fbpx

EuCuCineVotez.Eu, site-ul care-ți spune cu cine te potrivești la vot. Dar și de cine să te ferești

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

În timp ce la Berlin coaliția de guvernare tocmai se făcuse țăndări, la București fundațiile apropiate celor mai importante partide din Germania, Fundaţia Friedrich Naumann, Fundaţia Konrad Adenauer, Fundaţia Friedrich Ebert și Fundaţia Hanns Seidel, enumerate în ordine aleatorie, au lansat un proiect comun, realizat în cooperare cu Coaliția pentru Vot Corect.

Dar nu faptul că aceste fundații ale unor partide direct concurente în politica din Germania au colaborat este știrea, deși în România acest lucru poate părea ceva inedit.

După modelul deja cunoscutului Wahl-O-Mat din Germania,, acum avem și în România o aplicație asemănătoare, EuCuCineVotez.Eu. Wahl-O-Mat este platforma care îi ajută de aproape 20 de ani în special pe tineri și pe cei care nu sunt neapărat cei mai informați cu ce se întâmplă în viața politică să-și identifice partidele care le reprezintă cel mai bine viziunile

Dacă vă grăbiți să spuneți că ați mai văzut asemenea aplicații care îți indică ce partid te reprezintă din câteva click-uri, vă grăbiți. EuCuCineVotez.Eu nu face o simplă împerechere între programe politice și cele 28 de întrebări la care te poți poziționa cu clasicul: total de acord, parțial de acord, neutru, parțial împotrivă, total împotrivă.

Cercetătorii au stat săptămâni în șir și au comparat ce scriu partidele în programe de guvernare dar și de cum se poziționează public și ce fac de fapt partidele pe teme precum politică internă și externă, economie, fiscalitate, politici sociale, educație, societate, ecologie sau război. Spoiler alert: în evaluarea științifică, mai mult contează ce fac și mult mai puțin ce zic în campania electorală partidele c-ar face.

Și în spatele ecuației de evaluare a răspunsurilor există o formulă pe care un alt autor, absolvent de statistică sau matematică, ar putea s-o explice pe scurt mai bine decât cel care scrie această știre.

Nu toate cele 31 de partide înscrise la alegerile parlamentare din decembrie au fost analizate, din motive ușor de înțeles, dar se regăsesc cele mai vizibile (și cele care au trimis informații despre doctrina lor sau acestea au fost accesibile cercetătorilor): PSD, PNL, USR, UDMR, FD, PMP, Reper, Demos, Sens, DREPT, AUR și S.O.S. România.

“Nu e doar un instrument de analiză politică, pe EuCuCineVotez.Eu vă puteți și juca”, ne-a atras atenția Excelența Sa Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România, prezent la evenimentul de lansare a aplicației. Am testat și da, Excelența Sa avea dreptate, cu puțină imaginație poți petrece câteva zeci de minute bune pe aplicație fără să te plictisești. E un mod interesant de a descoperi politica. 

Câteva provocări, ca să vă dăm idei: votați fix invers decât ați vota normal în chestionarul de pe site și aflați de ce politicieni să vă feriți ca de tămâie. Care este partidul care n-are nicio poziție fermă pe niciunul dintre subiecte? Regii “neutralității” pe majoritatea subiectelor? Și mai ales, vă provocăm să reușiți să vă potriviți 100% cu partidul pe care îl susțineți. Noi încă n-am reușit – sau n-am avut răbdarea să o luăm de la capăt de atâtea ori. V-am spus, este și despre ce fac partidele, nu doar despre ce declară că ar face. Dar dacă voi reușiți, dați-ne un semn în comentarii, să ne confirmați că potrivirea perfectă există.

 

www.eucucinevotez.eu

Echipa de cercetare din mediul academic care a participat la elaborarea metodologiei și a interpretării datelor:

  •     Prof. univ. dr. Ionela Băluță (Universitatea din București)
  •     Prof. univ. dr. Mircea Comșa (Universitatea Babeș-Bolyai)
  •     Prof. univ. dr. Bogdan Voicu (Academia Română)
  •     Conf. univ. dr. Claudiu Tufiș (Universitatea din București)

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00