fbpx

It is what it is: it is Nicușor Dan

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Două momente au fost definitorii pentru noaptea memorabilă din 18/19 mai: cel în care susținătorii noului președinte au scandat „Rusia, nu uita: România nu-i a ta!” și imaginea cu sediul gol și întunecat al PSD din Șoseaua Kiseleff.

Spre deosebire de clasa politică dispusă la ambiguități dubioase față de regimul criminal de la Moscova, peste o jumătate din electoratul prezent ieri la urne și-a afirmat clar, fără teamă și fără jenă, nu doar opțiunea pro-europeană, ci și opoziția față de autoritarismul criminal și expansionist al lui Putin. In your face, Vladimir Vladimirovici!

Totodată, marea schimbare pe care o marchează aceste alegeri este votul autonom al electoratului pro-european, urban și rural deopotrivă, împotriva partidelor, mai ales împotriva principalei forțe politice malefice din ultimii 35 de ani, PSD, autorul moral al degringoladei economice și al demersului de subminare a democrației liberale, care a generat actuala criză din societate. Este greu să nu vezi că Marcel Ciolacu & co, precum și aliații lor din PNL fac figură de strigoi politici, care refuză să accepte verdictul istoriei, căci opțiunea anti-rusească, pro-europeană implică în mod necesar respingerea PSD și a tot ce a generat în politica românească: corupție, contraselecție, anti-reformism, politizarea instituțiilor și subminarea statului de drept, toate subordonate scopului său de deturnare a fondurilor publice în interesul clientelei sale cu prețul exasperării populației și a alungării unei părți consistente a populației active.

Nu numai votanții lui Nicușor Dan au respins PSD și PNL, ci și cei ai lui George Simion. „Sistemul ticăloșit” a primit un vot de blam de la întreaga societate și nici măcar aleșii locali ai celor două partide, îndopați cu bani publici, nu au putut aduce voturi pentru candidații lor. Tocmai de aceea victoria lui Nicușor Dan creează o oportunitate unică pentru reformarea clasei politice, nu peste noapte, dar nici peste un an: reconstrucția trebuie să înceapă de acum, pentru ca țara să poată fi guvernată curat și eficient.

Important este așadar ca noul președinte să-și onoreze promisiunile față de cei care l-au votat și cărora nu le va putea mulțumi niciodată destul, începând cu toți cei care au ocupat practic secțiile de votare din marile orașe, foarte mulți tineri, care nu au vrut să-și piardă locul în civilizația europeană și nici perspectivele de viitor; fără a-i ignora pe cei din mediul rural care nu s-au lăsat abrutizați și prostiți de puterea politică și au respins din bun-simț un președinte ignorant, agresiv și izolaționist; continuând cu românii de peste Prut, care au votat masiv ca să-și salveze frații mai mari dar pe alocuri amnezici în privința moștenirii comuniste și a pericolului rusesc; la fel ca românii din diaspora care, deși locuiesc demult în lumea civilizată, unde plătesc și impozite și de unde nu au de gând să plece, au venit în număr mare la urne pentru a pune stavilă neo-fascismului, bădărăniei, huliganismului, minciunii și iliberalismului din țara în care s-au născut și față de care, iată, nu au rămas indiferenți, înțelegând mai bine decât mulți compatrioți, că, dacă România democratică eșuează, extremismul va câștiga teren în Europa, iar zănaticii MAGA și Putin vor fi obținut o victorie importantă fără să tragă niciun glonț.

Din fericire, grație părții sănătoase a societății, România democratică nu a eșuat. Am scăpat de abisul huliganismului politic legionaroid favorizat de Moscova și favorabil ei, dar ne confruntăm cu o situație complicată. Suntem precum corăbierii care trebuie să-și reconstruiască corabia în largul mării, pentru a se salva de la scufundare, ca să-l parafrazăm pe filozoful austriac Otto Neurath. După ce trece euforia, Nicușor Dan va trebui să găsească o formulă de guvernare care nu poate evita partidele compromise din parlament, căci voturile USR nu sunt suficiente, încurajând în același timp „distrugerea creativă”, prin reforme, a actualului sistem politic falimentar și constituirea unei forțe politice reformiste și necorupte. Altfel, nici el, nici România nu au niciun viitor. Și apoi, dacă nu acum, atunci când? Timp nu mai este iar fereastra de oportunitate deschisă ieri riscă să se închidă dacă nu va fi folosită judicios și curajos.

Este deci încurajator faptul că Nicușor Dan vrea să se apuce imediat de lucru și, pe de altă parte, că George Simion și-a recunoscut totuși înfrângerea, renunțând la contestări și proteste după show-ul de prost gust și halucinant în care se proclamase președinte, deși cifrele demonstrau contrariul. Rămâne o forță distructivă, împreună cu partidul său, dar măcar ne lasă un moment de respiro. Să profităm.

Mulți își pun speranța în numirea lui Ilie Bolojan în funcția de premier. Ar trebui totuși să ne întrebăm dacă merită să fie uzat Ilie Bolojan într-o guvernare care va fi obligată să ia măsuri nepopulare, cu o opoziție populist-extremistă care va agita societatea. Etic și logic ar fi ca partidele care au generat problemele economice, adică PSD și PNL, să le și rezolve, cu ajutorul UDMR, ai cărei miniștri sunt competenți și știu ce să facă, în loc să fugă și să lase greul în sarcina celor care nu au participat la decizii. Doar că există prea puțin apetit în PSD și PNL pentru asumarea vreunei responsabilități.

Cele două partide par mai degrabă sfâșiate de lupte interne și preocupate să-și perpetueze ticăloșia la infinit, indiferent de mesajul trimis de electorat: Marcel Ciolacu negocia în culise un guvern cu AUR, în speranța că George Simion va câștiga președinția, la fel și mafioții lui Hellvig și Thuma din PNL, care lucrau – și probabil vor continua să lucreze – pentru înscăunarea lui Crin Antonescu în fruntea partidului. Nu știm deci ce vor pricepe ei, în universul lor mafiot, din faptul că Nicușor Dan a câștigat în numeroase fiefuri ale PSD și PNL, cum ar fi toate sectoarele Capitalei – cu vot masiv, de peste 70% în sectorul 1, condus de cărătorul de servietă al lui Hellvig, fostul ofițer SRI George Tuță – și chiar în județul Dolj, care părea zona rezervată a Olguței Vasilescu. Nu a fost ușor, dar iată că și în Dolj a fost Nicușor.

Va fi foarte greu de găsit o echipă decentă la PSD pentru a-l înlocui pe Marcel Ciolacu, a cărui supraviețuire este pe cât de improbabilă, pe atât de rușinoasă. Nici Gabriela Firea, nici Paul Stănescu, nici Mihai Tudose, nici măcar Sorin Grindeanu nu mai au nicio șansă să facă din PSD o forță politică respectabilă și competitivă în viitor. Probabil că Victor Ponta va face o tentativă de preluare a partidului. Merită observat că nu s-a implicat în campania pentru al doilea tur, savurându-și probabil realizarea personală de a-l fi sabotat cu succes pe Crin Antonescu. Iar dacă a atacat episodic pe cineva, acela a fost George Simion. Deci el a mizat probabil din start pe victoria lui Nicușor Dan, care îi permite să profite de degringolada din PSD pentru a prelua partidul. Nu reluăm caracterizarea acestui personaj, dar faptul că este singura variantă rațională pentru conducerea PSD dă măsura eșecului acestui partid.

Reținem totodată că frământările din PSD vor fi nefaste pentru viitorul guvern, pentru că logica politică impune unui partid aflat în reconstrucție o perioadă de retragere în opoziție, deci Nicușor Dan nu poate spera de la PSD decât susținerea unui guvern minoritar PNL-USR-UDMR-Grupul Minorităților. Iar din această poziție, PSD a mai făcut rău și probabil că, etern scorpion, nu se va abține nici acum.

Să sperăm deci că măcar în PNL se vor găsi forțe dispuse să susțină o guvernare responsabilă, să-i marginalizeze sau chiar să-i excludă (mai greu) pe adepții lui Hellvig și pe foștii iohaniști de tipul Bode și Rareș Bogdan și să-l susțină pe Ilie Bolojan în demersul necesar al creării unei forțe politice reformiste de tip liberal. Pentru că, în caz contrar, la viitoarele alegeri parlamentare, tot electoratul pro-european și responsabil, care a schimbat ieri soarta țării, nu va avea cu cine să voteze și ar fi păcat. Partidele însă fiind cum le vedem, va fi nevoie de o implicare masivă a societății civile și de presiuni constante din partea ei.

Dacă noul președinte și susținătorii lui nu vor demara un efort de construcție politică susținută, în sensul reformelor democrației liberale, atunci victoria lui Nicușor Dan se va fi dovedit doar o improvizație menită să evite un temporar un dezastru care nu va dispărea. Lenea civică, superficialitatea și compromisul comod vor distruge speranțele salvării României. Dar nu este desigur nevoie să se întâmple așa.

Dacă partea plină a paharului constă în peste șase milioane de voturi pro-Nicușor, cea goală cuprinde peste cinci milioane de voturi pro-Simion, ceea ce nu este deloc puțin. Avem deci un președinte pro-european și o țară divizată, care nu va fi ușor de condus și guvernat. Important este să ne debarasăm de șabloane: electoratul pro-Simion nu este omogen. Nu toți, ci doar o parte, sunt exasperați de corupția și contraperformanța guvernanților. Aceștia pot fi câștigați în timp prin politici de combatere a corupției și de o liberalizare a economiei care să dea mai multe șanse populației active să prospere și în țară, nu doar peste hotare. Pe huligani și interlopi nu-i vom câștiga astfel, ei trebuie neutralizați de forțele de ordine și de sistemul de justiție. Good joke, nu-i așa? – dar să nu uităm că noul președinte poate numi nu doar trei judecători la CCR, ci și procurori șefi noi la marile parchete, deci poate relansa anticorupția și resuscita statul de drept. Nu în ultimul rând și esențial, poate numi noi șefi ai serviciilor de informații. Pe frustrații educați, prosperi și egoiști, anti-globaliști, naționaliști fără a fi patrioți, dispuși să dea foc la țară ca să o pedepsească pentru că nu le face pe plac, îi vom lăsa să se adapteze din nou la binele pe care voiau să-l distrugă și să se replieze, dacă pot.

Până la urmă marea șansă a victoriei lui Nicușor Dan din 18 mai, de fapt a victoriei unei mari comunități de români raționali și de bun simț, este că ne oferă posibilitatea reconstrucției și reformelor. Nu am mai avut demult o asemenea șansă, iar când am avut-o, am irosit-o. Acum nu ne mai putem permite luxul și inconștiența irosirii. Să ne bucurăm așadar de șansa unui început și, chiar dacă nu va fi ușor, s-o transformăm într-un succes de anvergură europeană.

 

Credit fotografie: IOANID APOSTOL

 

 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00