fbpx

PSD își face reclama cu banii de la UE pentru inundații

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

PSD își face campanie electorală profitând de necazul oamenilor afectați de inundații. Și pe banii de la Uniunea Europeană. 

Vedem într-un clip postat pe rețelele sociale un domn deputat de la PSD care anunță că Guvernul va da familiilor afectate de inundațiile provocate de ciclonul Boris 15.000 de lei pentru cumpărarea de electrocasnice.

Când se referă la Guvern, domnul deputat se referă la Marcel Ciolacu, care este șeful Guvernului și al PSD – impresia e că și al PNL, cel puțin cîteodată – și candidatul PSD la alegerile prezidențiale.

De fapt, banii nu sunt de la Guvern, adică nu de la Ciolacu (cum spune acest domn deputat), ci sunt dați prin intermediul Guvernului.

În realitate, banii provin din finanțarea de 1,5 miliarde de euro primită de România de la Uniunea Europeană pentru a acoperi pagubele cauzate de inundațiile din județul Galați.

Iată deci unul dintre răspunsurile pe care ar trebui să le afle toți românii intoxicați de aripa extremistă a PSD – AUR (dar și de PSD, chiar dacă nu mereu explicit, pe față) – la întrebarea „Ce face UE pentru tine?”. 

Prin această propagandă mincinoasă, PSD, pe lângă faptul că adaugă o nouă bilă neagră pe lista de nemulțumiri a UE față de comportamentul neserios al acestui guvern condus de Ciolacu, ascunzând că banii sunt de la Uniunea Europeană (de asta nu s-a dus Ciolacu la întîlnirea de acum cîteva zile cu premierii celorlalte țări afectate, ca să nu asocieze oamenii ajutorul primit cu UE?), face un lucru abject, la propriu.

PSD își face campanie electorală pe seama tuturor acelor oameni care au rămas fără case, bunuri și animale, unii pierzând și oameni dragi în urma inundațiilor puternice de săptămâna trecută: „Ia uitați, noi Ciolacu și PSD, vă ajutăm cu bani ca să vă luați electrocasnice!”

La asta se pricep cel mai bine, la păcălit oameni în schimbul voturilor. Nu se dau înapoi nici cînd oamenii sunt în necaz.

Fac vizite cu alai, mimează empatie și responsabilitate.

De fapt, distinșii maschează și acoperă; nu spun că poate n-ar fi fost nevoie de aceste sume acordate dacă inundațiile ar fi fost atenuate măcar, iar pagubele limitate. 

Și era posibil dacă același PSD, prin Guvern, dar și prin aleșii locali (în comunele afectate din județul Galați, toți primarii sunt de la PSD, la fel ca și președintele Consiliului Județean Galați) ar fi făcut lucrările de îndiguire, decolmatare a albiilor, ar fi pus în aplicare alte măsuri din strategiile făcute după alte inundații anterioare, dacă ar fi fost făcute dotările cu banii puși în PNRR. 

Dacă ar fi fost făcute toate astea, inundațiile puteau fi chiar prevenite.

Nu mai vorbim de faptul că oamenii puteau fi avertizați măcar cu câteva ore înaintea dezastrului, pentru că Ciolacu și Guvernul, dar și prefectul, președintele CJ, chiar și primarii au avut informări despre ce urma să fie. 

De ce nu au făcut-o? Probabil prostie – neputința intelectuală individuală, dar și colectivă, de nivel instituțional, de a realiza impactul. 

Și ar mai fi putut face ceva Ciolacu și Guvernul PSD, dar și partenerul PNL care are Ministerul de Finanțe care a anunțat primele despăgubiri acordate, cele de 10.000 de lei/per gospodărie.

Știți că genul acesta de pagube sunt acoperite de asigurări. Da, de asigurările obligatorii care au fost introduse prin lege de acum 15 ani. 

Cu toate acestea, procentul celor care-și fac aceste asigurări obligatorii este unul foarte mic, undeva la 15% în zonele afectate de inundații și de 25% la nivel național. Asta deși sumele care trebuie plătite variază între 50 de lei și 100 și ceva de lei pe an. Iar despăgubirile maxime acordate sunt de 50.000 lei (10.000 de euro), respectiv de 100.000 lei (20.000 de euro).

Spre comparație, ajutoarele primite acum sunt de maxim de 25.000 lei (5.000 de euro) din cumulul celor două tranșe anunțate de Guvern.

De ce vina este tot la Guvern, tot la Ciolacu și PSD? 

Pentru că nu informează oamenii despre aceste asigurări. Iar, potrivit legii, aceste informări sunt obligatorii și trebuie făcute de două ori pe an. Iar în caz de neconformare ar trebui date și amenzi. 

Nu e vorba de a da vina pe oamenii afectați de instituții sau de a-i amenda. Până la urmă, sunt victime ale inundațiilor și din cauza propagandei și manipulărilor mincinoase la care sunt supuși cu acordul tacit al guvernanților când închid ochii la derapajele extremiștilor, sau prin limbajul dublu – cel folosit în comunicările oficiale, dar nepromovat, și cel din discuțiile cu oamenii. 

Evident oamenii au nevoie de ajutor. Însă oamenii aceștia puteau fi ajutați preventiv și cu un efort financiar substanțial mai mic. 

Și nu vorbim doar despre investițiile nefăcute pentru prevenția inundațiilor, pe modele deja puse în aplicare în alte țări afectate și ele în trecut de inundații similare cu cele de săptămâna trecută.

Vorbim pe înțelesul capacității instituționale limitate a partidelor de la guvernare de a acționa asupra efectelor: cei 50 de lei sau 100 de lei pentru asigurările obligatorii ar fi putut fi dați de Ciolacu și Guvernul PSD din bugetul de stat. Cel puțin în zonele cu istoric în calamități. 

În felul acesta, cetățenii, dar și statul ar fi fost mult mai avantajați: despăgubirile ar fi fost cel puțin duble ca valoare, iar statul ar fi plătit infim mai puțin.

La un calcul simplu, avem potrivit bilanțului 7.000 de gospodării afectate. Cuantumul total al ajutorului se ridică la aproximativ 175 milioane de lei (7000 x 25.000 de lei).

În timp ce efortul bugetar pentru plata asigurărilor, chiar dacă ar fi fost plătite sumele maxime, ar fi fost în acest caz de doar 700.000 de lei (7000 × 100 de lei). Deci de 250 de ori mai mic!

Nu mai vorbim și de faptul că sumele plătite ca despăgubiri de către societățile de asigurări ar fi fost cel puțin duble dacă s-ar fi optat pentru suma minimă, cea de 50 lei.

Dacă PSD nu a reușit să reziste tentației de a se folosi electoral de necazul a mii de oameni, putem să sperăm că vor rezista la licitațiile și atribuirea contractelor pentru repararea și reconstruirea drumurilor, podurilor și podețelor distruse în urma inundațiilor. Tentația e mare și aici: 1,5 miliarde de euro!

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00