fbpx

Dubla măsură în judecarea extremelor

Imposibil să vă fi scăpat faptul că despre extrema dreaptă se vorbește tot mai mult, iar despre cea stângă aproape niciodată. Nu că extrema stângă ar fi dispărut. Ea e la fel de vie ca și cea dreaptă. Numai că e ascunsă în familia căreia i se zice progresistă, în timp ce între extremiștii de dreapta sunt numărați de multe ori și conservatorii.

Într-adevăr, dacă veți citi presa din diverse țări europene – iar la noi a fost preluat acest curent, fiindcă se traduc de multe ori știrile de afară –, veți descoperi că multe partide conservatoare sunt descrise ca fiind extremiste de dreapta. Partidul care a guvernat până mai ieri Polonia, vreme de un deceniu, este un exemplu: născut din Solidaritatea, partidul Prawo i Sprawiedliwość, adică Lege și Ordine, e o formațiune tipic conservatoare. Nu întâmplător, atâta vreme cât britanicii au fost în UE și trimiteau deputați în Parlamentul European, PiS a ales să fie parte din grupul parlamentar în care se aflau și Tories. Deși conservatori, Lech Kaczynski & co. sunt înfățișați ca extremiști de dreapta. De o stângă pentru care tot ceea ce e la dreapta ecologiștilor e fie neoliberalism distructiv, fie extremism dement. 

Un alt exemplu e cel al partidului condus de Giorgia Meloni și intitulat Fratelli d’Italia. Diferită de istoria polonezilor, cea a FdI reunește straturi de contestare a stângii, dar și a dreptei, atât a comuniștilor, cât și a unei părți din creștin-democrație. La fel ca-n Polonia, și la dreapta formațiunii conduse de Meloni există o extremă. Pe care adversarii și presa ajung s-o topească în furnalul conservator. În alte țări e la fel: liberalii trec drept reacționari, conservatorii sunt extremiști, iar dreapta radicală devine de-a dreptul criminală. 

Cu progresiștii e altfel. Radicalul de stânga nu e deloc suspect: el e oleacă mai încruntat, dar în fond vrea binele și frumosul. Au fost cazuri când antisemiți notorii au fost iertați, fiindcă vor progres, nu întoarcere-n trecut. Pe dos, simpatia de stânga pentru radicalismul musulman face ca, în loc de statul islamist, să se zică Daesh, transcrierea acronimului arab pentru statul islamic din Levant și Siria. Die Linke e o formațiune frecventabilă, în vreme ce Alternative fur Deutschland e dracul gol; Republicanii francezi sunt nărăvași, în vreme ce Jean-Luc Mélenchon e mielușel, fiindcă formațiunea sa, pe care a botezat-o Franța Nesupusă, nu e tolerantă, dar e utopică și, în consecință, generoasă. Mai ales pentru naivi.

Să ne înțelegem. Nu am votat și nu aș vota cu un partid conservator. Nu e pe gustul meu ideologic. Și nu-i apăr în vreun fel pe conservatori, cu atât mai puțin pe cei care, între ei, au un trecut radical, fascist, legionar etc. Cred, însă, că a fi conservator nu e echivalent cu a fi extremist. În majoritatea lor, conservatorii sunt, de fapt, moderați. Ei resimt schimbarea ca pe o brutalizare a unei ordini a lucrurilor, ce s-a născut în chip lent. E departe de mine și ideea de a cere ca despre extrema dreaptă să se vorbească la fel de îngăduitor cum se vorbește despre cea stângă. Dimpotrivă. Cred că e nevoie de un tratament egal, dar care să sublinieze că ambele extreme sunt rele. 

Moderația este esențială. Iar ea poate fi găsită și la stânga social-democraților, și la dreapta popularilor. Liberalii pot guverna și cu socialiști rezonabili, și cu conservatori moderați. Compromisul e arta de descoperi printre adversari parteneri dispuși să construiască o majoritate. Care rămâne miza oricărei democrații.

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU

Poți să contribui la această dezbatere? Scrie-ne la redactia@comunitatealiberala.ro

Lasă un comentariu

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

  This will close in 0 seconds

  -
  00:00
  00:00
  Update Required Flash plugin
  -
  00:00
  00:00