Avem cinci candidați la Cotroceni care pot, în principiu, trece de 10%. În ordine alfabetică, aceștia sunt Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi, Victor Ponta și George Simion. Precampania a schimbat peisajul din noiembrie.
În primul rând, dintre cele trei blocuri electorale clar separate în toamnă – cel guvernamental, cel suveranist și cel liberal – doar al doilea a reușit să impună un singur candidat. Anamaria Gavrilă, lidera POT, s-a retras din cursă, pentru a-i îngădui lui Simion să revendice și voturile date lui Călin Georgescu pe 24 noiembrie. Împreună, cei doi strânseseră atunci 36,8%. Simion pare să fie departe de a fi recuperat toate aceste procente.
În al doilea rând, s-a constituit coaliția căreia i-am putea spune Seychelles, dacă luăm în seamă culorile partidelor care o alcătuiesc: PSD (roșu) – PNL (galben-albastru) – UDMR (verde-roșu-alb). Ea se prezintă cu un candidat nou – Antonescu –, și nu cu unul din cei trei, care reprezentaseră fiecare partid din guvernul actual. Unitatea acestui bloc este contestată de Ponta, care caută, de fapt, să colecteze votul pesedist și să muște din cel suveranist.
În fine, Lasconi a rămas candidata USR, sperând să repete calificarea din 24 noiembrie și să joace finala mult-visată. Sondajele publicate o plasează la circa jumătate din procentele primite atunci. Simpatizanții ei le contestă. Ei sunt acum înverșunați împotriva fondatorului USR, care s-a înscris în competiție, încercând să culeagă voturi nu doar useriste, ci și liberale, în primul rând cele care nu au mers la europene și la legislative către formațiunea condusă de Lasconi, ci către partide apropiate ca profil sau către independenți.
Pare, deci, că anumite plăci tectonice se mișcă, amenințând să zgâlțâie suprafața pe care coaliția Seychelles o înfățișează ca pe un paradis aproape turistic.
Trei par scenariile.
Unul care a fost deja prezentat de N. Dan ca fiind cel mai sumbru e varianta în care G. Simion și V. Ponta recuperează votul suveranist și cel pesedist (56% la prezidențiale și 55% la legislative), îl împart aproape egal și joacă finala. O asemenea evoluție duce, evident, și către o guvernare PSD-AUR-SOS-POT.
Al doilea scenariu e cel în care unul dintre adversarii liderului AUR și ai lui dottore adună 30% pentru a avea un loc sigur în finală, conectând electoratul penelist și userist, înaintea unei finale care s-ar juca fie cu Simion, fie cu Ponta, în condițiile în care cei doi și-ar împărți foarte inegal electoratul pesedisto-suveranist. Mai aproape de o asemenea performanță ar fi probabil N. Dan, dar nici Antonescu nu pare gata să se desprindă de fantasma sprijinului PSD, nici Lasconi nu e pregătită să facă gestul pe care l-a făcut în noiembrie Ludovic Orban, pentru a-i permite ei să ajungă în finală. Așa că acest scenariu e mai puțin probabil ca primul.
Al treilea scenariu e cel în care C. Georgescu organizează o amplă mișcare de protest cerând votanților săi să-și anuleze votul, prin înscrierea numelui său pe buletinele de vot. Ideea circulă deja în mediile suveraniste. O încurajează cei care au interpretat tăcerea candidatului pro-rus ca semn al refuzului de a-i susține pe Ponta sau pe Simion. Un asemenea protest ar bulversa scena politică. Interferența rusă și TikTok ar face restul, iar rezultatul ar putea fi la fel de imprevizibil ca finala Georgescu-Lasconi de anul trecut.
Sunt nori negri pe cerul politic la debutul campaniei. Problema e că nu știm ce furtună începe.