fbpx

De ce ne mirăm că Dughin spune că România aparține Rusiei? Istoria ce ne spune?

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Unul dintre proiectele importante al Ecaterinei cea mare a fost Dacia. Da, da, Dacia.

Unirea principatelor sub acest nume, într-o entitate nouă pe orbita Rusiei, guvernată de Potemkin ca guvernator. În timp ar fi fost încorporată în imperiu, exact ce s-a întâmplat mai târziu cu Basarabia.

La 1812 Rusia țaristă a vrut granița pe Dunăre iar ulterior pe Siret. A rămas pe Prut prin intervenția puterilor europene de partea Imperiului Otoman. Au reușit să încorporeze doar Basarabia, care în 2012, printr-un material de pe pagina MAE rus, încă era declarată „pământ rusesc”.

La 21 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova și 200 de ani de la pacea de la Hanul lui Manuc.

Mai trec ani și apare proiectul Kiseleff. O modernizare a principatelor pentru a putea fi ulterior mai ușor încorporate imperiului. Moscova visa să ajungă la strâmtori.

Planul este stricat de lupta românilor împotriva Rusiei, la 1848 se ard Regulamentele Organice dar și de o geopolitică favorabilă, mai ales Războiul Crimeii.

Pe fondul asta, la 1859, cu sprijinul Franței, ne unificăm.

În 1878, în ciuda Convenției Bilaterale, ne-au ocupat militar și ne-au luat luat cele trei județe din sudul Basarabiei. Ne-au salvat atitudinea fermă a lui Carol I si puterile occidentale.

În 1917-1918 Rusia Țaristă dar și cea bolșevică au practicat un război hibrid de demantelare statală a României. Au fost la un pas să-l convingă pe Ferdinand să se refugieze în sudul Rusiei, să părăsească Iașiul, ceea ce ar fi dus la dispariția noastră ca stat.

Din nou ne-a salvat general Berthelot, care l-a convins pe Rege să nu plece. Cât timp Ferdinand și guvernul rămâneau pe teritoriul național, România continua să existe. A urmat apoi agresiunea bolșevică, combinată, a lui Lenin și Bela Kun. Înfrântă eroic de Armata Română.

Trec rapid peste perioada comunistă, este mai bine cunoscută, dar sentimentul ca le aparținem este același.

Pentru epoca asta vă recomand cartea de mai jos. Autorul călătorește prin Rusia în 1999. Exact când papa Ioan Paul al II-lea vizita Romania, autorul se afla la o importantă manastire rusă de lângă Moscova. Întrebat starețul ce crede despre prezența Papei în România el răspunde: „i-am pierdut și pe ăștia” .

„I-am pierdut și pe ăștia”!!!!

În conștiința geopolitica dar și religioasă rusă noi le aparținem lor. Așa că nu va mai mirați de declarațiile lui Dughin.

Inclusiv geografic le aparținem lor pentru că pentru eurasiatici, Eurasia se întinde până la Munții Carpați. În mintea lor munții noștri sunt granița de vest a Eurasiei.

Ca să intelegeti și mai bine miza alegerilor de duminică: Occident sau Eurasia?

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00