fbpx

Ciolacu, PNRR-ul și castravetele

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

Când vine vorba de PNRR, nu numai, dar în special, Ciolacu pare elevul ăla prins nepregătit, jucat de Florin Piersic, pe care orice l-ai întreba el știe doar placa cu castravetele care este un cucurbitaceu dicotiledonat. Comparația cu Piersic se oprește aici pentru că sunt convins că Ciolacu ar citi cu greu cucurbitaceu dicotiledonat.

La Ciolacu, USR e de vină pentru orice măsură nepopulară pe care trebuie să o ia din cauză că protejează specialii și privilegiile lor, că nu elimină pensiile speciale și nu face reformele din administrația publică.

Acum, legat de PNRR ceva-ceva tot e real; e reacția de surprindere a pesediștilor de după avertismentele tranșante transmise de Céline Gauer, șefa PNRR-urilor din UE, în întâlnirile directe din aceste zile cu ocazia Comitetului anual de Monitorizare a stadiului PNRR – nici vorbă de progrese, stat în grafic, ci întârzieri mari nu doar la reforme, ci și la investiții. Riscăm să pierdem miliarde de euro și să nici nu cheltuim banii primiți până acum.

De regulă, discursurile politice vitejești-electorale erau făcute de pesediști și peneliști, ori înaintea, ori după întâlnirile cu oficialii europeni.

De data asta acest tip de discurs contra realității factuale, că totul e bine, minunat și că problemele sunt doar minore și se rezolvă rapid, a fost ținut contrar cutumelor, chiar în timpul întâlnirii, dând senzația de inadaptare a unui punctaj pregătit în alt sens. 

Iar pentru rățoiala care pare necontrolată, arătând și adevărata atitudine suveranisto-naționalistă a PSD-ului, ascunsă de declarațiile oficiale, credem că explicația e dată de faptul că ai noștri „ca brazii” nu au fost informați corespunzător de proaspăt compromisa șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România. 

Și asta și pentru că probabil cei de la Comisie au aflat de jocul dublu încercat de Ramona Chiriac și au lăsat-o în offside atât timp cât au sesizat riscul ca aceasta să reprezinte interesele coaliției PSD-PNL. Coincidențele în politică nu sunt coincidențe, iar retragerea bruscă de pe lista de europarlamentare ar putea fi efectul avertismentelor Comisiei, care au fost o surpriză pentru Ciolacu.

 

Dar haideți să explicăm de ce ceea ce zice Ciolacu că tot ce e rău în PNRR e din vina USR, nu e altceva decât prostie, incompetență și minciună.

Discursul lui Ciolacu cu privire la PNRR de-a lungul timpului e unul dublu. Ba că e prioritatea Coaliției de guvernare PSD-PNL, că e nevoie de reforme și investiții, ba că e secret și că e rău că l-a făcut Ghinea și USR.

Orice om de bun-simț se simte insultat de atacul la logică al lui Ciolacu, care, după aproape 35 de ani de guvernare pesedisto-penelistă, încearcă să dea vina pe USR pentru măsurile împotriva românilor care muncesc sau fac afaceri cinstit în țara asta, la mai bine de 2 ani și jumătate de când USR nu mai e la guvernare, guvernare la care a fost doar opt luni.

Acum, încearcă din nou să dea vina pentru dezastrul economic produs de habarnismul lui și al lui Boloș, pe secretele PNRR negociate de Ghinea și USR. Asta în condițiile în care în decembrie trâmbițau că, gata, au renegociat ei un nou PNRR, care normal că e mai bun decât al USR.

Întorcându-ne la declarațiile de după Comitetul de monitorizare, deși la depunerea Cererii de plată 3 pesediștii declarau la fel ca și peneliștii la primele două cereri, că totul e rezolvat în privința țintelor și jaloanelor, acum, la fel ca și la primele două cereri, când nu mai pot nega evidența problemelor, vin și anunță că vom fi penalizați.

Și zice Ciolacu doar ce vrea el, doar ce-i convine electoral și politic – Comisia ar putea tăia 500 milioane de euro din Cererea 3 pentru că trebuie să scadă plafonul la micro-întreprinderi pentru că e scris de Ghinea în PNRR-ul secret.

Unu la mână, în PNRR, care nu are nimic secret în el – dar ne cerem scuze că nu are și poze ca să poată pricepe și Ciolacu ceva – nu scrie NIMIC de vreo cifră legată de micro-întreprinderi. Nicio cifră pentru prag pe cifra de afaceri, pe venituri, nicio cifră pe impozitare, nicio o cifră pe număr de microîntreprinderi. Orice altceva spus de Ciolacu sau Boloș e minciună!

Ce scrie în PNRR e legat de eliminarea treptată a facilităților fiscale, inclusiv la micro-întreprinderi. Comisia Europeană transmite că nu e de ajuns pragul actual propus de Ciolacu și de Boloș, dar asta doar din cauza modului dezastruos în care guvernează PSD și PNL.

Comisia Europeană vine și spune „Bă, băieți, duceți economia în gard. Deficitul bugetar se duce peste 7%, iar voi aveți încă obligația ca anul ăsta să-l aduceți în 3%. De undeva trebuie să faceți rost de bani – nu vreți să eliminați inechitățile sociale, pensiile speciale, nu faceți reforme în administrație, nu renunțați la privilegii și sinecuri; ok, asta e, în cazul ăsta trebuie să aduceți bani mai mulți la buget, dar nu din împrumuturi cum o faceți acum”. 

 

În loc de adevăr deci, Ciolacu alege să mintă în continuare românii. Oricum la el a devenit un model ușor de înțeles când minte: e simplu – tot ce declară e taman invers. 

Doi la mână, penalizările date de Comisia Europeană sunt calculate pe baza unei formule clare pe care am explicat-o în Buletinul nostru de sănătate nr.6 unde am tradus pe înțelesul tuturor cum se taie banii.

Doar jalonul legat de microîntreprinderi nu are cum să valoreze singur 500 milioane de euro. Cel puțin încă un jalon la fel de important ridică probleme mari – este cel legat de companiile de stat. 

Despre care Comisia Europeană a avertizat că nu este îndeplinit; în primul rând pentru că sunt în continuare excepții la regula de guvernanță, cel mai elocvent exemplu fiind RAPPS. 

Iar după dezvăluirile presei legate de cheltuielile exorbitante făcute pentru acea vilă pregătită pentru Iohannis, e de înțeles. 

O a doua problemă legată de acest jalon este cel al numirilor, care, în loc să fie unele bazate pe profesionalism și competență, sunt în continuare făcute pe criterii politice.

 

Deci dacă aplicăm formula de calcul a Comisiei Europene în cazul țintelor și jaloanelor neîndeplinite total sau parțial, avem următorul rezultat:

Jalon regim fiscal 

50 mil. de euro (valoarea aprox. a unui jalon) x 5 (coeficientul pentru importanța reformei) 

= 250 mil de euro

Jalon guvernanța companiilor de stat

50 mil. de euro (valoarea aprox. a unui jalon) x 5 (coeficientul pentru importanța reformei) 

= 250 mil de euro

(*În mod normal la acest jalon, dată fiind importanța lui în contextul general al reformelor necesare României, trebuia să mai fi fost aplicat o ajustare în sus a cărui valoare pentru guvernarea PSD-PNL e de 7. Dar Comisia, foarte probabil, a luat în considerare realizarea parțială a acestui jalon, astfel că nu e vorba de 1,5 miliarde de euro penalizare)

 

Așadar problemele pentru care Comisia Europeană avertizează Guvernul nu au cum să fie din vina USR și nici vorbă că s-ar încălca în vreun fel suveranitatea națională. 

Totul e din vina PSD și PNL, iar dacă e să fim penalizați și pe această cerere de plată cu 500 de milioane de euro e doar din cauza PSD și PNL care nu vor să facă reformele din PNRR și din cauza deficitului bugetar enorm pe care nu vor să-l reducă.

 

____

Foto prelucrată prin intermediul inteligenței artificiale / sursa: Facebook.

Nu fi pufi

Dă un share

Lasă un comentariu

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

  This will close in 0 seconds

  -
  00:00
  00:00
  Update Required Flash plugin
  -
  00:00
  00:00