„Venea la ore cu o geantă de femeie. Avea tatuaj și păr lung, de femeie. La adunarea cu părinții s-a prezentat într-un sacou de damă. O astfel de situație ne creează multora dintre părinți disconfort. Deși poate că unii sunt toleranți, opiniile lui pot afecta grav percepția copiilor asupra lumii.”
Așa s-au plâns câțiva părinți pe felul în care se îmbrăca și comporta un profesor. Acesta preda matematica la clasele de gimnaziu. Părinții au trimis și niște poze direcției școlii. În acestea, tânărul profesor apărea cu un păr lung, atitudine „efeminată”.
Dar ce i-a deranjat pe unii părinți cel mai mult în poze… paltonul roșu cu un guler mare, pufos. „Un palton de damă, care arată clar orientarea sexuală a profesorului”, afirmau ei.
Nemulțumiți că „un asemenea om” stă în preajma copiilor lor, au făcut plângeri după plângeri și au obținut într-un final alungarea profesorului din școală. A fost forțat să-și dea demisia.
Este o poveste sută la sută adevărată, care a avut loc anul trecut. Vedeți pozele.
O să vă dau mai multe detalii imediat despre profesor, dar mai ales unde s-a întâmplat.
Până să aflați detalii, vreau să vă întreb ceva. Ce credeți, un bărbat care se îmbracă astfel trebuie să stea în preajma copiilor?
Bun, acum detaliile.
Acest caz s-a întâmplat în octombrie anul trecut în Surgut, Rusia.
Profesorul de matematică se numește Artur Morozov și a plecat din școală din cauza plângerilor venite de la părinți.
Motivele: se îmbrăca „mai puțin obișnuit pentru un bărbat”; apăruse pe rețele sociale în „haine de femeie”; se comporta „prea efeminat”.
Toate acestea i-au făcut pe unii părinți ruși din școala gimnazială din Surgut să-l acuze că este gay și că face propagandă LGBT în școală.
Degeaba le-a spus Artur Morozov oamenilor și jurnaliștilor că este treaba lui cum se îmbracă atâta timp cât nu încalcă regulile de conduită. Degeaba le-a spus că are o iubită. Totul a fost în zadar.
A fost obligat să plece din învățământ. Punct. A avut noroc că nu a fost anchetat și judecat.
Pentru cine nu știe, în Federația Rusă este interzisă propaganda LGBT prin lege. Orice enunț, emoție, adiere, indiciu care ar putea aminti câtuși de puțin de minoritățile sexuale este considerată propagandă. Se lasă cu amenzi ori chiar închisoare.
Există și persoane care efectiv vânează „asemenea comportamente deviante”. Îi pozează pe oameni în viața reală, postează apoi pozele pe rețelele sociale și fac plângeri oficiale.
Autoritățile anunță începerea unei anchete, care de cele mai multe ori înseamnă și condamnare.
Sunt multe situații care ajung la absurd, la o vânătoare de vrăjitoare.
- De pildă, pe niște carduri bancare pentru copii erau desenate culorile curcubeului. Imediat a fost declanșată o anchetă după ce oamenii s-au plâns oficial și pe rețelele sociale, iar banca a fost nevoită să le retragă.
- Celebra aplicație Duolingo a fost avertizată că promovează LGBT pentru că permite și oferă traduceri de tipul: „Ben and Peter love each other. They are gay”. Ca să nu fie interzisă în Rusia, aplicația a eliminat aceste expresii.
- Pentru că vindea tricouri pe care apărea celebra formație Tatu (formație pop rusească în care două fete sugerau ca ar fi gay), un magazin mare din Moscova este anchetat pentru promovarea LGBT.
- Jocul online „Romance Club” este anchetat pentru că ar prezenta povești romantice cu persoane gay.
- Un bar a fost închis după ce a fost făcută publică o filmare în care două fete s-au sărutat în acea incintă.
- O feministă a fost amendată pentru poze în care apare cu iubita sa.
De ce vă povestesc toate acestea?
Pentru că foarte multă lume a comentat îmbrăcămintea unui bărbat, profesor la Universitatea din București. Acesta apărea într-o fustă, cu tocuri.
Unii au fost nemulțumiți de ce au văzut și ar fi dorit acțiuni împotriva „unui asemenea comportament”.
Ce anume? Nu știu.
Știu doar că în România un bărbat poate veni îmbrăcat în fustă la universitate. Valorile democrației îi permit să o facă. Asta a fost și reacția oficială a Universității.
În schimb, în Rusia ar fi fost forțat să plece din învățământ în secunda doi. De fapt, în Rusia poți fi scos din sistem pentru mult mai puțin.
V-am spus toate acestea ca să vedeți care este alternativa la toleranța pe care ne-o oferă democrația occidentală.
Alternativa este oferită de… Rusia.
Apropo, Parlamentul georgian a votat recent o lege care interzice propaganda LGBT. Legea este scrisă după model rusesc. Deputații georgieni și-au făcut alegerea. Ei au ales ca în Rusia.
Voi ce alegeți în cazul profesorului care s-a îmbrăcat în fustă?
Ca în Rusia? Ori ca în UE?
Nu știu, există cale de mijloc? Se poate un pic tolerant? Nu sună ca și cum ai fi… un pic mort?
Nota redacției – Text publicat pe contul de Facebook al autorului, preluat cu acordul său. Link aici.