Acum că au trecut alegerile putem vorbi deschis despre asta. Majoritatea dintre noi avem în familie ”mătușa politică”. E acea rudă de treabă și bine intenționată, dar care se schimbă total când vine vorba de discuții politice. Se activează brusc precum ai apăsa un buton și începe să își testeze convingerile politice cu cei din familie. Crede despre sine că înțelege lumea din jur în profunzime și mai bine decât ceilalți. O parcurg două sentimente aproape antagonice: primul e sentimentul propriei superiorități în raport cu cei din jur, iar al doilea e complexul de inferioritate în raport cu „viteza” societății de azi.
Acasă la ea, televizorul merge mai mereu pe unul dintre posturile de știri. Știe folosi cu iscusință și internetul – o conectează cu lumea exterioară. Așa ține legătura cu copiii plecați „dincolo” sau care lucrează la orașul mare (o reședință de județ sau chiar de regiune). Tot prin fereastra internetului, are micro-„bula” ei de „influenceri” pe care-i respectă și ascultă. Cel mai adesea, e vorba de oameni din breasla veche a presei care de o bucată de vreme s-au mutat și în online. Îi ascultă, citește, iar apoi își varsă furia pe soțul ei: ba că bea, ba că nu face treabă destulă în casă etc. Dar cel mai mult se enervează când află că el nu are aceleași păreri politice cu ale ei. În afara pasiunilor politice, mătușa ta e o femeie simplă care se bucură de orice apel telefonic, vizită sau vorbă bună din partea celor dragi. Plus că gătește extraordinar. Mai bine oare ca mama ta?
Dar ce e acel ceva care o transformă pe mătușa ta în „mătușa politică”? E vorba de mai mulți factori care acționează în paralel. Unul dintre acești factori este teama de a nu rămâne în urmă (FOMO – fear of missing out). O teamă de a cădea în irelevanță pentru cei din jur. Ea ar vrea să fie respectată și pentru filozofie, nu doar pentru zacusca ei excelentă. Lumea se schimbă rapid, iar societatea în care a copilărit și în care s-a bucurat de tinerețe aproape că nu mai există. Totuși, ea știe că trebuie să țină pasul cu schimbările. Din acest motiv te roagă la fiecare vizită a ta să-i mai faci una-alta la smartphone, ori să-i arăți cum poate plăti utilitățile online. Alt factor vine din nevoia de apartenență la un grup, o comunitate. La fel ca și tine probabil, „mătușa ta politică” nu mai știe exact ce vecini de stradă sau de bloc mai are. Dar e parte a diverse grupuri online cu teme aparent inofensive de tipul „Flori de grădină” sau „Ce mai gătim azi?”. Din păcate nu e obișnuită cu fenomenul de deturnare al unor astfel de grupuri online. Din acest motiv ea nu înțelege unde a dispărut grupul despre florile de grădină și cum a ajuns pe grupuri de tipul „Dumnezeu e cu tine și cu politicianul X”. Se întreabă de ce nu mai vede idei de aranjat grădina în timp ce otrava propagandei politice începe să-i picure mintea pe nesimțite.
În același timp, ”mătușa ta politică” se informează din sursele care-i sunt la îndemână și anume media „tradițională” – televiziunea și radioul. Pe „vremea ei” aceste surse aveau un aer sobru și serios. Nu prea exista jurnalism de opinie. Pe atunci informația în sine era aproape tot una cu opinia. Această confuzie a opiniei cu informația e un factor important al transformării mătușii tale. O confuzie care merge la pas cu acordarea unei autorități simbolice infailibile unor politicieni și formatori de opinie. Ce a spus prezentatorul emisiunii de seară de la postul de știri e mult mai valoros decât ce-i explică familia ei. Deschide adesea telefonul și în mod „miraculos”, algoritmii îi livrează opinii și teorii din aceeași sferă cu cele auzite recent la televizor. Algoritmul creionează un „avatar” al mătușii tale și contribuie la transformarea ei în ”mătușa politică”. Pornind de la sursele ei de informare și opinie pe care le preferă, algoritmul creionează automat un profil de consumator și de cetățean.
Pentru a-i ține atenția captivă, mătușa ta e ținută de media și „actorii” din social media într-o stare constantă de frică. O frică multi-strat construită pe conspirații și pe răstălmăciri de termeni și concepte. Într-o lume tot mai nesigură precum cea ilustrată de influencerii urmăriți, mătușa ta are nevoie de repere palpabile. Repere care aparent rămân constante în timp. Cele mai la îndemână astfel de repere sunt religia, limba, cultura și istoria așa cum le-a înțeles ea deja. Așadar ea caută instinctiv semeni, oameni cu aceleași repere precum ale ei. Ea caută o lume în care Dumnezeu și morala creștină încă există (chiar și la nivel ipotetic). Caută o lume în care Eminescu e tot Eminescu, iar Eminem e un necunoscut. Aceeași lume în care Ștefan cel Mare ține „prădătorii” la graniță. O lume paralelă construită ca un bastion împotriva fricilor diverse care se schimbă constant. Aici, nostalgia și apartenența la un grup sunt cel mai bun refugiu pentru ea. De aceea astăzi, partidele extremiste de rit recent exploatează această nostalgie și căutare de identitate aparent pierdută. De asta observi ușor că politicienii care o țintesc asiduu se îmbracă uneori în ie tradițională. Acești politicieni vorbesc sobru din cadre flancate cu icoane în timp ce se ”postează” la evenimente religioase, dar și prin târguri sau bâlciuri cu oameni obișnuiți. Ei stau departe de cluburile de diplomați unde parcă i-ar strânge cravata. Distanța de politicul clasic e ambalată ca un atașament la adevăratele valori strămoșești. O separare între ”noi” și ”ei”. Dar această separare e o iluzie în realitate.
Acești politicieni îi spun mătușii tale că ei sunt cei care luptă pentru ea împotriva factorilor schimbării din extern. Luptă împotriva Uniunii Europene, a statului, sau oricui le-ar sta în cale. Pentru ca nimeni să nu-i fure mătușii tale politice ceea ce a mai rămas din universul ei tot mai zdruncinat de schimbări! Promisiunea lor principală e conservarea valorilor. Numai aceștia împreună cu „apostolii” lor îi spun adevărul și îi apără valorile în timp ce-i mențin frica vie: „Pericolul e iminent!”. Din cauza asta, argumentele tale raționale nu țin. Pentru că frica indusă de acești politicieni și influenceri poate fi învinsă doar prin curaj și încredere în propria persoană precum și în cei dragi. Așadar accept-o pe mătușa ta „politică” așa cum e. Laudă-i sarmalele, grădina, și spune-i că nu merită să pună pasiune pentru politicieni în general. Spune-i să aibă încredere în tine și familia ei mai mult decât în televizor și internet. Spune-i să aibă curajul să își trăiască viața în stilul ei fără să caute validare în jungla internetului. Politicienii populiști îi vor livra mai mereu emoție fără argumente valide. Vor ambala opinile părtinitoare în știri și îi vor vinde povești drept soluții serioase. Cel mai bun sfat pentru mătușa ta e : când ceva e prea bun să fie adevărat – nu e adevărat. Când totul pare că se năruie în spatele ecranului, să își amintească de puterea ei de a răzbate prin viață și de reușitele personale de până acum.