fbpx

Huiduiți-mă și pe mine vreme de 5 secunde. Vă rog

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Știți acel eveniment al anului despre care toată lumea pare să știe și mai toți prietenii tăi merg? Ce faci la vară? Uite mă duc acolo, fac aia… și merg la Coldplay. Cam așa a fost vibe-ul pre-concert. Așteptări mari. România nu a mai avut un concert de o astfel de anvergură de mult. Și se pare că am cam uitat, ca nație, cum se face. Iată de ce.

Zilele trecute, Chris Martin, solistul trupei Coldplay, nu a susținut doar un concert, sau două, pe Arena Națională. Ci și o mică lecție de ”cum să fii om”. Reacțiile post concert au captat atenția tuturor. Mai mult decât a făcut-o un alt subiect de frontline zilele acestea – fraudarea alegerilor. Wake-up Romania.

Revenind. În cadrul primei seri de concert a avut loc un moment controversat ce a pus în lumină o problemă de mult existentă în societatea românească, dar cumva, aruncată sub preș. Un nou moment muzical care aruncă România în două tabere, un fel de Macarena 2.0.

Chris Martin a invitat pe scenă un cântăreț de manele pentru a cânta o melodie. O invitație binemeritată dată fiind prezența lui în top trending. Reacția publicului a fost însă… departe de a fi primitoare sau măcar pasivă – artistul a fost huiduit. S-au trezit câțiva gigei să facă urât și după spiritul de turmă a intrat în plin efect. În tot acest timp Chris Martin cântând alături de artistul român. ”Nu mi-a mai fost în viața mea așa rușine” am auzit o voce dintr-un rant pe Instagram. Da, rușinos, pentru noi ca indivizi, dar și ca țară. Pentru cei care se cred mai ”speciali” și consideră că manelele nu sunt îndeajuns de ”demne” sau mai știu eu cum pentru ei, acționând în acest mod, nu pot să spun decât că au dovedit exact contrariul. Ei nu sunt demni de un concert Coldplay. Iar Chris Martin i-a învățat această lecție. În cea de-a doua seară, înainte de a urca Babasha pe scenă, solistul a transmis un îndemn publicului: ”Huiduiți-mă și pe mine vreme de 5 secunde. Vă rog”. Și s-au executat. Iar mai apoi, au dansat, aclamat și aplaudat în timp ce maneaua se auzea în difuzoare.

Chris Martin nu este străin de inițiativele sociale. De-a lungul anilor, el și trupa sa au fost activi în diverse cauze, de la combaterea sărăciei și a foametei, până la susținerea drepturilor omului. În melodiile lui, Martin abordează adesea teme legate de pace, iubire și dreptate socială. De exemplu, piesa „Orphans” de pe albumul „Everyday Life” discută despre criza refugiaților și impactul războiului asupra familiilor. Acțiunea sa de a invita un artist de manele pe scenă la concertul din România nu este doar un gest artistic, ci și unul cu o profundă semnificație socială, ce a devenit un apel la unitate și la acceptarea diversității culturale. Un apel de care România avea, se pare, mare nevoie.

21,6% dintre romani prefera manelele in anul 2023, fata de 14,2% in 2013, arată un sondaj realizat de INSCOP. Realitatea este însă că o mare parte din tânăra generație ascultă manele și nu va recunoaște asta. Pentru că presiunea socială este pe măsură. Cum, educat în străinătățuri și ascultă manele? Vai ce rușine. Cum, om serios cu job serios care se simte bine la o petrecere unde se aud și manele? Vai de mine. Cum, manelele nu sunt doar pentru o anumită pătură a societății? 

Ei bine, nu. E momentul să învățăm și să apreciem efortul artistic din spatele fiecărui stil muzical, chiar dacă nu este pe placul nostru. E momentul să știm să ne comportăm față de cei diferiți nouă, chiar dacă nu suntem în favoarea lor. E momentul să fim oameni mai buni.

Toleranța și atenția față de cei din jur ar scăpa țara de multe belele. Și de gunoaiele aruncate pe stradă și de neglijența oamenilor față de bunul public, comun. Și de fraudarea alegerilor. Mă scuzați, nu am putut să mă abțin.

Ce să mai, Chris Martin marchează un memento puternic al drumului lung pe care îl mai avem de parcurs în ceea ce privește schimbarea mentalităților. Este esențial să recunoaștem și să combatem prejudecățile înrădăcinate și să promovăm o cultură a respectului și a empatiei față de cei din jur, diferiți nouă. Să fim oameni, mai pe românește. Chris Martin, prin gestul său, ne-a oferit nu doar o lecție de toleranță, ci și un apel la acțiune. Ne-a demonstrat că poți să educi o națiune. Credeți că în a doua seară nu erau la concert și participanți mai puțini prieteni ai manelelor? Dar a fost nevoie ca un om pe care ei de altfel îl respectă să își afirme, demonstreze și susțină respectul față de un artistul român pentru ca și publicul să învețe. Iar pentru asta, nu putem decât să-i mulțumim.

 

Sursă foto: Instagram

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00