E un subiect care lasă foarte mult loc de populism. Am lucrat în zona de vânzări, marketing, logistică și lanțuri alimentare mai bine de 20 de ani. Am negociat cu Metro, Mega Image, cu cei mai mulți. Cunosc bine producătorii români, cât și companii multinaționale ce produc în România.
În realitate, sunt foarte mulți producători români care și-au dezvoltat afacerile datorită lanțurilor internaționale, cum la fel de adevărat este că unele mici afaceri nu au ținut pasul și au ieșit de pe piață. Producția alimentară din România a fost transformată spectaculos de intrarea pe piață a lanțurilor de magazine, în cea mai mare parte în bine. Avem firme românești puternice specializate să vândă acolo si altele ce oferă servicii acestor retaileri. Un boicot îi afectează în primul rând pe producătorii români cei mai eficienți, mai organizați și mai de încredere (controale peste controale de la supermarketuri, riscul de reputație e mare și apărat cu îndârjire).
Altă realitate este că sunt mulți producători români sau producători internaționali cu fabrici în România ce produc și comercializează pe piața europeană cu ajutorul acestor lanțuri internaționale. Adică producători români care au investit și s-au adaptat să livreze la Kaufland, Lidl, Metro și alți retaileri internaționali și astăzi produc în România și livrează în magazinele acestor lanțuri în toată Europa, la fel cum produsele altor producători europeni ajung pe rafturile acestor rețele în magazinele din România.
Consumatorii români au avut de câștigat datorită acestor lanțuri. Până la apariția acestor rețele, majoritatea retailerilor autohtoni practicau adaosuri mari și implicit prețurile la raft erau exagerate. Da, concurența acerbă între lanțuri comerciale au dus prețurile în jos pentru consumatori. Înainte de asta, piețele erau mici și fragmentate, cine vindea pui în Vrancea nu vindea și în Oltenia gen, atunci producătorii și comercianții aveau adaos mare. Acum e concurență la nivel național (și european), marjele de adaos și profit sunt mici. Avantaj pentru noi, consumatorii.
Și în cazul retailerilor autohtoni cei care am fost atenți la evoluțiile pieței și au reușit să ofere servicii de calitate și produse la prețuri corecte, au reușit să rămână și să se dezvolte, iar alții care nu s-au adaptat au dispărut. În ultimii ani, sunt producători autohtoni care au început să își dezvolte propriile lanțuri de magazine pentru a scădea presiunea negocierilor cu lanțurile internaționale. Așa e în capitalismul concurențial, în următorul deceniu vom avea supermarketuri românești care se vor extinde în Moldova, Bulgaria, Ucraina, Ungaria – se vor plânge georgeștii lor că au venit ”străinii” peste ei. Deja Dedeman anunță extinderea în Europa și începe cu două magazine în Republica Moldova.
Fiind o perioadă în care suntem foarte atenți la veniturile și cheltuielile statului, cred că ar merita precizat că aceste rețele nu fac evaziune fiscală. Toate salariile sunt “la alb”, marfa se recepționează pe baza documentelor fiscale și este vândută în aceleași condiții, ceea ce presupune că TVA-ul, accizele … merg cu siguranță la bugetul de stat.
Legat de exportul profiturilor, acolo e o discuție serioasă și complicată; ține de fiecare stat cum reușește să gestioneze. E o discuție marginală față de uriașa transformare care a avut loc în ultimii 20 de ani.