Am urmărit de dimineață dezbaterea „This is Europe” din Parlamentul European, care l-a avut ca invitat pe Klaus Iohannis. Ceea ce ar fi putut fi oportunitatea liderului politic de a străluci la nivel european și de a-și marca moștenirea politică după 10 ani în fruntea unuia dintre cele mai mari state europene a fost în realitate un eșec.
Discursul lui Iohannis a fost unul plin de platitudini, nimic neregizat, nimic din care să simți omul și poate un pic din călătoria lui politică la nivel european în acești 10 ani și ce a învățat din ea. Un exercițiu de dicție și cam atât. În rest, nu pentru prima oară în plenul de la Strasbourg, dezbaterea a fost deturnată de mulți dintre europarlamentarii români care au vorbit. Pe Rareş Bogdan, de pildă, l-ai fi putut cu ușurință confunda cu un membru al grupului extremist „România e o țară sinceră”, „cea mai atacată țară din UE”. La sfârșit continua furios discursul recitând Hora Unirii, peste timpul alocat şi sub privirile exasperate ale președintei Robertei Metsola.
Ce m-aş fi aşteptat să aud? Poate despre ce idei avem pentru a avansa Europa. Atât de la Iohannis, cât şi de la eurodeputaţii care au intervenit în dezbatere. A fost un aspect pozitiv al dezbaterii faptul că s-a transmis un mesaj unitar pe necesitatea integrării complete în Schengen, atât din partea românilor, cât și a celorlalți europeni. Dar ce am învățat din asta?
În concluzii Iohannis a menţionat necesitatea de a renunţa la veto, ceea ce e o noutate, pentru că, până acum, poziţia oficială a României a fost de a se opune renunţării la veto la nivel european. Aproape ai spune că nu președintele Iohannis a condus politica externă a României până acum.
Am aflat şi că Iohannis consideră Pactul Verde „super” şi e foarte dedicat să îl pună în practică. Altă noutate, căci nu am auzit sau văzut nimic de genul în pozițiile şi activitățile sale în România. Poate doar dacă să dai turul globului cu avionul înseamnă să îţi manifești atașamentul pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.
Dincolo de dublul discurs de la Bucureşti şi de la Bruxelles, cea mai deranjantă a fost încercarea de falsificare a situaţiei din România. Atât Iohannis, cât şi aliaţii săi conservatori din Parlamentul European au încercat să ne convingă că au existat progrese nemaipomenite în consolidarea statului de drept în România.
Dovada? Închiderea MCV. Doar că aceasta nu s-a întâmplat pentru că nu mai sunt probleme cu justiţia şi statul de drept în România. Ci pentru că instrumentul se uzase, nimeni nu mai credea în el şi a fost înlocuit de unul general, european (Rapoartele anuale pe statul de drept).
Oricine urmărește actualitatea din România poate vedea cu ochiul liber că, dimpotrivă, independenţa justiţiei e din nou pe o pantă descendentă. De la protestele din 2017 încoace, acapararea politică a justiţiei progresează încet dar sigur, cu magistraţi numiţi şi controlaţi politic, cu o prioritizare cel puţin chestionabilă a dosarelor (redeschiderea recentă a dosarului în care viceprimăriţa din Braşov e suspectă în lipsa unui temei clar e doar un exemplu) şi cu clasarea abuzivă a altora (dosarul deschis în cazul de kompromat împotriva jurnalistei Emilia Şercan).
Klaus Iohannis ne-a vorbit şi le-a vorbit mult deputaţilor europeni şi despre comunicare şi nevoia de a aduce Europa mai aproape de oameni, unul dintre lucrurile preferate care le place politicienilor să îl spună în timpul vizitelor la instituțiile europene, dar de care uită a doua zi după ce se întorc în capitalele naționale.
Pentru că această serie de dezbateri, în care Iohannis e al 13-lea invitat, au ca scop să ne arate că Europa e formată şi din liderii politici naţionali. Cât de des vorbesc ei despre Europa acasă? Dezbaterea din această dimineaţă ne-a confirmat mai clar ca niciodată nu doar faptul că unii îşi pun ţinuta de Bruxelles când părăsesc capitala, dar şi că nu putem avea deocamdată o Europă politică decât ca sumă a celor 27 de politici naţionale. Din păcate vom vedea asta şi în alegerile europarlamentare care urmează.
Orice şansă de a lăsa un pic de spaţiu dezbaterii despre Europa şi rolul nostru în ea a fost distrusă de comasarea cu alegerile locale.
Şi l-aş întreba pe Klaus Iohannis: Asta este Europa?
Înregistrarea dezbaterii (min 11:25) – Sitting of 07-02-2024 | Plenary | European Parliament (europa.eu)
____
Imagine realizată prin intermediul inteligenției artificiale, precum și prin prelucrarea fotografiei originale a cărei sursă este Dreamstime.