Ultima oară când am căutat să văd câte galaxii au fost numărate m-a luat din nou amețeala. Mă întrebase copilul meu de 9 ani și numărul tot crește pe măsură ce instrumentele de urmărit cerul devin mai bune. Sunt miliarde de miliarde de galaxii care fiecare au miliarde de stele. Urmează întrebarea: “și Dumnezeu le-a făcut pe toate?”. “Da, Dumnezeu face multe și are multă treabă”.
Ei bine, ieri am aflat două știri. Prima: s-a găsit încă o gaură neagră în galaxia noastră. Era să zic o nouă gaură neagră, dar ea e acolo de mult, acum am dibuit-o noi. Și tot ieri am aflat de la știri că Dumnezeu a fost nițel ocupat: „Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment. În urmă cu câteva zile am participat la o vizită, l-am rugat pe domnul director să faciliteze o vizită la Institutul de Cercetare – Dezvoltare Informatică, încercând să compensez faptul că nu aş fi putut să fiu prezent la această activitate, dar cum iată că există un rânduitor care le aranjează pe toate, am reuşit să vizitez şi Institutul şi să şi particip la această activitate”.
Asta spune șeful Partidului Național Liberal, de unde deducem așa: Creatorul a miliarde de miliarde de galaxii a fost puțin ocupat ieri și cu faptul că Ciucă al nostru avea nevoie să ajungă la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică. A fost cu emoții, dar uite că Rânduitorul a făcut totuși față.
Am avut aceeași mirare pe care o resimt de câte ori Gigi Becali îi ocupă din bandă Creatorului, cerându-i câte un cartonaș galben sau un penalty și apoi, după meci, Gigi insistă că Rânduitorul s-a achitat mulțumitor de task.
Dar să trecem peste imbecilitatea naturală a lui Ciucă, că nu despre teologie, destin și fotbal voiam să vă zic, ci de altă declarație făcută de Ciucă tocmai la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, anume asta care dă și titlul știrii: ”2024 este an electoral la nivel global, iar bătălia acestui an este între democraţie şi autoritarism”.
Asta este chiar o temă la care mă gândesc că bunul Dumnezeu ar merita să acorde puțină atenție. Pentru că într-adevăr este un an electoral global și într-adevăr asistăm la rearanjarea lumii între blocuri mondiale. Pe deoparte globul autoritar-tribalist ruso-chinez și pe de altă parte ceea ce numim în mod tradițional Lumea Liberă .
Problema cu Ciucă este însă că în această luptă globală el nu e tocmai de partea bună a istoriei. Spre deosebire de Ciucă care crede că Dumnezeu se ocupă de agenda sa, eu nu am vreo garanție că Creatorul a miliarde de galaxii se bagă în lupta politică de pe Pământ, dar dacă se întâmplă asta, atunci Ciucă e clar de partea Diavolului, nu a lui Dumnezeu.
Din păcate, regimul care l-a împins pe Ciucă mult dincolo de limitele propriei competențe, nu este aliniat la Lumea Liberă, dar este perfect aliniat pe agenda autoritar-tribalistă.
Cu alte cuvinte, susțin clar și nu pentru prima oară, vezi aici raportul pe care l-am publicat la European Liberal Forum, raport pe care l-am promovat și îl promovez la Bruxelles, susțin deci clar că avem în România un început de regim putinist.
De ce este putinist regimul de la București? În primul rând că suntem conduși de siloviki, cum li se spune în rusește oamenilor care au fost sau sunt ofițeri ai serviciilor de informații sau sunt asset-uri ale acestora. În românește le spunem securiști.
În al doilea rând că fenomenul justiției selective a devenit sistemic odată cu noile garnituri de șefi cu ștampilă de SRI de la ANI și DNA. Adică problema nu mai este doar că instituțiile sunt blegi, problema este că instituțiile aplică legea selectiv în interesul celor cu putere, și nu există altă explicație rațională pentru determinarea DNA de a investi resurse de timp, bani și atenție în cazuri ridicole, cum sunt cele a lui Vlad Voiculescu, Flavia Boghiu, Lucian Viziteu și a altor cel puțin patru cazuri la fel de nejustificate împotriva unor primari USR despre care știu, dar pe care nu vreau să le fac eu publice.
Toate instituțiile statului de control și implementare a dreptății urmăresc o agendă de sufocare a democrației, vezi și abuzurile făcute de AEP împotriva USR și PMP. Organizatorul alegerilor și garantul instituțional al libertății politice a devenit o bâtă. Vezi abuzurile Inspectoratului din Construcții și a Direcției Antifraudă din ANAF.
Și dacă AEP este controlată de un PSD-st, țin să-l informez pe Nicolae Ciucă că toate celelalte instituții: SRI, DNA, Ministerul Justiției, Inspectoratul pentru Construcții, ANAF, sunt pulanul PNL. Vezi și amenințările directe ale lui Bode sau Predoiu, când era ministru Justiției, la adresa USR, care au si fost și puse în practică de către instituții.
Nicolae Ciucă cu aerul său blajin tâmp nu va putea să scape de răspunderea că patronează acest sistem securistic care sufocă democrația.
O altă caracteristică a regimului putinist în care justiția devine bleagă cu cei puternici și milițienească cu opoziția este faptul că se reinstalează impunitatea averilor nejustificate. Cu alte cuvinte, capii regimului se îmbogățesc, și nici presă care să mai poată să demaște sistemic chestia asta nu mai există sau există în insule de libertate media, izolate.
Haideți să vă dau un exemplu ca să fie clar despre ce vorbim. Este mare vâlvă în sectorul 3 că multe școli au intrat în reparații pentru eficientizare energetică și consolidare seismică. Într-un mod foarte bizar, tot eu sunt de vină pentru asta. Pe motiv de PNRR. Cu alte cuvinte, m-am luptat să aduc cea mai mare investiție în Educație de după 1989 – 3,6 miliarde de euro. Sunt 3000 de școli care vor fi reparate. Evident, pentru asta trebuie ca cei care au atributul legal de a investi în școli, în infrastructura școlară, să-și facă treaba. Sistemul de implimentare este atât de simplu încât este greu să nu faci ceva cu școlile pe care le ai în subordine. Robert Negoiță a ales să deschidă șantiere cu copiii în școală, să scurteze orele la 40 de minute și să pună copiii să învețe în trei schimburi. Asta este o proastă organizare a unei investiții. Un primar cu adevărat gospodar ar fi bugetat mutarea temporară a școlilor pe perioada construcțiilor, ceea ce este foarte ușor de făcut la câte spații libere de birouri există în București, chiar și în sectorul 3.
Tot Robert Negoiță a vrut să dea un contract de 27 de milioane de euro pentru masa caldă în școli, în sectorul 3 și a organizat o licitație. Știți cum? Prima oară a organizat un spațiu uriaș, cu banii primăriei, în care a investit 2 milioane de euro. Complet întâmplător, evident, spațiul ăsta a fost dat unei firme controlate de familia fostei sale soții și actuală parteneră a lui Marcel Ciolacu. Cum spune G4 Media “apropiată de Marcel Ciolacu”, fostă miss Buzău cu afaceri înfloritoare după traiectoria sentimentală Robert Negoiță – Marcel Ciolacu.
Deci firma aia a primit cadou de la primărie clădire + tehnologie de 2 milioane de euro, apoi urma licitația pe care o putea câștiga doar cine avea o clădire ca aia cu tehnologia aia. V-ati prins?
Pe un calcul simplu, doar cât a băgat Negoiță în firma protejatei lui Ciolacu ca să o avantajeze la licitație, se puteau muta temporar 10-15 școli și nu să faci șantiere cu copiii înăuntru. Dacă calculăm un comision de șpagă de 10 – 20% din licitația mare (27 milioane euro) se cam rezolva bugetul de chirii temporare pentru mutare școli. Iată un calcul simplu de cât costă corupția sistemică din care șefii și combinațiile lor familiare scot bani.
Asta doar un exemplu de corupție la vârf. Liderii din Românii redevin pe față bogați, după ceva ani în care a existat frică. Fix ca în Rusia lui Putin unde elita trăiește în palate uriașe. Amuzant e că obiceiul să te combini la bătrânețe cu gimnaste sau Miss care se îmbogățesc din afaceri cu statul și să pozezi în același timp ca pios ortodox seamănă fix și în Rusia și la noi. Zici că ăștia nu au imaginație. Și eu nu cred că familia e fair game în luptele politice, dar dacă insiști că tu ești cu familia tradițională, îi faci pe alții sexo-marxiști și practici corupția la acest mod în care implici familia atunci ipocrizia și banii publici sunt fair game.
Niciunul dintre cazurile de la DNA ale lui Robert Negoiță, fie ca vorbim despre faptul că fostul său city manager a furat un bloc pe malul lacului IOR, că același city manager construiește ilegal o piscină panoramică la ultimul etaj, nici măcar faptul că au murit doi oameni într-un șantier ilegal al primăriei Sectorului 3, niciunul dintre aceste cazuri nu a făcut niciun pas înainte la DNA. În schimb, Voineag, personal, investește energie în a ne convinge că Vlad Voiculescu e cel mai mare corupț din Estul Europei (1 miliard de euro?).
Așa arată un sistem de justiție selectivă în stil putinist. Corupția personală a liderilor redevine o realitate în România. Nici măcar nu se mai ascund. Vezi Palatul pentru Iohannis, vezi afacerile partenerei lui Ciolacu.
Cei care îmi spun că exagerez în a compara România cu putinismul, sunt rugați să-mi aducă argumente unde anume greșesc. Pentru că avem toate ingredientele instalării unui regim putinist. Media coruptă, șantajată, intimidată, justiție selectivă, serviciile secrete care intervin la vedere în viața economică, politică, mediatică și juridică a țării.
De fapt trăim într-un trend global de retragere al democrației, în care, în mod evident, cele mai fragile democrații sunt la limita sucombării. Așa cum știm, democrația din România a fost mereu pe buza prăpastiei. Regimul Iliescu a fost unul dintre cele mai autoritare din estul Europei, la concurență cu regimul Miloșevici și cu cel din Belarus.
Președintele Băsescu a fost suspendat în mod nedemocratic și a fost nevoie de intervenția lui Barroso pentru a reechilibra sistemul politic din România și a face ca votul popular să conteze. Deci ar fi cu totul neobișnuit ca o democrație fragilă mereu dependentă de ancore externe să se simtă bine într-o perioadă de recul democratic global.
Nu e ca și cum a inventat cabala SRI Iohannis-Ciolacu-Hellvig ceva nou. Sunt aceeași securiști dintotdeauna care au prins un moment favorabil.
Fuziunea de facto între PNL și PSD creează un pol de putere uriaș care debalansează cu totul echilibrul democratic care era fragil. Polul nu e popular și nici competent în guvernare, dovadă că au 66% în Parlament și 40% în sondajele lor. Deci dacă ești un corupt incompetent care vrei să rămâi la putere, umbli la butoanele putiniste. Nu trebuie să fii foarte deștept sau organizat pentru asta, vine natural. Ar fi de mirare, repet, să nu avem probleme de sănătate la democrație perioada asta.
Deci când spun că avem un început de regim putinist în România este ceva cu totul în logica trendurilor globale și a comportamentelor sistemului politic. Speranța că “hai, dom’le că nu e chiar atât de rău”, este doar o speranță. De fapt depinde ca și în 1996, ca și în 2004, de noi la vot să oprim degringolada.
Săptămâna trecută o cercetătoare în politici europene de la Oxford, căreia i-am dat un interviu comparativ, m-a întrebat dacă UE mai poate opri decăderea regimului de la București, așa cum s-a întâmplat pe vremea lui Băsescu, Ponta și Barroso. Am reluat ideea că Ursula von der Leyen a trădat interesele democratice ale UE și că nu o vom vota pentru a rămâne președinta la Comisie. De altfel, de când Cătălin Drulă a transmis acest mesaj la Bruxelles prin Politico și până azi, baza de susținere a Ursulei s-a erodat masiv pentru că și alte partide au început să iasă din așa zisă majoritatea von der Leyen. Disperată să-și continue mandatul, Ursula von der Leyen ignoră complet decăderea regimului de la București.
Dar nu este doar ceva problemă personală a ei, asta se întâmplă sub umbrela temei Ucraina – NATO. Disperați să asigure cumva stabilitate în zonă, liderii Lumii Libere sunt dispuși să închidă ochii la mizeriile regimului de la București . Avem o datorie patriotică să le spunem că greșesc. Este interesul României să atragem atenția Lumii Libere, pentru că altfel avem o tradiție istorică nefericită în care personaje din Carpați joacă cartea externă a băiatului bun ca să își abuzeze intern poporul. E un pattern al istoriei noastre, gândiți-vă la Ceaușescu însuși, care a instaurat un regim stalinist în România, deși antirusesc.
A fi stalinist / putinist acasă dar anti-rus extern este ceva cu totul logic dată fiind aversiunea naturală și justificată istoric a românilor față de Rusia. Ca și faptul că acest stat și această societate au în ADN modernizarea pe cale europeană, cum demonstrez în ”Cine a făcut România”.
De fapt, marea deosebire între regimul putinist Orban și regimul putinist care începe la București este tocmai asta că ai noștri semnalizează pro-vest extern. Intern se comportă și Ciolacu și Orban ca în Rusia lui Putin.
Aș compara cu situația din Polonia pe vremea regimului autoritar Kaczyński și mă uit foarte atent la ce face Donald Tusk în Polonia și la cum comunică cu Comisia Europeană, pentru că în Polonia avem un guvern liberal care demanteleaza controlul instituțional autoritar asupra instituțiilor. Exact asta va trebui să facem și noi, să dăm reset la CSM, la DNA, la CNA, la CCR, la toate instituțiile care decad acum în practici putiniste. Și va trebui să avem aliat Comisia Europeană viitoare în acest demers.
Deci e simpatic că Nicu citește din punctaj că anul ăsta este despre democrație versus autoritarism. Dar e imbecil contextul, pentru că omul este parte din problemă, nu din soluție. Oricum, ca și în 1996, ca și în 2004 depinde de români dacă se lasă supuși.