fbpx

Taxa pe vânzări este o măsura anti-românească

Taxa de minim 1% pe vânzări pentru companiile cu vânzări peste 50 de milioane euro va duce la fragmentarea companiilor, la încurajarea importurilor și la sporirea corupției.

PSD și PNL o prezintă ca pe o măsură contra marilor corporații. Nu este. Este doar o măsură anti-românească. Ați muncit și ați investit în România iar acum ați ajuns să aveți o firmă care are vânzări de 90 de milioane? Nicio problemă, în curând veți avea două firme cu vânzări de 45 de milioane, fix cât să vă încadrați sub plafon.

Dar stați așa că riscați să vină ANAF după un timp să vă zică că de fapt e aceeași firmă și vă pune impozitul din urmă, plus dobândă, plus penalități.

Așa că mai bine puneți firma direct pe alt nume. Și eventual facturați alte servicii. Nu mai vindeți produse de 90 de milioane. Vindeți produse de 45 de milioane și încă alte servicii conexe de alte 45 de milioane de pe o altă firmă care e a unei rude.

Dar ce să vezi că ANAF nici așa nu vă crede. Inspectorul face proces verbal oricum cu vrea el. N-aveți decât să-l atacați în instanță. În 4 ani poate câștigați sau poate pierdeți. În ambele cazuri regretați că ați întreprins în România orice.

Sau mai puteți să „negociați” cu inspectorul? Aici o să intervină corupția. O atenție, un pliculeț mai mare și poate inspectorul să zică că sunt două firme și nu una. Sau poate ați ridicat capul prea tare contra vreunui politician cu influență în stat, atunci nici cu șpagă nu mai scăpați.

Dar dacă ați pune direct 1% în plus la preț? N-ar fi mai simplu să plătiți și gata? Să terminați bâlciul mai repede? Nu mai riscați nici să faceți vreo infracțiune, nici nu vă bateți capul cu birocrație și procese cu statul care durează ani de zile. Poate ar fi mai bine așa.

Nu. Pentru că ghiciți cine nu va avea o astfel de taxă pe cifra de afaceri? Concurenții dumneavoastră din alte țări. Pe ei nu-i poate taxa statul român.

Iar dacă aveți o întreprindere cu peste 50 de milioane de euro vânzări, mai mult ca sigur aveți și concurenți internaționali. Câțiva în Ungaria, câțiva în Bulgaria, alții prin alte țări. Ei nu vor trebui să plătească taxa. Așa că vor deveni mai competitivi. De fapt dumneavoastră deveniți mai puțin competitiv. Dar nu din cauza dumneavoastră. Dumneavoastră n-ați făcut nimic și nici ei n-au făcut nimic. Totul doar din cauza clasei politice care a tot crescut statul și acum vine după banii dumneavoastră.

Problema nu e doar că pierdeți dumneavoastră clienți scumpind producția. Mai grav e că economia României pierde în detrimentul celorlalte țări din restul lumii. Și apoi ne mirăm de ce suntem săraci și fug milioane de români din România.

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU

Poți să contribui la această dezbatere? Scrie-ne la redactia@comunitatealiberala.ro

Lasă un comentariu

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

  This will close in 0 seconds

  -
  00:00
  00:00
  Update Required Flash plugin
  -
  00:00
  00:00