Deși toată lumea începe acum să vadă cine este Călin Georgescu, lucrurile nu sunt deloc simple sau ușor de rezolvat. Trebuie să fim corecți și să recunoaștem că Elena Lasconi pornește în turul doi cu handicap, în sensul că Georgescu are prima șansă de a câștiga alegerile.
Într-un sens, alegerile parlamentare încurcă socotelile noastre, dar în alt sens, aduce avantaje. Alianțele sunt esențiale în aceste momente și vedem cum întreaga societate începe să se alinieze fie la valorile democratice, fie împotriva lor, adică spre un regim iliberal.
Să analizăm două scenarii. În primul rând, Lasconi se va baza pe colaborarea cu Bolojan. Salut și eu, din acest colț de pagină, faptul că recentul președinte (interimar) al PNL a declarat câteva măsuri foarte bune, apreciate și de USR, semn că seriozitatea președintelui CJ Bihor începe să se manifeste.
Problema este însă una de matematică: 19% și 8% dau 27 – insuficient pentru ca Lasconi să câștige turul doi. Să mai adăugăm voturile venite de la alegătorii lui Hunor, Geoană și Diaconescu; am ajunge la 41%. Deci, tot insuficient.
Să presupunem că PSD va veni cu un mesaj clar legat de sprijinirea căii europene, nicidecum nu va fi cu un pro-rus. Dar în acest caz, să nu uităm că alegătorii PSD sunt fixați, nu vor vota cu altcineva (eventual, nu vor merge la vot). Să iau totuși în calcul că 3-4% din votanții lui Ciolacu ar vota și cu Lasconi în turul doi. Am ajunge astfel la 44-45%. Deci, tot insuficient.
Al doilea scenariu depinde de rezultatul alegerilor: mai precis, depinde de scorul obținut de PSD – devenit, iată, din partidul ce ieșea mereu primul la alegeri în partidul care va arbitra viitorul României pe 4-5 ani, cel puțin.
Să presupunem, mai întâi, că PSD va obține în jur de 20% la parlamentare, deci, nu va avea cu cine să dea o majoritate pentru formarea unui guvern. În acest caz, USR, PNL, UDMR și alte forțe democratice ar putea avea șanse de a forma o majoritate.
Turul al doilea, în acest scenariu, va depinde tot de votantul PSD – dezamăgit că a pierdut guvernarea; dar, ca să rămânem pe linia pro-europeană va vrea să voteze cu Lasconi în turul doi. Și ajungem din nou la scenariul de mai sus – numai 3-4% din votanții lui Ciolacu ar vota cu Lasconi în turul doi.
Să presupunem, în al doilea rând, că PSD va obține un scor mare la alegerile parlamentare, astfel că va reuși să facă o majoritate. În această situație, țara va fi condusă de Georgescu, cu Șoșoacă premier.
Alegătorul lui Ciolacu mă îndoiesc că va vota, în acest scenariu cu Lasconi, nu va vedea uriașul pericol pe care îl reprezintă un candidat ce pretinde că a vorbit cu extratereștrii și care promite să dea tuturor românilor apă pură la robinet.
Vedem că în orice scenariu, soluția este în altă parte – după părerea mea, soluția ține de mobilizarea cât mai multor oameni să iasă la vot. Dacă acum au fost 52,55%, va fi nevoie de o mobilizare de 60-70% la vot în turul doi. Numai cei nehotărâți, numai cei care nu au votat deja ar mai putea schimba ceva din matematica votului. Deja societatea începe să se scindeze în pro sau contra Georgescu.
Înclin să cred că exact aici trebuie intensificat mesajul nostru: pentru ca România să rămână o țară liberă, o țară pro-europeană, care vrea să se modernizeze, să fie eficientă împotriva corupției, o Românie în care valorile să conteze și în care copiii și nepoții noștri să vrea să rămână, nu să plece în alte țări pentru un trai mai bun, este absolută nevoie să mobilizăm oamenii ca să iasă la vot în număr mare.
Închei cu un gând exact de acest aspect: factorii de decizie ar trebui să ia măsuri să se evite cozile foarte mari pentru vot (ce vor demobiliza pe unii concetățeni). Pentru asta, ar trebui ca operatorul de la laptop să nu mai strige numele votantului și să caute numărul de pe lista de vot. Cu toții știm să citim și știm la care din membrii secției de votare ar trebui să mergem. Orice secundă pierdută cu citirea numelui și căutarea numărului de pe liste înseamnă oameni în plus la coadă, afară în frig.
Mobilizarea generală a românilor în aceste vremuri dificile pentru democrație va fi semnul decisiv că mămăliga s-a trezit și, în plus, că a reușit să explodeze și să măture de pe scena politică necinstea și toate tarele unei clase politice încremenite în corupție.