fbpx

Cum s-a rupt lanțul de iubire dintre Ramona Chiriac și PSD PNL: i-a prins Comisia cu PNRR-ul nefăcut

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Mai puțin de două săptămâni a durat relația de „dragoste” dintre actuala șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, și PSD-PNL. La capătul acestor două săptămâni, Comisia Europeană iese cu imaginea șifonată, dar totuși salvată.

Ramona Chiriac era anunțată, la începutul lunii, drept „candidata independentă” care urma să deschidă lipsa la europarlamentare a partidelor aflate le guvernare. S-au rostit cuvinte precum „tehnocrată”, „profesionistă”, „specialistă” din gura comunicatorilor PSD-PNL, s-au ridicat speranțe până la cer în tabăra comasaților.

Anunțul cooptării sale pe listele PSD-PNL venea la foarte scurt timp după ce chiar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fusese în vizită la București, la Congresul PPE, pentru a obține susținerea pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Von der Leyen este șefa directă a Ramonei Chiriac.

Au fost și dezamăgiri, în tabăra proeuropenilor, atunci când s-au trezit în fața faptului că ambasadoarea Comisiei Europene la București, chiar și numită cu susținere politică, inclusiv cu sprijinul președintelui Iohannis, sărea direct în barca celui mai corupt partid din România.

Au fost și nemulțumiri vocale după ce Ramona Chiriac a refuzat să-și dea demisia de la Reprezentanța Comisiei Europene după ce a fost anunțată de către PSD și PNL drept candidată. În schimb, Chiriac a preferat să se suspende din funcția de șefă a Reprezentanței până la alegeri, ceea ce a dus la apariția unor glume răutăcioase, cum că aceasta s-ar fi temut că PSD și PNL nu fac pragul și de aceea își lasă loc de întors la loc călduț și bine plătit.

Comunitatea Liberală 1848 a scris despre toate acestea aici: Cum se face de râs Comisia Europeană în România: cazul Chiriac

Numeroase voci și-au exprimat nemulțumirea față de intenția Ramonei Chiriac de a-și păstra și locul de la Comisie în timp ce se înscrie în PSD sau PNL pentru a ajunge în Parlamentul European, așa cum o cere legea.

La doar două săptămâni de la anunțarea Ramonei Chiriac ca fiind deschizătoare de listă la europarlamentare, am revăzut-o fugind de presă pe scările de la Parlament, lăsând în urma ei un nou anunț de suspendare. De data asta, Ramona Chiriac se suspendase de pe lista pentru europarlamentare a PSD-PNL.

„Din motive personale”, a explicat Ramona Chiriac, „din cauza discuţiilor din spaţiul public” a fost varianta lui Marcel Ciolacu.

Ce s-a întâmplat însă în aceste două săptămâni astfel încât de la soluția salvatoare Ramona Chiriac nici măcar să nu mai apară pe listă?

În primul rând, presiunea publică, nemulțumirea legată de felul în care s-a aranjat această candidatură. Apoi, câteva nemulțumiri exprimate public de ziariști de casă ai PSD legate de relația cu Ramona Chiriac. Atunci când te critică Mihai Gâdea și Bogdan Chirieac că nu le răspunzi la telefon, e clar că nu vei face mulți purici pe lângă PSD.

Și apoi a mai fost vizita la București a șefei structurii Comisiei Europene care monitorizează gestionarea PNRR la nivelul UE, Céline Gauer

Am scris, în urmă cu o săptămână, că nouă, echipei de la monitorpnrr.ro, singura platformă de monitorizare a planului din România, ni s-a părut ciudat cum Ramona Chiriac vedea, inclusiv în declarații publice și interviuri, că totul e în regulă la implementarea PNRR în România, în timp ce semnalele de la Bruxelles erau evident contrare.

La București, Ciolacu, Ciucă și Câciu se pregăteau pentru un eveniment public pe PNRR cu aer electoral, de discursuri politicoase și zâmbete complezente. Așa fuseseră obișnuiți, până atunci, de Chiriac de la tribuna Reprezentanței Comisiei.

La evenimentul de la București, Ciolacu, Ciucă și Câciu s-au trezit „luați la palme”, într-un discurs de o fermitate rară a unui oficial european. România este în mare întârziere, sunt șanse destul de mici să terminăm toate investițiile până în 2026, riscăm să pierdem miliarde, a avertizat Gauer.

Celor trei le-a căzut fața, fiind luați pe nepregătite de declarațiile „șefei PNRR”. 

Din eveniment electoral de lăudat guvernul, conferința s-a transformat într-un dezastru comunicațional, iar nimeni de la reprezentanța Comisiei nu îi avertizase pe Ciolacu, Ciucă sau Câciu de ce urmează să se întâmple.

La doar câteva zile, Ramona Chiriac nu mai era nicăieri pe listele PSD-PNL la europarlamentare, indiferent dacă ceruse sau nu de la Ciolacu și Ciucă o nominalizare la poziția de Comisar în următoarea echipă a Comisiei Europene.

Céline Gauer a restabilit încrederea în Comisia Europeană, că poate fi un judecător echidistant al guvernării de la București, chiar dacă și de PSD și PNL depinde realegerea Ursulei von der Leyen.

Rămânem însă acum cu Ramona Chiriac în fruntea reprezentanței Comisiei Europene la București și aici problema de încredere în această instituție europeană devine mult mai dificilă.



Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00