Este mare supărare în bula asta care noi credem că reprezintă România după evenimentu’ cu manelistu’ de la concertul Coldplay. Nu e nimic rău în asta.
Au mai fost și vor mai veni subiecte de tipul ăsta care să ne pună pe discuții prin comentarii, vom uita și de acesta la fel de repede ca și de celelalte care au mai fost și nu le mai putem aminti pentru că am uitat de ele.
A scris Maria Ionescu, colega mea de Comunitate Liberală, un text pe tema asta, Huiduiți-mă și pe mine vreme de 5 secunde. Vă rog, vă invit să-l citiți. Am remarcat în textul ei, ca și în altele de pe internet legate de subiect, că se vorbește despre rasism. Îi propun Mariei să nu fim de acord în timp ce rămânem amândoi liberali. Da, se poate.
Plecăm de la întrebarea: au fost rasiști oamenii care l-au huiduit pe manelist la concertul de la București?
Este, și a devenit mult prea la îndemână să răspunzi Da! și badabum, subiectul e despre valori și principii morale și este necesară o epurare a celor care au dat cu Huă!
Astăzi este oarecum obligatoriu și virtuos să asculți manele. Să nu-ți placă manelele pur și simplu nu este o opțiune. Dar de ce nu asulți manele? Sigur îți plac manelele dar nu vrei să recunoști.
Opriți-vă, manelele sunt doar un stil de muzică.
Mărturisc, nu-mi plac manelele. Sper să nu mă huiduiți pentru asta. Nu cred că manelele sunt specifice doar romilor sau că genul ăsta de muzică le-ar aparține cumva exclusiv.
Sunt și alte genuri de muzică care nu-mi plac. Unele dintre aceste genuri sunt preferatele elitei bogate albe. Sunt formații care nu-mi plac, chiar dacă acestea cântă genul de muzică care mie îmi place. Sunt melodii, cântate de formațiile care îmi plac și care interpretează stilul de muzică pe care îl prefer care pur și simplu nu-mi plac.
Faptul că nu-mi plac nu înseamnă că mă sufoc când le aud din întâmplare sau când sunt într-un spațiu public. Doar că nu aș plăti să merg la un concert sau eveniment unde se cântă genurile de muzică care nu-mi plac. Nu cer interzicerea lor, pur și simplu nu merg.
Este o chestie de alegere, aleg să nu dau bani să merg acolo unde nu îmi place.
Cei care au mers la concertul Coldplay au plătit pentru a asculta melodiile trupei Coldplay, nu știau că vor avea în meniu și altceva, probabil n-ar mai fi plătit. S-au enervat când au primit altceva decât au comandat? Normal că da. Iar când oamenii sunt supărați la concert, chiar și la operă, fluieră sau huiduie. Asta nu îl face pe Babasha nici mai mult nici mai puțin artist.
Că există rasism în societatea românească? Evident că există, în toate soecietățile există. Este Bucureștiul un oraș rasist și intolerant? Nu, Bucureștiul, ca aproape orice oraș-creuzet de milioane de locuitori, este tolerant. Au fost spectatori rasiști la concert care l-au huiduit pe Babasha? Improbabil să nu fi existat.
La concertul Coldplay s-au plătit bani pe bilete, nu a fost intrarea liberă. Cei care au mers acolo nu au dorit (și) manele și au fost surprinși să vadă că au primit altceva decât au plătit.
Lăsați oamenii care au plătit pentru ceva să fie nemulțumiți când primesc altceva.
Este un pericol mult mai mare în a relativiza pericole care pasc societatea noastră. Nu-ți place o melodie, ești rasist și intolerant. Vom avea o generație care va crede că asta înseamnă rasismul și că pericolul rasismului e să fie huiduit Babasha.
Aproape am făcut asta cu nazismul, orice politician este imediat etichetat nazist de oponenți pentru orice propune/spune într-o campanie electorală (dar nu numai).
Nazismul a devenit ceva ce ar putea să-ți strice după-amiaza sau să te deranjeze în timp ce te uiți la serialul preferat.
În România reală, nu bula asta în care se discută obsesiv despre ce s-a întâmplat la concertul Coldplay, românii au votat ceva și la final a ieșit altceva. Cu toate acestea, foarte puțini au ceva de comentat. Pur și simplu, acest subiect nu pare să le trezească interesul.
Și asta e cu adevărat înfricoșător.
Suntem într-un pericol real ca în curând să nu mai putem nici măcar să huiduim atunci când plătim pentru ceva ce ne dorim dar primim altceva și va fi obligatoriu să ne placă ce-am primit.