Societatea civilă în România nu doarme. Deranjează! Acum recent, în martie 2024 a fost lansat raportul „Starea Democrației în 2023″ de către organizații membre ale Coaliției „ONG-uri pentru Cetățean”.
Declinul democrației este lent, dar sigur. Asta ne spune raportul aflat la a treia ediție.
Intram în „super-anul electoral 2024″ cu activiști care își pierd din energia de a lupta pentru fiecare limitare punctuală a libertății.
„Suntem prea obosiți să facem pasul în spate și să privim imaginea de ansamblu. Să vedem cum democrația moare lent”.
Raportul face apel la clasa politică să înțeleagă că acest moment este unul crucial și să revizuiască modul pragmatic și civic în care pare, acum, că înțelege să gestioneze acest an electoral.
Însă, puterea este la oameni, la alegători! Că de asta România a ales să fie o țară democrată. Deci, apelul trebuie să fie către popor!
În același timp, informația înseamnă putere. Cine are informația și implicit puterea? Noi, oamenii de rând care suntem spectatori la deciziile politice? Nu, din păcate. Tot clasa politică de la guvernare o are.
Aflăm acum, cu ocazia acestui raport, că nu există un remediu eficient pentru situațiile în care o instituție refuză, cu rea-voință, să aplice legea privind accesul la informații de interes public, chiar și atunci când există o decizie definitivă în instanță.
Procesele în instanță pot dura până la 4 ani și, la final, în cel mai bun caz, instituția – și nu șeful ei – poate fi obligată să plătească o amendă modică și aceea tot din bani publici.
Oare este întâmplător refuzul instituțiilor de a oferi informațiile pe care le dețin și sunt de interes public?
Bine că mai vine din când în când câte un salvator, în cazul nostru fiind Uniunea Europeană prin directivele adoptate.
Avem și noi o lege care ar putea îmbunătăți o parte din aceste probleme privind accesul la informații, dar, ce să vezi, că, deși a fost adoptată în 2022, Legea cu privire la datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, este practic inoperabila de peste 18 luni pentru că încă nu au fost adoptate normele de aplicare de către cei de la putere.
Populația însă, care teoretic deține puterea, este pusă să aleagă între securitatea națională, o presupusă stabilitate și libertate.
Adevărata putere, reprezentată de partidele de la guvernare, folosește la maxim pretextul războiului de la graniță și creșterea extremismului. Cu acest pretext, puterea limitează accesul populației la informație și izolează sau forțează la tăcere vocile critice.
Au dat astfel democrația pe modul silențios!
Pentru detaliile privind analiza făcută asupra democrației din România, raportul poate fi citit aici.