fbpx

Când se vrea, se poate: bune practici pentru reprezentarea femeilor în politică de la firul ierbii la cea mai înaltă funcție în stat

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Reprezentarea femeilor în politică: când există voință politică, se poate

Femeile reprezintă jumătate din populație, dar sunt încă insuficient prezente în pozițiile de conducere politică. Totuși, trei exemple recente din România arată că, acolo unde există voință politică, schimbarea este posibilă.

Reprezentarea femeilor: un deficit democratic

Deși au drept de vot și acces la funcții publice de peste un secol, femeile continuă să fie subreprezentate în politică. În România, femeile ocupă doar aproximativ 20% din pozițiile politice alese la nivel local, dar și național, mult sub media europeană. Când este vorba despre poziții de conducere, cifrele scad dramatic. Totuși, există exemple care demonstrează că schimbarea este posibilă atunci când există voință politică și că nu din lipsa de interes sau de competențe din partea femeilor am ajuns în această situație. În articolul care urmează, vă voi propune o radiografie a exemplelor care arată că „se poate”, pornind de la nivelul local și urcând spre cel național până la cea mai înaltă funcție în stat.

O lecție de învățat: prima femeie viceprimariță a Timișoarei

Deja la alegerile locale din iunie, USR Timișoara a demonstrat că implicarea femeilor în politică poate deveni o normalitate. La alegerile locale, lista USR pentru Consiliul Local a fost realizată pe principii de egalitate de gen, asigurând o reprezentare echilibrată între femei și bărbați. Acest model a contribuit la o administrație mai reprezentativă și mai echitabilă.
Într-un oraș cu o istorie politică dominată de bărbați, USR a susținut și promovat prima femeie viceprimar din Timișoara. Este vorba despre Paula Romocean, absolventă a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cu experiență de manager în mediul privat. Aleasă prima dată în 2020 în consiliul local, Paula a fost implicată în proiecte de reabilitare a cartierelor istorice, având ca obiectiv punerea în valoare a patrimoniului arhitectural al Timișoarei. Nominalizarea și alegerea ei ca viceprimar demonstrează că leadershipul feminin nu doar că este posibil, dar poate aduce o viziune modernă și eficientă în administrația locală.
Nu la fel stă situația în toate localitățile din țară, însă. Mai puțin de un sfert dintre candidații care s-au înscris pe listele electorale erau femei, iar atunci când ne uităm la rezultate, mai puțin de 7% dintre primării au fost câștigate de ele, conform datelor Expert Forum. Tot Expert Forum arată că au fost peste 400 de liste de consilieri locali ilegale, care nu aveau reprezentarea ambelor sexe. Totuși, acestea nu au fost invalidate.
Această lipsă de respectare a legii din partea autorităților e tristă și arată cu atât mai mult că e important ca cetățenii să supravegheze acțiunile autorităților și să pună presiune pe ele. Mai mult decât atât, modelul de la Timișoara poate fi urmat și în alte localități dacă liderii locali creează condițiile necesare pentru afirmarea femeilor în politică.

Vrem femei în Parlament

Cum ducem modelul Timișoarei la nivel național? Din păcate, reprezentarea femeilor printre parlamentarii aleși în decembrie lasă și ea mult de dorit. Femeile reprezintă doar 21% din totalul de parlamentari aleși. O analiză făcută de Snoop.ro imediat după alegeri ne-a arătat că situația per partide arată în felul următor:

POT – 33,3%
SOS – 32,5%
USR – 23,7%
PSD – 23,5%
AUR – 21,7%
UDMR – 16,13%
PNL – 12,6%


Expert Forum a publicat un raport care ne arată că acest lucru a fost precedat de faptul că puține femei au deschis listele de candidați ale partidelor, sugerând că problema nu poate fi plasată pe umerii alegătorilor, care, chiar dacă și-ar fi dorit mai multe femei în parlament, nu aveau de unde alege.


Ca membră USR și co-fondatoare a proiectului Femei în Politică, cunosc cel mai bine situația din acest partid. De altfel, am luat cuvântul pe subiect în mod repetat la congresele USR, încercând să îmi încurajez colegii să își asume ambiția de a crește reprezentarea femeilor în Parlament.


Deși nu a existat o țintă specifică a partidului, cred că e important de remarcat faptul că în circumscripția București au fost alese la fel de multe femei ca bărbați. Un factor facilitator a fost faptul că multe dintre aceste colege acumulaseră deja experiența, aflându-se la al doilea mandat în parlament. Este însă important ca această practică să fie extinsă și spre alte filiale ale partidului.


Comparativ cu celelalte partide mainstream, e important de asemenea de remarcat că USR a făcut progrese importante. PSD, de exemplu, se laudă mereu că este unul dintre partidele din România care susține reprezentarea femeilor în politică, inclusiv prin cote, iar președintele său, Marcel Ciolacu, s-a pronunțat repetat în favoarea cotelor în ultimii ani. Cifrele însă vorbesc de la sine. Liderul PNL din momentul alegerilor, Nicolae Ciucă, se declarase și el susținător al cotelor de gen. Interesant de văzut cum acest interes s-a volatilizat rapid în momentul alegerilor. PSD și PNL rămân partidele care trec „de la fapte la vorbe” și în acest domeniu.

Prima femeie candidată USR la președinția României, ajunsă în turul 2: cum multiplicăm succesul?

Un alt exemplu semnificativ este faptul că USR a avut o femeie candidată la alegerile prezidențiale, pe Elena Lasconi, care a reușit ceea ce nimeni nu credea că va putea: să ajungă în turul 2. Aceasta este o reușită importantă, dar, cum spune înțelepciunea populară, cu o floare nu se face primăvara,. Pentru ca o candidatură feminină la președinție să nu mai fie o excepție, ci o normalitate, partidele trebuie să-și asume responsabilitatea de a forma și susține femei-lider și să pregătească un eșalon doi și trei echilibrat, competent și pregătit pentru competiția politică. Doar așa ele vor putea produce lidere și lideri competitivi la cel mai înalt nivel.

 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00