fbpx

Șapte grafice simple ca să înțelegi cum „reformează” Ciolacu administrația: peste tot umflă posturile pentru clientelă

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

Suntem în 2024 însă pare că de fapt suntem în „1984”; dar nu în trecut, ci în viitorul distopic imaginat de George Orwell în celebra sa carte în care un regim totalitar transformă într-o manieră agresivă minciuna în adevăr, cu sprijinul media, cea mai mare parte, cumpărată.

Asta face regimul lui Iohannis, Ciolacu și Ciucă. Minte! Fără cea mai mică remușcare, fără nerușinare.

 

Marea minciună a reorganizării a administrației publice

Același Ciolacu se laudă cu orice ocazie că guvernează pentru români. În timpul ăsta, Guvernul se împrumută cu 1 miliard de lei pe zi lucrătoare. Se laudă că coaliția PSD-PNL a luat decizii de diminuare a cheltuielilor bugetare, în special prin reorganizarea instituțiilor publice.

Marea reorganizare înseamnă de fapt desființarea a 200 de mii de posturi, care sunt vacante, deci nu costau nimic. În realitate numărul angajaților la stat a crescut anul trecut cu aproape 14.000!

Anunțată în septembrie anul trecut, marea reformă în administrație care trebuia să se termine până la sfârșitul anului, a început cu o amânare până în iunie 2024.

Ciolacu anunța la începutul unei ședințe de guvern de la jumătatea lunii februarie: „Continuăm procesul de reorganizare a administraţiei centrale şi de reducere a posturilor cu încă două ministere.

(…) la jumătatea anului toate ministerele să aibă o structură mai suplă şi eficientă (…)”.

Câteva zile mai târziu, celălalt Marcel, Boloș, declara pentru Bloomberg că „România ar putea avea nevoie de şapte ani pentru a reduce deficitul bugetar până la ţinta prevăzută în regulile Uniunii Europene”. Și nici mai mult nici mai puțin că poporul e cel care nu vrea să se reducă cheltuielile pentru că e an electoral.

Realitatea e aceea din documentele oficiale – cifrele nu mint. Realitatea nu e cea prezentată de Ciolacu și Boloș, ci din documentele oficiale; faptele, nu vorbele, arată așa:

 

Primul exemplu, Ministerul Familiei. Zice Ciolacu că o să aibă o structură mai suplă. Faptul că nu acum, ci la jumătatea anului trece la secundare. Dar, chiar și din iunie, va fi mai suplă?

 Scrie în hotărârea de guvern că dispar 59 de posturi. Toate sunt însă vacante, mai pe înțelesul tuturor nu se face nicio economie. Ce anunță la televizor că ar fi fost bugetate e o minciună – asta nu se mai întâmplă de foarte mulți ani în urmă.

Iar realitatea e pe cifre, aritmetică simplă: în ianuarie 2023 erau 239 de posturi ocupate la acest minister, iar în decembrie 306. Deci de când au început să vorbească în spațiul public de reducerea cheltuielilor bugetare, doar la ministerul Familiei au fost angajați în plus 67 de oameni!

Mai trebuie spus că „suplețea” Ministerului Familiei va costa în continuare peste 600 de milioane de lei anual (500.000 de euro pe an se plătesc doar pentru chiria de la World Trade Center); pentru NIMIC.

Am scris în detaliu aici Ministerul Familiei – Oprim Jaful despre ministerul înființat de Ciolacu ca să-i dea o funcție de ministru Gabrielei Firea.

Dovada inutilității acestui minister o avem chiar de la Firea, care în Raportul de activitate pe anul 2022, confirmă oficial că 620 de milioane de euro au fost pur și simplu jaf din bugetul public, pentru orgoliul dumneaei de a fi ministră:

‘Primul an de mandat ca ministru mi-a reconfirmat că munca în echipă susține fundația necesară pentru soluționarea problemelor de ordin organizatoric, managerial, tehnic, administrativ, juridic și economic. Reperul meu în vederea unei bune reprezentări a ministerului a constat în dialogul susținut cu cetățenii, organizațiile de profil ale societății civile, în linia dezideratului de a construi o relație de încredere, respect reciproc într-un cadru transparent și cât mai predictibil, ținând cont de viziunea cetățenilor interesați de modul de implementare a programelor noastre”.

La pachet, Ciolacu dă exemplu și Ministerul Cercetării care desființează 16 posturi. Tot vacante, evident; nici de aici nu pleacă nimeni acasă, nici de aici nu se economisește nimic.

Și aici realitatea e că numărul de angajați a crescut în 2023 cu 35, de la 288 în ianuarie, la 323 în decembrie.

Și de la un alt minister proaspăt reorganizat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, s-au tăiat 179 de posturi vacante. Când vorbim însă de numărul angajaților, vedem că în ianuarie 2023 MIPE avea 1581 de angajați, iar în decembrie 2131.

Așadar și aici reducerea de posturi înseamnă de fapt 550 de angajați în plus, mai mult de jumătate din ei fiind în mandatul lui Boloș.

În ședința de Guvern din 7 martie au fost alte 3 reorganizări.

La Energie, în ianuarie 2023, în organigramă aveau 344 de posturi, exclusiv demnitarii și cabinetele lor. Acum, după reorganizare, deși desființează 19 posturi (amestecă aici și niște locuri vacante de pe la cabinete), vor avea 376 de angajați, cu 32 mai mulți decât în ianuarie anul trecut și cu 21 mai mult și decât erau în decembrie.

Iar acolo unde nu e minciună, e nesimțire. Doar așa poate fi numit ce face Boloș la Ministerul Finanțelor unde schema de personal din minister crește cu 25 de posturi, ajungând la 2077.

Și mai apare și un secretar de stat în plus, cu tot cu cabinet. Nu putea România să adere la OECD dacă nu se mai înființa o sinecură cu alai.

Tot la Boloș, la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate care e în subordinea Finanțelor, au mai pus 25 de posturi. Per total, Ministerul Finanțelor are și el „suplețe” mai mare, angajații din toate structurile fiind cu 100 mai mulți în decembrie față de ianuarie, respectiv 24.879 vs 24.779.

TOATĂ reorganizarea asta cu 200 de mii de posturi vacante tăiate e o mare MINCIUNĂ!

Realitatea e că doar anul trecut numărul de angajați la stat a crescut cu 13.564; de la 1.278.995 în ianuarie, la 1.292.559 în decembrie. Câteva zeci de șefuleți retrogradați în toată țara, și asta pentru că n-au avut suficiente proptele, sunt praf în ochi.

Pentru că în 2024 bugetarii vor costa cu 15 miliarde de lei mai mult decât în 2023 (de la 131 de miliarde de lei la 146).

Adevărul e ușor de aflat – tot ce spun Ciolacu și Ciucă e invers.

Minciuna este tot minciună, nu contează de câte ori e repetată. Și aceasta a devenit regula pentru această coaliție PNSD-PNL girată de președintele Iohannis. Tot ceea ce se face e doar pentru interesele lor, doar pentru păstrarea accesului la butoane care împart resursele bugetare.

Există și o parte bună, anume că adevărul e ușor de aflat – tot ce spun Ciolacu și Ciucă e invers: nu vom crește taxele – au făcut-o deja; facem economii – au crescut cheltuielile; măsurile economice au fost eficiente – avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană; și lista poate continua.

Cei care nu sunt afectați sunt ei – pensii speciale, salarii de mii de euro, palat de 9 milioane de euro etc. Pentru asta își bat joc de democrație comasând alegerile, pentru asta sunt și listele comune ale PSD și PNL.

Nu fi pufi

Dă un share

3 comments

Reformă în administrație – danielblaga.ro 17/04/2024 - 08:28

[…] Șapte grafice simple ca să înțelegi cum „reformează” Ciolacu administrația: peste tot umfl… […]

Lasă un comentariu

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

  This will close in 0 seconds

  -
  00:00
  00:00
  Update Required Flash plugin
  -
  00:00
  00:00