fbpx

Să venim împreună și să facem un push mare

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Chiar dacă a fost în prim-plan doar câteva zile, Anamaria Gavrilă ne-a lăsat moștenire ceva foarte prețios. Nu, nu mă gândesc la apelul ei la 112, pentru a cere ajutor de la Poliție, ca să scape de grupul de jurnaliști care voiau să afle dacă mai candidează sau nu la președinție. Șefa POT ne-a oferit ceva mult mai valoros pentru a înțelege epoca în care trăim. 

Perla se găsește între cuvintele pe care le-a pronunțat într-o conversație telefonică. O sunase, ca să explice dacă se retrage sau nu din cursa pentru Cotroceni, Realitatea tv, care s-a auto-denumit de curând „televiziunea poporului”. Ei, bine, răspunzând la întrebarea asta simplă, Gavrilă a zis următoarele: „Știu că este delicios să vorbim despre funcții, dar aici este despre a face pe toți românii, chiar și din tabăra cealaltă, să înțeleagă că e o situație dificilă pentru România. Noi toți trebuie să venim împreună și să facem un push mare și să instaurăm ordinea constituțională și libertatea în România. Noi toți trebuie să trecem peste partide și peste orice discuție”.

Ceea ce a atras atenția e folosirea așa-numitei romgleze, adică a unei combinații de cuvinte din două limbi atât de diferite precum româna și engleza. Expresii ca „aici este despre”, „să venim împreună” ori „să facem un push mare” vădesc o evoluție a vorbirii care nu privește doar mediul politic. O americanizare superficială a vieții noastre publice, petrecută după 1989, a modificat felul cum se exprimă concetățenii noștri. Iar dacă generația naționalistă a lui C. Vadim Tudor și George Pruteanu cultiva încă idealul unei limbi române corect vorbite, valul naționalist recent scrie fără diacritice și plantează câte un americanism între cuvintele înregistrate în DEX. Fantasma unei conectări la o origine dacă sau getă completează tabloul.

Dar nu asta e de reținut din intervenția liderei POT. Ci proiectul de a instaura o ordine constituțională fără partide și fără prea multe vorbe. Nimeni nu a exprimat mai clar acest vis totalitar, de la Carol al II-lea încoace, cel care a suprimat prin decret partidele, pentru a crea apoi un Front al Renașterii Naționale, căruia i-a oferit în 1939 și șansa de a fi legitimat în alegeri, în urma cărora toți deputații și senatorii au fost îmbrăcați în uniforme. Gavrilă e purtătoarea unui proiect ce zădărnicește democrația.

Ea ne cere să ne unim „pentru un push mare”, adică pentru a călca în picioare libertatea de asociere, dreptul la liberă exprimare și competiția politică. Nu, thank you mult, we do not need așa ceva…

 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00