fbpx

Ce candidați și ce strategii a avut PNL pentru Cotroceni

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Prima dată când un penelist a ocupat locul al doilea în turul întâi la prezidențiale, el nu a reușit să intre în finală. Pur și simplu fiindcă pe primul loc s-a aflat atunci un candidat care luase 85% din voturi. E vorba – ați ghicit! – despre Ion Iliescu. Se întâmpla în 1990 și penelistul care a participat la scrutin era Radu Câmpeanu. Scorul lui a fost de 10,8%.

Doi ani mai târziu, peneliștii nu au avut un candidat la prezidențiale. De fapt, l-au propus pe Regele Mihai. Care a refuzat. Ideea a fost atât de proastă încât a avut un impact și asupra scrutinului legislativ, ținut simultan cu primul tur al cursei pentru Cotroceni: PNL a ratat intrarea în Parlament. 

În 1996, peneliștii au schimbat strategia: au revenit în Convenția Democratică din România (CDR), alianța anticomunistă pe care o părăsiseră la alegerile precedente, așa că l-au susținut la președinție pe cel care avea să câștige: Emil Constantinescu. Sprijinul le-a fost răsplătit cu patru ani în guvern. 

Când se încheia legislatura, șefii PNL i-au transmis lui Constantinescu că nu-l mai susțin pentru un nou mandat. L-au preferat pe Theodor Stolojan, care fusese al doilea prim-ministru al lui Iliescu și care-l și susținuse pe acesta în campania din 1996. Intrat în partid în 2000, Stolojan a adunat 11,7%. A ocupat locul al treilea, cu două procente mai mult decât candidatul desemnat de CDR. PNL a intrat în camere, CDR – nu. 

În 2004, ar fi trebuit ca Stolojan să intre din nou în cursă pentru PNL, dar și pentru Partidul Democrat (PD), a doua formațiune care guvernase în 1997-2000 și care mai reușise să treacă pragul electoral. Numai că Stolojan a abandonat cursa cu mai puțin de două luni înainte de chemarea la urne. În locul lui, a candidat liderul PD, Traian Băsescu. Victoria acestuia a adus din nou PNL la Palatul Victoria, de data aceasta cu un premier din rândurile sale, C. Popescu-Tăriceanu.

Până scrutinul prezidențial următor, peneliștii s-au certat cu PD, devenit la un moment Partidul Democrat Liberal, așa că în 2009, când Traian Băsescu se prezenta pentru al doilea mandat, PNL l-a lansat în cursă pe Crin Antonescu. Care a fost votat, din postura de candidat al opoziției, de 20% din alegători. S-a situat pe locul trei, finala jucându-se între președintele în funcție și Mircea Geoană, liderul PSD.

În 2014, ar fi trebuit să candideze din nou Antonescu. Care apucase să ocupe pentru o lună fotoliul de la Cotroceni, în vremea celei de-a doua suspendări a lui T. Băsescu. Numai că Antonescu s-a dat la o parte, pentru a-i lăsa locul unui fost membru al Forumului Democrat al Germanilor din România, înscris cu puțin timp înainte în PNL. 

Victoria lui Iohannis a fost posibilă doar fiindcă partidul cu care peneliștii se războiseră șase-șapte ani – PDL – a acceptat să se topească în PNL. Care a părăsit, tot atunci, familia liberală, pentru a intra în cea a popularilor europeni.

Acum cinci ani, realegerea lui Iohannis a fost floare la ureche, fiindcă a avut-o drept adversară pe V. Dăncilă, o pesedistă lipsită de talent politic, dar folosită ca marionetă de către Liviu Dragnea. Așa că președintele în funcție a realizat scorul cu care Iliescu îl învinsese pe Vadim Tudor în 2000. Promițând, între altele, că nu va mai aduce PSD la guvernare. Știți ce a făcut după ce s-a văzut cu sacii-n căruță.

De curând, liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că dorește să candideze la Cotroceni. Profilul e diferit de al tuturor celor susținuți de peneliști din 1989 încoace. Într-adevăr, deși a petrecut câțiva ani în afara țării, precum Radu Câmpeanu, Ciucă nu are elocința primului penelist care a candidat pentru fotoliul prezidențial. 

Are doctorat, cum are și Emil Constantinescu, dar al lui e plagiat. A fost prim-ministru, ca și Stolojan, dar nu a lăsat impresia că s-ar pricepe la guvernare fără mari proptele din partea consilierilor. Deși a purtat haina militară precum Băsescu, nu are carisma fostului președinte și cu atât mai puțin experiența politică a acestuia. 

A auzit cu siguranță despre Brătieni, dar e departe de a putea vorbi despre ei precum profesorul de istorie Crin Antonescu. În fine, dacă Iohannis a mobilizat mitul neamțului harnic și onest, Ciucă s-a folosit de mitul unui brav ostaș, deși aduce mai degrabă cu Moș Teacă.

Intrat în PNL când era pensionar, Ciucă e o creație a lui K. Iohannis. Una dintre numeroasele decepții pe care ni le-a servit pe tavă. E greu de crezut că N. Ciucă va prinde finala. Căci e un om al trecutului, nu al viitorului.

 

Surse foto: Radu Câmpeanu (istorie-pe-scurt.ro),  Theodor Stolojan (OK!), Crin Antonescu (Facebook), Klaus Iohannis (National), Nicolae Ciucă (Facebook).

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00