fbpx

Se va discuta și se vor scrie cărți mult timp de acum înainte despre „fenomenul Călin Georgescu”

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

România are o veche predispoziție culturală spre lideri semi-sacralizați, învestiți cu misiuni de salvare: „Domnul cel drept”, „Vodă care pedepsește boierii și răzbună Poporul”, „Părintele Nației”. De la Carol I până la Ceaușescu, liderii României au beneficiat de propagandă oficială și cult al personalității. După 1990, cultul liderului a dispărut, dar, se pare, românii i-au dus lipsa.

Când statul funcționează prost, și totul pare fără speranță, se reactivează cumva acest ”vodă” care vină să vindece Neamul . Dar nu un lider democratic – ci un „trimis”, care restabilește nu ordinea administrativă, ci ordinea sacră.

Călin Georgescu a fost proiectat exact pe acest tipar: blând, tăcut, grav, misterios – mai degrabă un profet decât un politician. N-a oferit niciun program coerent, doar panseuri spiritualizante și tăceri încărcate de sens. Tocmai lipsa de concret a fost seducătoare: publicul nu voia un plan de guvernare, ci o credință. Nu un guvern, ci o mântuire. Nu dreptate, ci și răzbunare.

Pentru o parte a susținătorilor săi, dorința de schimbare s-a amestecat cu o nevoie viscerală de revanșă. Nu doar împotriva corupției, ci mai ales împotriva altor români: cei educați, civici, „corporatiști”, „open-minded”, pe scurt „soroșiști”. Georgescu a fost perceput ca instrumentul unei răzbunări simbolice nu doar de către cei marginalizați, ci mai curând de o întreagă clasă socială care domină spațiul public românesc: oameni nu tocmai săraci, uneori poziții locale de putere, dar cu o cultură precară și cu o identitate clădită din clișee patriotarde, ortodoxism vulgarizat și mituri suveraniste. 

Sentimentul difuz că sunt inferiori în fața celor educați, că mersul lumii îi lasă în urmă îi fac să-și dorească o revanșă culturală. Este același tip de reacție resentimentară pe care o vedem în valul MAGA, în fascinația pentru liderii autoritari din Estul Europei sau în votul Brexit: o explozie a frustrării împotriva „celor care se cred superiori”.

Mulți nu caută o societate dreaptă, ci un sens care să le aline orgoliul rănit.

Am urmărit acele clipuri cu femei plângând isteric după respingerea candidaturii lui Georgescu. Nu era doar emoție politică – era o criză pseudo-religioasă. Oamenii proiectaseră în el toate așteptările lor reprimate, visul justițiar, speranța în izbăvire. Când „Mesia” a fost scos din joc, nu s-a prăbușit doar un candidat, ci un mit personal. Reacția nu e exagerată, dacă înțelegem cât de adâncă era investiția emoțională – nu rațională, nu politică, ci mistică.

În România, „răul cel mai mic” pare o resemnare. Românul vrea „Binele cel Mare”, absolut, răsunător. Nu-l interesează cum va fi atins, ci doar să existe – să vină cineva „care știe el ce trebuie făcut”. Georgescu a întruchipat perfect această fantasmă: un „Bine Mare” vag, dar înfiorător de atrăgător. Pe nimeni nu l-a deranjat că nu oferea soluții. Pentru că într-un vis colectiv, nu ceri detalii tehnice.

„Despre asta este vorba”, cum ar spune chiar el.

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00