fbpx

Rusia poate pierde acest război

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Istoricul american Timothy Snyder scrie pentru CNN un articol în care explică de ce Rusia ar putea pierde războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Rusia actuală nu mai are capacitățile militare ale fostei URSS și, dacă ne uităm retrospectiv în istorie, imperiul rus a pierdut cele mai multe războaie de agresiune pe care le-a inițiat. Ceea ce trebuie să facă Occidentul pentru a pune capăt războiului este să folosească, fără rezerve, superioritatea sa economică pentru a asigura victoria Ucrainei.

În mod tradițional, Rusia serbează victoria în al Doilea Război Mondial în data de 9 mai, când trupele naziste au fost învinse de trupele aliate. Anul trecut ceremonia a fost mult mai restrânsă, însă deja  pregătirile pentru parada de anul acesta par mai intense.

Vladimir Putin tocmai a fost confirmat pentru al cincilea mandat la cârma Rusiei, devenind astfel un lider mai longeviv chiar decât Stalin. Mai multe vehicule militare occidentale au fost expuse pentru a arăta rușilor de rând că au fost capturate și războiul se desfășoară potrivit retoricii oficiale de la Kremlin.

Timothy Snyder, celebru istoric afiliat la Yale University, explică în articolul său că semnificația acestei aniversări este una de „intimidare”, întrucât Kremlinul vrea să credem că Rusia nu poate pierde.

El explică mai departe că „Prea mulți dintre noi am crezut asta în ceea ce privește războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. În februarie 2022, când Rusia a început invazia pe scară largă a țării vecine, consensul a fost că Ucraina va cădea în câteva zile. Chiar și astăzi, când Ucraina rezistă pe cont propriu de mai bine de doi ani, opinia predominantă printre prietenii Rusiei din Congres și din Senat este că Rusia va câștiga în cele din urmă. Succesul Moscovei nu este pe câmpul de luptă, ci în mintea noastră. 

Rusia poate pierde. Și ar trebui să piardă, pentru binele întregii lumi – și pentru propriul ei bine. 

Ideea de Armată Roșie invincibilă este doar propagandă. Armata Roșie era foarte bună, dar putea fi învinsă. Armata Roșie a pierdut două dintre cele mai importante trei războaie externe.”

El trece în revistă înfrângerile istorice suferite de Rusia în secolul XX. Polonia a învins Rusia în 1920, în 1941 URSS a fost în pragul colapsului, iar, în Afganistan, Rusia a fost nevoită să se retragă după invazia din 1979. Timothy Snyder arată cu date cât de importantă a fost contribuția soldaților ucraineni la victoria din 1945 – pierderile de vieți omenești ale soldaților din Ucraina încorporați în Armata Roșie au depășit pierderile americane, franceze și engleze însumate la un loc.

În acest context, Timothy Snyder consideră că strategia Rusiei este de a convinge Vestul că victoria sa este inevitabilă, astfel încât sprijinul economic să nu fie folosit. Doar întârzierile cu care au fost aprobate pachetele de sprijin financiar au făcut posibile victoriile minore pe front ale Rusiei. Aici se referă la aprobarea relativ întârziată din Senatul american al ajutorului de 60 de mld dolari pentru Ucraina. Și Uniunea Europeană a votat, în februarie anul curent, un pachet de ajutor în valoare de 50 de mld de euro și primele tranșe au fost virate în luna martie.

Timothy Snyder face apel la istoria ultimelor două secole pentru a arăta consecințele războaielor pierdute de imperiul rus de-a lungul timpului – „Rusia de astăzi este un stat nou. Există din 1991. La fel ca Brejnev înaintea lui, președintele rus Vladimir Putin conduce apelând la sentimentul de nostalgie. El se referă la trecutul sovietic și, de asemenea, la trecutul imperial rus. Dar Imperiul Rus a pierdut și războaie. A pierdut Războiul Crimeii în 1856. A pierdut războiul ruso-japonez în 1905. A pierdut Primul Război Mondial în 1917. În niciunul dintre aceste trei cazuri, Rusia nu a fost capabilă să mențină forțele pe teren mai mult de trei ani.”

Războiul împotriva Ucrainei nu se poate încheia cu un fel de remiză, iar acest tip de gândire reflectă doar iluziile unor cercuri restrânse, deși sunt și susținători ai Ucrainei care văd lucrurile astfel. Ambele părți urmăresc victoria și influența americană nu trebuie să ia în considerare un scenariu nerealist de „egalitate”, de suspectă conciliere pentru a calma nervozitățile curente din Statele Unite.

El anticipează care ar fi consecințele unei ipotetice victorii a Rusiei în Ucraina: „Dacă Rusia câștigă, consecințele sunt îngrozitoare: riscul unui mare război în Europa, probabilitatea mai mare a unei acțiuni chineze în Pacific, slăbirea ordinii juridice internaționale în general, răspândirea probabilă a armelor nucleare, pierderea încrederii în democrație. 

Este normal ca Rusia să piardă războaie. Și, în general, acest lucru i-a determinat pe ruși să reflecteze și să adopte reforme. Înfrângerea din Crimeea a forțat o autocrație să pună capăt iobăgiei. Pierderea Rusiei în fața Japoniei a dus la un experiment cu alegerile. Eșecul sovietic în Afganistan a dus la reformele lui Gorbaciov și, astfel, la sfârșitul Războiului Rece.” 

Într-un mod aparent paradoxal, Timothy Snyder consideră că Rusia ar trebui să piardă acest război nu numai pentru binele întregii lumi, ci și pentru binele rușilor înșiși, pentru a pune capăt pierderilor de vieți omenești, pentru șansa de a deveni o țară post-imperială, de a iniția reforme și de a redeveni o țară în care rușii sunt protejați de lege și voturile lor vor conta în alegeri. Ar fi o întoarcere la normalitate și mulți ruși nu au uitat că vor democrație și stat de drept.

În concluzia analizei sale, Timothy Snyder insistă asupra soluției prin care Rusia poate fi învinsă. Nu Ucraina este regimul „nazist” în acest război, așa cum spune propaganda de la Kremlin, ci Rusia este „un regim imperialist fascist”. Iar fascismul, ne amintește istoricul de la Yale, „a fost învins data trecută pentru că o coaliție și-a păstrat fermitatea și folosit puterea sa economică superioară. Același lucru rămâne valabil și acum.”

 

Notă – Eseul lui Timothy Snyder poate fi citit pe site-ul CNN la acest link 

Sursa foto – Wikipedia

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00