Din noiembrie încoace, au fost mulți cei care au spus că frauda comisă de Georgescu în turul întâi și din pricina căreia s-au anulat alegerile e atât de gravă încât CCR nu-i va îngădui o nouă candidatură.
Nimeni – sau aproape nimeni – nu s-a gândit că blocarea ei va interveni chiar la nivelul BEC. Aseară, cu un vot de 10 la 4, membrii BEC au respins înregistrarea numelui Georgescu în cursa pentru Cotroceni. S-a întâmplat așa fiindcă membrii acestui for au luat în seamă atât hotărârea de anulare din 6 decembrie, cât și pe cea prin care CCR respingea, în octombrie 2024, candidatura Dianei Șoșoacă. Reamintesc că aceasta din urmă avea la bază raționamentul: un candidat la președinție e obligat să respecte ceea ce Constituția îi cere președintelui să respecte și, înainte de toate, regulile regimului democratic.
Am scris mai sus „aproape nimeni”, fiindcă impresia mea e că Georgescu a anticipat această evoluție. Motiv pentru care a insistat, în toată această perioadă – atât în plan intern, cât și la CEDO –, mai degrabă asupra cererii de organizare a turului al doilea din 2024 decât asupra organizării unui nou scrutin în 2025.
Cum BEC și-a întemeiat excluderea lui Călin Georgescu pe precedentul creat de cele două hotărâri ale CCR, șansele ca judecătorii curții să-i admită o contestație sunt zero.
La cald, aș mai adăuga trei observații.
În primul rând, prin decizia din 9 martie a.c., BEC și-a sporit rolul în organizarea procesului electoral. Într-adevăr, unul din argumentele pe care le-a folosit este acela că, dincolo de chestiunile formale pe care le lua în seamă în mod tradițional, atunci când un aspirant la fotoliul de la Cotroceni venea cu dosarul să se înregistrez, ea e obligată să judece și pe fond. De ce? Fiindcă dacă nu ar lua în seamă fondul, o eventuală înregistrare a unei candidaturi a unui adversar al democrație care nu ar fi urmată de vreo contestație la CCR ar putea îngădui acelui ins să își vadă numele pe buletinul de vot.
În al doilea rând, aș remarca greșeala făcută de reprezentantul USR în BEC, care s-a asociat cu reprezentanții izolaționiștilor din AUR, SOS și POT, care au votat în favoarea înregistrării candidaturii lui Georgescu. O asemenea poziție ar putea împovăra foarte tare o eventuală nouă candidatură a Elenei Lasconi. Cu atât mai mult cu cât, în toiul emoțiilor create de decizia BEC, președinta USR a apărat opțiunea respectivă.
În fine, e îngrijorător derapajul violent al taberei izolaționiste. Președintele AUR G. Simion a cerut să fie „jupuiți de vii” cei care nu-l susțin pe Georgescu, iar Horațiu Potra, mâna dreaptă a candidatului pro-rus, a făcut apel la membrii acestei tabere să iasă „cu furca, cu coasa, cu toporul”, dar și „cu arme”, pentru a opri procesul electoral. E nevoie de o calmare a spiritelor. Sper că președintele Bolojan va găsi resurse pentru a gestiona situația.
Georgescu nu va fi pe buletinul de vot și e important ca orice tentativă de puci să fie stopată din fașă.
Sursa foto: Facebook (Calin Georgescu)