Miercuri, 29 mai, a debutat cea de-a XVII-a ediție a Târgului de Carte Bookfest, având ca invitat de onoare Republica Moldova. Au avut loc peste 300 de lansări de carte și dezbateri. Copiii au fost de asemenea așteptați la peste 60 de evenimente speciale, amenajate în pavilionul de la Romexpo. Mai jos sunt titlurile, într-o listă evident incompletă, de nonficțiune, ce ne-au atras atenția și ar merita o privire mai îndeaproape.
Cristian Preda, Ciprian Mihali, Sorin Ioniță, Ce vrem de la președintele țării? Ghid civic pentru alegătorii români, Humanitas, 2024
Cartea celor doi profesori, Universitatea București și Universitatea Babeș-Bolyai, și a președintelui EFOR conturează uneori realist, alteori critic un portret pentru cea mai înaltă poziție în stat, poziția de președinte pe care o alegem în septembrie. Volumul, de mici dimensiuni, este prefațat de Andrei Pleșu care îndeamnă, pragmatic, să evităm căutarea de „Feți‑Frumoși, de portrete‑robot întrupate, de soluții perfecte”, pentru că vom sfârși prin a nu mai merge la vot.
Radu Umbreș, Neîncrederea: Cum funcțíonează România profundă O cercetare antropologică, Humanitas, 2024
Cartea antropologului Radu Umbreș este rezultatul unei munci de teren de peste doi ani desfășurate în localitatea Săteni, publicată anterior la Oxford Univ. Press. Iulian Comanescu, traducătorul ei, ne spune că „începe ca un thriller, continuă ca un roman de Balzac și se încheie ca un tratat de economie”.
Pierre Manent, Pascal și proiectul creștin, Humanitas, traducere de Cristian Preda și Miruna Tătaru-Cazaban, Humanitas, 2024
Această nouă apariție semnată de Pierre Manent dezvăluie o față mai puțin cunoscută a filosofului politic Pierre Manent, intelectualul liberal pasionat de creștinism. Pasiunea pentru Blaise Pascal este justificată prin aceea că el „a regândit și reformulat, într-o formă fragmentară și provizorie, dar foarte impresionantă, ceea ce eu numesc proiectul creștin, adică ansamblul dogmelor sau tainelor creștine, așa cum sunt ele înțelese de mintea omenească”.
Vladimir Tismăneanu, Aventura ideilor. Cum ne putem elibera din mrejele ideologiilor totalitare, Humanitas, 2024
Pentru cei interesați de istoria totalitarismului comunist, acest volum lui Vladimir Tismăneanu nu trebuie ratat. Deși regimurile comuniste au colapsat sub greutatea propriile fantasme, metehnele „omului nou” nu s-au vindecat. Vladimir Tismăneanu este o bună călăuză în infernul totalitar și, așa cum remarcă Vasile Popovici, una dintre puținele figurile academice care devin și voci publice.
Kai Strittmatter, Noua dictatură. Supravegherea digitală ca politică de stat în China, Humanitas, 2024
În cuvintele lui Mihnea Măruță, cartea „răspunde unei întrebări de care ne temem: ce ar deveni lumea dacă Occidentul ar renunța să lupte pentru libertate? Iar răspunsul este acesta: uitați-vă la China. Alianța dintre Partidul Comunist și Inteligența Artificială construiește o societate în care supravegherea este permanentă, iar autocenzura este continuă”. AI-ul, ca orice instrument, poate fi util, însă când ajunge în mână unor scelerați ahtiați de putere și control, poate genera cele mai mari distopii sociale.
Vitalie Ciobanu, Stat captiv, mod de folosire: Republica Moldova. O cronică subiectivă, Cartier, 2024
Între evenimentele găzduite de Moldova ca invitat de onoare al Târgului de carte, ne-a atras atenția cartea jurnalistului și scriitorului Vitalie Sprânceană. Ce ne așteptăm să găsim în paginile sale este o istorie recentă a democrației fragile din Moldova, o regăsire a sentimentului național într-un context tulbure geopolitic și o anticipare a apartenenței Moldovei în familia Uniunii Europene.
Mihail Cernea, Zoltán Rostás, Viețile sociologului. Academicianul Mihail M. Cernea în dialog cu Zoltán Rostás, Corint 2024
Mihail Cernea e un sociolog puțin cunoscut în țară, însă un cercetător cu o carieră prodigioasă în US, o personalitate marcantă a științelor sociale cu un indice de citare fabulos. Sâmbăta seara, ora 18.00, pe scena Matca, Dragoș Paul Aligică, Marian Preda, Marian Zulean, Florin- Răzvan Mihai și Simona Preda vor discuta multiplele fațete ale operei și personalității lui Mihail Cernea.
Grant T. Harward, Războiul Sfânt al României. Militarii, motivația și Holocaustul, Corint, 2024
Tot la Editura Corint, un titlu bun este semnat de istoricul american Grant T. Harward. El a cercetat arhivele militare pentru a repovesti campania din est a Armatei române în al Doilea Război Mondial, despre motivația soldaților și ofițerilor pe front – anticomunism, naționalism și antisemitism. Un podcast despre acest volum poate fi ascultat pe Radio România Cultural, cu Mioara Anton, Alina Pavelescu și Adrian Cioflâncă.
Ștefan Liiceanu, Un atlas al corupţiei: România – 20 de ani de hoţie, studiu de caz, Humanitas, 2024
În trecut se vorbea mai mult despre corupție și, mai ales, lupta anti-corupție. Acum percepția generală e acest front a fost abandonat și că marile spețe de corupție ori au dispărut, ori au ajuns în faza de prescripție. În răspăr cu această tendință, Ștefan Liiceanu, un economist cu mare atenție la cifre, a luat ultimii ani să calculeze cât se fură în țara asta. Răspunsul – cam 15 miliarde Euro anual. În România se fură într-un singur an aproape jumătate din tot ce înseamnă PNRR-ul, cel mai mare și mai generos program de finanțare UE. La lansarea cărții, Ștefan Liiceanu a estimat și cât revine fiecărui plătitor de taxe acoperirea acestui prejudiciu.