fbpx

Legătura dintre Teodosie și frații Tate

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Vă propun o comparație între niște bărbați pe care totul pare să îi separe, estetic și cultural. Pe de o parte, Înalt Preasfințitul Teodosie, cu straiele lui aurite, barba căruntă și interpretările sale ultraortodoxe asupra dogmei creștine. Pe de alta, frații Tate, influenceri online britanici, unul dintre ei fost boxer, care promovează o viziune extrem de machistă a masculinității.

Niște bărbați pe care în realitate atât de multe îi leagă. 

Să observăm întâi că au fost acuzați în justiție, unul de luare de mită și fals intelectual, ceilalți de trafic de persoane, viol și infracțiuni sexuale. Să continuăm cu faptul că obiectifică femeile. Frații Tate glorifică proxenetismul, violența și lipsirea de libertate și autonomie corporală a femeilor, văzute ca obiecte de consum sexual [1], iar Teodosie ne explica zilele trecute cum femeile căsătorite trebuie să umble cu batic, în opinia sa femeile fiind în realitate tot la fel ca în cea a fraților Tate ispite și/sau obiecte de posesie ale bărbaților, chiar dacă cu un scop de procreere și îngrijire a familiei. 

Toți cei citați par să creadă în corolarul faptului că femeia e un obiect de posedat, și că bărbații sunt niște ființe incapabile să își stăpănească impulsurile, aceasta fiind pentru ei o scuză suficientă pentru orice fel de abuz, de care, în esență, tot victimele sunt vinovate. 

Și să sfârșim pe o notă oarecum deprimantă, remarcând că toți acești bărbați au propria bază de fani, care îi urmăresc, îi aplaudă, le folosesc sfaturile. Sunt lideri de opinie, deși în medii extrem de diferite sociologic. 

Zoom back la episodul care a motivat acest articol. 

Ieri, în ultima seară a Festivalului „Beach, Please”, frații Tate, influenceri online acuzați de trafic de persoane și viol au urcat pe scenă în aplauzele publicului, la invitația unuia dintre artiști. Și cumva, într-un fel foarte greu de acceptat, nu asta a fost cel mai mare exercițiu de huiduire de la un concert public din România din această vară, ci cel în care publicul care venise la un concert Coldplay a protestat că li s-a prezentat în deschidere o manea, deci alt tip de muzică decât cel la care se așteptau. 

Trăim într-o societate bolnavă atunci când protestăm pentru bunăstarea personală de moment, dar nu și pentru drepturile noastre și ale celorlalți. Asta în contextul în care România e printre principalele surse ale traficului de femei și de copii și țara campioană europeană la mame minore.

Sper ca randurile de mai sus să îl ajute pe eventualul cititor căruia uneori discursul feminist i se pare unul radical să înțeleagă că a fi feministă în România de azi nu e o alegere, e o necesitate. 

O necesitate pentru femeile angajate social și politic să își apere drepturile, să își apere autonomia corporală, să încerce să modifice modul în care sunt portretizate femeile de către liderii de opinie, publicitate, mass-media… 

Să îti spun un secret, cititorule: nu putem face asta fără bărbați. Pentru că să fii feministă nu înseamnă să crezi că toți bărbații sunt ca frații Tate sau Teodosie. Sunt mamă de băieți și văd că mulți părinți din jurul meu realizează că educația și modelele pe care le oferim copiilor noștri trebuie să se schimbe pentru ca ei să trăiască într-o lume mai echilibrată și mai armonioasă, în care să poată să fie întâi de toate fericiți.

Pentru asta avem nevoie de alți bărbați decat cei de sus. Alți bărbați care să fie lideri de opinie și să explice de ce e importantă libertatea femeilor și posibilitatea ca ele sa trăiască într-o societate în care se pot împlini cum vor ele. 

Bărbați precum fostul purtător de cuvant BOR, Victor Bănescu [2] care a reacționat la declarațiile lui Teodosie, Lucian Mîndruță sau Florin Negruțiu care au reacționat la episodul Tate pe scenă. 

Și da, avem nevoie de mai mulți bărbați politici care prin discursul lor să promoveze drepturile femeilor și un loc egal pentru femei în societatea noastră. Problema misoginismului e una pe care nu o putem rezolva decât împreună.

 

[1] Femeile care au vorbit despre frații Tate: Violență, Viol, Exploatare Sexuală • Rise Project

[2] Fostul purtător de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, despre declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Teodosie: „O viziune ruptă de realitate” (monitorulcj.ro)

 

___

Surse foto: Andrew Tate (BBC), IPS Teodosie (Foaia Transilvania), Beach, please! logo (Beach, please!)

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00