fbpx

Securiști versus Români - o campanie de restabilire a Adevărului și Dreptății: unii au fost criminali, alții patrioți!

Suntem încă sub șocul deciziei Înaltei Curți în cazul Gheorghe Ursu. Nu doar că au fost achitați cei doi securiști care l-au omorât, dar motivarea nu e una pe proceduri, este una profund greșită pe fond: Securitatea nu era în relație de opoziție sau de oprimare cu poporul. Asta spun judecătorii. Deci nu pot fi condamnați securiștii pentru crime împotriva umanității pentru că în doctrina juridică internațională asta se aplică doar atunci când o populație este într-un sistem opresiv. A fost Securitatea opresivă? Nu. Asta e ce a decis cea mai înaltă curte de drept din România anului 2023. Este odios, este greșit, este criminal. Înalta Curte a spălat Securitatea și l-a condamnat din nou pe Gheorghe Ursu. 
 
Noi, Comunitatea Liberală 1848 simțim că e cazul să reacționăm. Ca o comunitate. Pentru că nici un copil din țara asta, niciodată în viitor, nu mai trebuie să trăiască ce a trăit Andrei Ursu. Pentru că niciodată în România noastră nu mai trebuie să existe dubii că organele represive din comunism au fost criminale, nu patrioate, și cei care se luptă pentru dreptate, pentru democrație sunt patrioți. 

O victorie a societății civile și a campaniei pentru justiție și desecurizare lansată de Comunitatea Liberală 1848: procurorul general a formulat cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților din dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

În urmă cu două săptămâni Comunitatea Liberală 1848 a lansat o serie de articole semnate de Andrei Ursu despre cazul disidentului Gheorghe Ursu, ucis cu bestialitate de Securitate în 1985. Concomitent cu această serie, care va continua pe platformă, am inițiat o campanie pentru dreptate în cazul inginerului Gheorghe Ursu, al cărui proces este încă pe rol. Alături de noi, au venit alți actori ai societății civile și amintim aici campania Declic pe același subiect.

După șocul deciziei de achitare a torționarilor lui Gheorghe Ursu, din 27 iulie 2023, semnată de ÎCCJ, astăzi speranța unui proces just a renăscut – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat miercuri o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu. 

Andrei Ursu a declarat, după această decizie: „Dacă Parchetul e în stare de aşa ceva, ar fi o bilă albă şi un punct de onoare pentru Parchet, dacă ar găsi o asemenea cale extraordinară de atac. Aici e vorba nu numai despre impunitatea celor doi torţionari, Pârvulescu şi Hodiş, e vorba despre impunitatea tuturor crimelor din anii ’80. E vorba despre o responsabilitate pentru generaţiile viitoare.”

Acest prim pas nu garantează că victimele Securității precum Gheorghe Ursu își vor fi găsit dreptatea chiar și la 30 de ani după Revoluție. Comunitatea Liberală 1848 va continua seria de articole semnate de Andrei Ursu și va urmări recursul formulat de Parchet. Niciodată nu e prea târziu pentru a onora memoria celor care au luptat cu totalitarismul ceaușist.  

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

  This will close in 0 seconds

  -
  00:00
  00:00
  Update Required Flash plugin
  -
  00:00
  00:00