Pe 31 martie m-am bucurat să zbor în sfârșit fără control de frontieră din România la Bruxelles. În același timp nici nu vreau să mă gândesc câte zeci și sute de ore aș putea aduna din timpul petrecut la cozi în ultimii douăzeci de ani.
Un guvern profesionist care ar fi știut să își construiască relații cu celelalte state europene și să se folosească de mecanismele de la nivelul UE ne-ar fi dus mai repede acolo. Și, mai ales, ar fi dus și pe cei care au cel mai mult nevoie, cei care fac naveta cu mașina ca să muncească în străinătate și în weekend se întorc la familie.
Mi-a rămas în minte imaginea unei mame care lucrează că asistentă la domiciliu în Austria și se întoarce în weekend în țară să își vadă copiii. Cât timp ea nu poate să beneficieze pe deplin de libertatea de mișcare care ar trebui să acompanieze cetățenia europeană, coeziunea europeană e subminată a spus primarul Timişoarei, neamţul Dominic Fritz la televiziunea austriacă în Decembrie 2023.
Cetăţenia europeană nu poate fi livrată pe bucăţi. Şi asta din cauza unor motive pur politicianiste. Trebuie amplificată urgent presiunea asupra guvernului austriac pentru ca acesta să nu mai blocheze intrarea deplină a României şi Bulgariei în zona Schengen doar pentru a face pe plac unei opinii publice naţionaliste.
Şi în acest efort trebuie cooptate nu doar instituțiile de la Bruxelles, cât şi guvernele pro-europene. Degeaba se laudă PNL că a adus PPE-ul să îşi organizeze Congresul la Bucureşti, dacă partidele cu care e partener în această familie nu sunt solidare (Austria e condusă de un guvern de coaliţie între partidul de dreapta ÖVP, afiliat la PPE, şi Verzi).
În ceea ce priveşte principalii lideri pro-europeni, dacă aceştia nu apără acum cu fermitate beneficiile Uniunii Europene pentru toţi cetăţenii săi, nu fac decât să contribuie la creşterea curentului euro-sceptic pe termen lung. Naţionalismul şi xenofobia nu sunt fiare care să se sature dintr-o masă.
Şi atunci întrebarea se pune: suntem pregătiţi să ne întoarcem într-o epocă a naţionalismului şi conflictelor, tocmai acum când pericolul imperialismului rusesc e mai prezent decât niciodată sau vom avea curajul să apărăm valorile liberale pe care se bazează Uniunea Europeană: competiţia acompaniată de solidaritate şi ideea unei societăţi deschise?
Pe 9 iunie vom avea toţi puterea să răspundem la această întrebare.