulți dintre noi – imensa putere economică și politică a controlului mass-media deghizat în „piețe urbane”, nu iau aproape niciodată în considerare binele public în deciziile lor.
După cum scria Doctorow în Walkaway, „zottas încearcă să se separe de umanitate. Ei nu-și văd destinul legat de al nostru. Ei cred că se pot izola din punct de vedere politic, economic și epidemiologic, se pot instala la înălțime, deasupra mărilor în creștere, își pot reproduce progeniturile cu avioane Harrier”. Înlocuiți „avioanele Harrier” cu „navele spațiale SpaceX” și veți aduce „realitatea implicită” a lui Walkaway mai aproape de a noastră.
Pe măsură ce mulți dintre noi continuă să se bazeze pe fluxurile de social media modelate de algoritmi opaci ca surse de cunoaștere și de înțelegere a traiectoriilor discuțiilor sociopolitice actuale, ne regăsim într-o realitate flagrantă a primelor campanii publicitare pentru tutun care susțineau că produsele Camel sunt „preferate de medici” sau încurajau oamenii, în special femeile, să „ajungă la un Lucky în loc de un dulce”.
La fel cum acum râdem de acele campanii pentru tutun, generațiile viitoare – dacă omenirea supraviețuiește crizei climatice și tulburărilor geopolitice – vor râde cu amărăciune de încrederea pe care am acordat-o mediilor sociale oligarhice pentru a ne influența viețile, politica și societățile.
Decizia marilor platforme occidentale de social media de a pune capăt cooperării cu fact-checkers– externi independenți – prezentată ca o poziție împotriva cenzurii, deși verificatorii de fapte nu au avut niciodată puterea de a cenzura sau de a elimina postări – este cel mai recent exemplu al șefilor social media care renunță chiar și la cele mai slabe constrângeri privind manipularea și controlul informațiilor. Această măsură va oferi actorilor malefici puternici din întreaga lume și mai multe oportunități de a fabrica conflicte societale false, subminând în continuare eforturile colective de combatere a corupției politice și de apărare a libertății și a justiției sociale.
Dar unde este vocea Europei în această urgență informațională?
În decembrie 2023, Comisia Europeană a lansat o anchetă pentru a stabili dacă X (fostul Twitter) a încălcat Legea privind serviciile digitale, regulamentul UE pentru marile platforme online, „în domenii legate de gestionarea riscurilor, moderarea conținutului, interfețele înșelătoare, transparența publicității și accesul la date pentru cercetători”.
În urma declarațiilor publice ale oligarhului american Elon Musk de susținere a partidelor europene de extremă dreapta, inclusiv Alternativa pentru Germania, Comisia și-a intensificat ancheta solicitând X să furnizeze documente interne privind algoritmii săi de recomandare. Termenul limită pentru X este 15 februarie 2025.
Între timp, zeci de universități germane și austriece renunță la X, făcând referire la incompatibilitatea platformei cu valori precum deschiderea minții, integritatea științifică, transparența și discursul democratic.
Cu toate acestea, niciunul dintre pașii actuali nu abordează urgența informațională mult mai amplă care rezultă din concentrarea puterii economice și politice în mâinile unor manipulatori de informații străini, nealeși și, în cele din urmă, neresponsabili.
Nu mai este o presupunere nebunească faptul că, în viitor, social media va funcționa din ce în ce mai mult ca o formă de cetățenie. Deja în prezent, platformele social media se laudă că servesc drept spații pentru discursul public, participarea politică și implicarea comunității – toate acestea fiind elemente-cheie ale cetățeniei. Ce va însemna „cetățenia social media” europeană dacă spațiul social media este dominat de platforme străine?
Prin urmare, este timpul ca UE să exploreze inițiative precum proiectul „Free Our Feeds” și să își creeze propria platformă care să promoveze responsabilitatea, să combată informațiile false și să servească intereselor publice, aliniindu-se valorilor UE de confidențialitate, transparență și incluziune.
S-ar putea imagina trei elemente esențiale ale unei astfel de platforme.
În primul rând, toți utilizatorii ar trebui să își verifice identitatea pentru a participa, promovând astfel responsabilitatea și descurajând comportamentele abuzive sau dăunătoare.
În al doilea rând, în loc să prioritizeze profitul sau conținutul care divizează, algoritmii platformei ar promova discuțiile constructive, educative și orientate către comunitate, care aduc beneficii societății în ansamblu.
În al treilea rând, prin colaborarea cu fact-checkers independenți, platforma ar limita răspândirea dezinformării.
Crearea unui activ important din punct de vedere strategic, cum ar fi o nouă platformă, poate fi o sarcină dificilă, dar, așa cum spune unul dintre argumentele generale ale lui Doctorow din Walkaway, „Dacă nu-ți poți imagina o lume mai bună, ești blocat în cea pe care o ai”. Iar Europa nu își poate permite să rămână blocată într-o realitate digitală care nu va permite unei viitoare Europe să prospere.