fbpx

Lupta cu extremismul nu se face prin pakistanizarea României

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

De văzut acest clip de patru minute făcut de Parlamentul European. Este bine făcut și spune simplu o poveste complicată: niște bunici stau de vorbă cu nepoții lor.

Niște bunici care au scăpat la limită de la Auschwitz, care au luptat în Primăvara de la Praga, care au luptat pentru independența Letoniei, care au văzut cum s-a tras la Timișoara în 1989 și alți bunici. ”Ține minte că nu a fost mereu democrație și libertate, că se pot pierde foarte repede”, spune unul dintre ei. Clipul te lovește în plex. Și spune simplu povestea dramatică a acestor alegeri. 

Magda Grădinaru scrie pe Spotmedia.ro despre el și dă un titlu pozitiv-complex: ”Mini-filmul care ar putea decide votul. Cadoul lui Hitler și Stalin expiră”

Ar putea decide filmul ăsta pe cineva indecis sau pe cineva decis să voteze cu AUR sau Șoșoacă? Habar nu am. Pe mine m-a cutremurat, dar nu pot să nu am impresia asta că mesajul nu va sparge bariera bulei deja convinse. Motivul este cel din a doua parte a titlului Magdei Grădinaru: ”cadoul lui Hitler și Stalin”. Ea face referire la un interviu pe care i l-a luat lui Amos Oz. Omul spune niște chestii importante: 

”Acum 70-80 de ani lumea a primit un cadou foarte frumos din partea lui Hitler şi a lui Stalin. Nu a fost intenţia lor de a ne face acest cadou, dar totuşi ni l-au dat: au lăsat în conştiinţa lumii un şoc atât de puternic, încât pentru mai mult de jumătate de secol mulţi oameni au fost foarte ruşinaţi să fie numiţi rasişti, să-şi manifeste deschis şovinismul, să mai fie revoluţionari însetaţi de sânge. Şi asta doar din cauza acelui şoc cauzat de Hitler şi Stalin. Dar se pare ca termenul de valabilitate al cadoului a trecut. Nu mai este relevant pentru noile generaţii care nu au amintirea acelui şoc. Iar oamenii devin iar vulnerabili instinctelor până acum reprimate: instinctele naţionaliste, xenofobe, antisemite, islamofobe, chiar şi cele împotriva femeilor. Pur şi simplu asistăm la revenirea acelor lucruri. Până acum am avut doar o pauză, un interval de respiro cauzat de acel şoc pe care ni l-au dat Stalin şi Hitler.”

Aici de citit tot interviul cu Oz, l-am citit pe nerăsuflate și abia apoi am văzut că e mai vechi, nici nu am simțit, atât de actual este.

E greu să înțelegi ceva din teorie, nimic nu înlocuiește experiența directă. ”Cadoul” lui Hitler și Stalin a fost o inoculare împotriva totalitarismelor care își pierde efectul, ca un vaccin care nu mai are efect în timp. Deci da, suntem în fața unui pericol real: memoria colectivă nu mai are o experiență directă a Răului. De aceea e nevoie ca bunicii să vorbească. Acesta e sensul din clip. 

Eu însă am și o altă preocupare. Cine luptă cu extremismul? Ce faci dacă îți asculți bunicul înțelept? Nu mai votezi AUR și SOS? Dar votezi PSD și PNL?

Cine luptă cu extremismul? De aproape trei ani, coaliția PSD-PNL ne spune că asta face ea. În acest timp, la televiziunile de casă AUR a fost umflat cu pompa. Dușmanii neamului de pe rețetă au fost liberalii de la USR, nu fasciștii de la AUR. În acest timp, calitatea democrației s-a prăbușit. Am mai scris despre asta. Am spus că avem un început de regim putinist în România. Mi s-a spus că exagerez, dar fără argumente. Media este capturată, justiția este selectivă, serviciile secrete controlează politica și instituțiile civile, nu invers. Abuzul administrativ este sistemic, corupția fără impunitate redevine regulă. Toate acestea sunt constituie regimul PNL – PSD. Care ne apără de extremism. 

Deci, ce trebuie să NU votăm ca să ne salvăm democrația și libertatea, cum ne cer bunicii din clip? AUR, SOS sau PSD – PNL? Evident, știți că eu am un răspuns. Logic e să votăm pe aia care nici nu sunt extremiști și nici nu sufocă libertatea. Adică USR, dar nu e nici o surpriză că scriu eu asta. 

Ce vreau să zic e însă că nu trebuie, nu putem și ar fi stupid să acceptăm că sub pretextul luptei cu extremismul să lăsăm democrația să moară. Sistemul SRI-Klaus-Marcel nu luptă cu extremismul, ci este frate cu el. Pakistanizarea democrației cum numește Sorin Ioniță epoca în care trăim și înseamnă și chiar asta: niște băieți cu pensii speciale omoară democrația ca să ne salveze de extremism. Așa cum în Pakistanul original armata și serviciile secrete conduc țara de 70 de ani și o fac praf, apărând lumea de extremiștii religioși (pe care tot ei, ce sa vezi, îi sponsorizează). E un pattern universal în țările cu stat puternic, dar ineficient și societăți slabe cu instituții acaparate. Hai să nu punem botul la asta. Securicii sunt la fel de răi ca extremiștii, dar mai perverși. 

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00