fbpx

Parlament fragmentat, majoritate pro-europeană

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

La cald, câteva observații despre scrutinul legislativ de ieri:

  1. Prezența la vot a fost de 52,5%. Mult superioară celei de acum patru ani (32 la sută) sau opt ani (40 la sută). Mai relevantă e, desigur, comparația cu 24 noiembrie: avem exact aceeași rată. Emoțiile create de surpriza Georgescu din primul tur și bâlbâielile instituționale ale BEC, CCR și CSAT nu par să fi descurajat ieșirea la urne, dar nici s-o fi sporit.
  2. Este, de asemenea, cvasi-identică mobilizarea în urban și, respectiv în rural: circa 5,6 milioane de votanți în orașe și, respectiv, 3,8 în comune. Doar câteva mii de voturi diferențiază participarea electorală în străinătate: au fost 821 de mii acum o săptămână și 775 de mii pe 1 decembrie.
  3. Ca și la primul tur al prezidențialelor, nici acum nu s-au raportat fraude la urne. Cu atât mai bizară apare decizia CCR de a solicita o renumărare a voturilor de la scrutinul din 24 noiembrie. Îndeobște, verificarea tuturor buletinelor e cerută atunci când există suspiciuni serioase privind corectitudinea votării propriu-zise ori a contabilizării buletinelor.
  4. Dacă privim clasamentul forțelor politice, avem noutăți semnificative. Scrutinul pentru cele două camere a fost câștigat de PSD, partid al cărui candidat nu a ocupat decât locul al treilea acum o săptămână. Față de 2020, pesediștii au pierdut 6 procente (aproape 23 la sută față de 29% acum patru ani). Pe doi e AUR, care și-a dublat scorul față de scrutinul anterior: în 2020 obținuse 9 procente, acum are 18. Al treilea partid pe podium e PNL, care a pierdut 10 procente față de 2020: partidul condus până de curând de Ciucă e marele perdant al alegerilor. Urmează USR, cu 2-3 procente mai puțin ca-n legislativul precedent, dar un câștig de 4% față de europene. UDMR a trecut pragul, cum face din 1992 încoace, de când sistemul nostru electoral cuprinde o asemenea piedică în transformarea tuturor voturilor în mandate.
  5. Două partide sunt noi. Ambele sunt disidențe din AUR, unul fiind legat de numele sulfuroasei Șoșoacă, celălalt – tot de o deputată aleasă acum patru ani pe listele partidului lui Simion. O cheamă Gavrilă și EFOR a remarcat înainte de scrutin că partidul pe care-l conduce – POT – a profitat de mașinațiunea TikTok la fel ca și Georgescu în turul întâi la prezidențiale. Vom avea astfel 7 în loc de 5 partide și în Cameră, și în Senat. Fragmentarea va complica articularea unei majorități, obligând partidele la compromis rațional.
  6. Cifrele de mai sus privesc procentele de voturi. E greu de stabilit procentul exact de mandate al partidelor ce au trecut pragul. Procentul cumulat de voturi care s-au îndreptat către partide ce nu au reușit să obțină 5% e de circa 13%. Nu e așa mare ca-n 2000, când unul din cinci voturi a mers spre cei care au rămas în afara camerelor, dar de situație va profita partidul care a fost și atunci pe primul loc, PSD.
  7. Față de săptămâna trecută, raportul voturilor pro-europene și pro-Kremlin s-a schimbat. Dacă pe 24 noiembrie cei patru candidați care-l admiră pe Putin aveau împreună 38%, acum partidele care-și spun „suveraniste”, dar care ar putea fi numite mai degrabă „izolaționiste”, au strâns aproape 32%. Scăderea e mai mare la votul din țară, dar ea e clară și-n diaspora. E, altfel spus, posibilă o majoritate pro-europeană. Alcătuirea ei depinde de soarta turului al doilea pentru Cotroceni. Eu îmi mențin pronosticul făcut pe 24 noiembrie: vom avea o președintă, nu un președinte.

Credit foto: Claudiu Năsui (Facebook)

Nu ești singur! Hai în Comunitate

 

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie. Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric. Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!

 

Fii alături de noi și de România noastră bună. 

Nu ești singur! Hai în Comunitate

Ți se pare că lumea a luat-o razna? Crezi că România a făcut progrese pentru că libertatea, capitalismul și inițiativa privată aduc dezvoltare și ne aduc șanse mai bune tuturor? Ești unde trebuie.
Aici este Comunitatea Liberală 1848. Noi credem că suveranismul e o boală socială care poate fi limitată prin Adevăr, prin Rațiune și prin Empatie. E o luptă pentru sufletul României – între optimism și întuneric.
Ți-a plăcut ceva citit sau auzit aici? Vrei să ne ajuți să promovăm articolele? Donează!
Fii alături de noi și de România noastră bună.
Nu fi pufi

Dă un share

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00