fbpx

Cum ne ia statul banii economisiți la pilonul II de pensii, an de an, fără tam-tam

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

În ultimii ani au existat diverse tentative de a naționaliza, sub o formă sau alta, Pilonul II de pensie privată. De cine? De acele guverne care au dorit să compenseze deficitul bugetar creat prin cheltuieli iresponsabile, cu banii munciți de români și puși deoparte pentru pensie. 

Vă propun să vedem mai departe cum a reușit actualul guvern să pună mâna pe o parte din banii românilor, prin exemplul edificator al angajaților din IT, ultimii „țapi ispășitori” pentru acțiunile iresponsabile ale guvernului prezent. 

Înainte de toate, trebuie spus că astăzi, la 15 ani de la implementarea Pilonului II, conform Asociației Pensiilor Private din România, există peste 8 milioane de participanți la acest pilon, iar activele administrate depășesc 100 de miliarde de RON. Randamentul mediu al acestui pilon este de 7,4%, în comparație cu o rată medie anuală a inflației de 4,3%. 

Cu alte cuvinte, pilonul II este profitabil, a depășit riscurile la care sunt supuse fondurile de investiții și, mai mult, este atrăgător pentru investitori. 

Modelul urmat nu este nici pe departe izolat, pentru că structuri de pensii private obligatorii se regăsesc în majoritatea statelor din Uniunea Europeană și din OCDE. 

Așadar, de ce ar dori statul român sau, mai precis, un guvern, să intervină în administrarea acestui pilon sau, mai mult, să folosească fondurile din pilon drept lichidități? Tocmai pentru că este profitabil și pentru că ar reprezenta o sursă consistentă de bani, ușor de accesat și de folosit pentru a acoperi deficitul bugetar. 

Este însă justă schimbarea modului de funcționare a pilonului II în beneficiul guvernului și al deficitului creat de guvern?

Pentru a răspunde la întrebare, vă propun să vedem ce a făcut statul român (de la Dragnea la Ciolacu) în ultimii ani, în anul curent și ce își dorește să facă în viitorul apropiat, acțiuni cu impact direct asupra pilonului II și asupra banilor câștigați deja și puși deoparte de către cetățenii români. 

În perioada 2017-2018 guvernele instalate de Liviu Dragnea au avut anumite tentative de a naționaliza pilonul II. Adică de a pune mâna pe activele de câteva zeci de miliarde de lei pentru a le folosi în mod discreționar. 

O „naționalizare” nu înseamnă că acei bani dispar instant, pur și simplu. Înseamnă că statul începe să administreze fondurile în locul administratorilor privați, că are acces necondiționat la bani și că îi poate cheltui (cu promisiunea de pune înapoi la un moment dat ceea ce s-a cheltuit), și înseamnă, mai pe scurt, că îi poate supune la anumite riscuri. 

În final, dacă peste câțiva ani, banii nu mai dau același randament, înseamnă că fiecare cetățean nu va mai beneficia de pensia privată la care a contribuit din banii proprii, munciți și economisiți. 

Concret, după ce în 2017 contribuția obligatorie la pilonul II a scăzut de la 5,1% din salariul brut la 3,75% pentru toți salariații contributori, în 2018 guvernul decide scutirea angajaților din construcții și din domeniul agricol de la plata contribuției la pilonul II. 

Un cadou otrăvit pentru cetățeni, pentru că în perioada 2019-2021 peste 750.000 de angajați nu au mai contribuit la pilonul II, o sumă totală de peste 1,9 miliarde de RON nemaifiind economisită pentru pensie de către aceștia (conform Ministerului Muncii). Această sumă a intrat, sub o formă sau alta, în visteria statului: impozit pe suma netă virată salariatului, alte taxe precum TVA din sumele cheltuite în piață etc. 

Ajungem așadar și în prezent: un nou guvern condus de premier PSD, un nou atac la pilonul II de pensii private. E ca un făcut că fiecare guvern PSD (mai nou și PNL) dorește să pună mâna pe banii economisiți de români pentru a acoperi deficitul bugetar sau pentru a-i folosi pentru alte scopuri. 

Proaspetele măsuri fiscale adoptate de guvernul Ciolacu atacă acum în mod direct angajații din IT: un nou măr otrăvit oferit pentru cca. 200.000 de salariați prin eliminarea contribuției la pilonul II de pensie privată pentru o perioadă de 5 ani, urmând ca această contribuție să devină opțională (la latitudinea salariatului sau a angajatorului). 

Site-ul economic Project-E.ro ne arată într-o simulare cât câștigă și cât pierde un angajat din IT în urma acestor operațiuni impuse de guvern: 

La un salariu mediu brut de 16.239 RON (conform INS), unui angajat îi rămân 771 RON brut prin neplata contribuției la pilonul II (adică cota de 4,75% din anul 2024). La această sumă salariatul va plăti CASS (10%) și impozit 10%, prin urmare va rămâne cu suma netă de 625 RON/lună. După 5 ani, salariatul va avea așadar o sumă de 37.500 RON. 

Însă prin plata contribuției la pilonul II, salariatul ar strânge în 5 ani suma de 50.500 RON, impozabil cu suma de 200 RON, așadar o sumă netă de 50.300 RON, și mai mare decât cele 37.500 amintite mai sus. 

La un orizont de 10, 20 și 30 de ani, diferențele de câștig sunt mult mai mari în favoarea economiei la pensia privată, ajungându-se astfel la economii de peste șase ori mai mari pentru cei care ar opta să vireze contribuția la pilonul II în locul încasării unui salariu lunar net ușor mai ridicat. (Sursa datelor: project-e.ro) 

Dar asta nu este tot. Pentru că pilonul II rămâne în continuare profitabil și deci atrăgător, guvernul dorește impozitarea mai mare a acestuia în viitor: în loc de pragul de impozit de 10% folosit în prezent, guvernul dorește impozitarea cu cote progresive de 15% și 20% a câștigurilor din pensiile private, asimilându-le veniturilor de pe piețele de capital. 

Este un principiu total eronat, deoarece pensiile private obligatorii nu sunt produse financiare speculative. Speculativă este doar dorința guvernului de a încasa alte câteva miliarde de RON din banii munciți și economisiți de români.

Am văzut așadar ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, ce se întâmplă în prezent și ceea ce se poate întâmpla în viitor cu contribuțiile virate de către cetățeni în pilonul II de pensii. În total, câteva miliarde de RON ajung, sub o formă sau alta, în buzunarul guvernului, direct din economiile cetățenilor. Astfel de acțiuni ale guvernului sunt orice, numai nu liberale. 

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00