fbpx

Ce fraudă comiți când declari o campanie de zero lei

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Georgescu e învinuit de șase delicte. Grave și foarte grave. E puțin probabil că va mai fi candidat. Una dintre imputările care-i sunt făcute privește finanțarea campaniei. Ea a atras atenția din momentul în care candidatul a declarat că nu a cheltuit niciun leu pentru a convinge alegătorii să-l voteze pe el.

E, evident, vorba despre un fals în declarații. Oricine știe că până și-un litru de benzină costă câțiva lei. De ce a ales Georgescu să provoace bunul simț și să atragă atenția procurorilor? Multă vreme nu am avut un răspuns la întrebarea asta. Mi l-a oferit un fan al său, zilele trecute, când mi-a scris pe Facebook că soțul Cristelei nu a vrut să cheltuiască, precum ceilalți 13 candidați din 24 noiembrie „banii furați de la popor”. Avem, cred, de-a face cu o teză populistă.

Dincolo de ideologie se află legea și faptele. Reglementările electorale în vigoare prevăd câteva borne pentru orice candidat. Unele țin de relația acestuia cu cei care îi finanțează campania. E nevoie de un înscris care să ateste că sponsorul, fie el cât de neînsemnat, e acceptat de cel înscris în cursa pentru un mandat. Alte restricții țin de nivelul contribuțiilor individuale, fie ele cotizații sau donații. Un cetățean nu poate să cotizeze într-un an, zice legea, o sumă care să depășească 48 de salarii minime brute. Cât privește donațiile, acestea sunt limitate la maximum 200 de salarii minime brute pentru persoane fizice și la 500 – pentru persoanele juridice. Aceleași praguri sunt fixate și pentru împrumuturi. O altă restricție privește modalitatea prin care poți contribui: orice sumă ce depășește 10 salarii minime, adică 33 de mii de lei*, trebuie acordată prin transfer bancar. În fine, mai e o limitare foarte importantă. Ea privește sumele totale ce pot fi cheltuite pentru o campanie. Ca să nu încarc textul, voi menționa doar limita pentru prezidențiale: un candidat nu poate cheltui mai mult de 20 de mii de salarii minime brute, adică 13,2 milioane de euro.

Declarând că nu ai cheltuit nimic, asumi nu doar o imposibilitate practică, ci și o încercare de a bloca o verificare legală. Căci toate gesturile dintr-o campanie trebuie înregistrate din perspectiva cheltuielilor. Te duci cu o mașină la Pitești ca să te vezi cu 300 de cetățeni, benzina consumată e prețuită și trecută-n catastiful contabil. Plătești o reclamă de 30 de mii de euro minutul la tv sau 4 milioane de lei la TikTok, sumele sunt și ele în mod obligatoriu în tabel. Dai bani unei tipografii pentru 73 de afișe și 912 fluturași de distribuit pe stradă, costul real al operațiunilor ajunge la mandatarul financiar al campaniei, pe care ești obligat să îl desemnezi. Iei de mâncare pentru 68 de responsabili de partid veniți să pregătească un miting, prânzul lor e-n rubrica de cheltuieli. Nu faci toate astea sau încerci să împiedici fie și o minimă transparență, ai încălcat legea.

Știm încă puține lucruri despre sumele cheltuite de Georgescu. Ceva estimări avem. La puțin timp după impasul democratic din 24 noiembrie, Dan Șucu, patronul firmei Mobexpert și al echipei de fotbal Rapid, evalua campania pe TikTok a lui Georgescu la circa 50 de milioane de euro. Comparați suma asta cu limita din lege prevăzută pentru o campanie prezidențială și aveți o idee despre ce fraudă poți comite când declari o campanie de zero lei…

 

P.S. Pentru 2024, calculele se fac la valoarea salariului minim brut de la 1 ianuarie: 3330 de lei.

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00