fbpx

Javier Milei este cel mai bun lucru care s-a întâmplat libertății de la căderea Zidului Berlinului până acum

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Argentina ne arată că ideile liberale pot produce miracole. După decenii de socialism care au distrus complet Argentina, noul președinte, Javier Milei, arată cum liberalismul poate salva o țară oricât de disperată ar fi situația în care se află. Tot ce trebuie făcut este să fie aplicat.

De câteva luni de când are puterea executivă, Javier Milei a liberalizat cât a putut prin „decret de urgență națională”, echivalentul argentinian al OUG-ului de la noi.

A liberalizat total piața imobiliară, eliminând tone de obligații ale proprietarilor, făcute chipurile să protejeze chiriașii, dar care, de fapt, blocau oferta și deci creșteau enorm chiria. A lăsat toate clauzele să fie stabilite contractual de către părți. A mers până acolo încât a eliminat chiar și obligația de a închiria în pesos (moneda lor). Argentinienii pot închiria acum chiar și în Bitcoin, dacă își doresc. De atunci numărul de apartamente date în chirie în capitala Buenos Aires s-a triplat și chiriile au scăzut. Un lucru extraordinar în context inflaționist în care toate prețurile cresc.

În Parlament are o majoritate foarte fragilă, partidul lui având doar 15%. Acum o lună a depus în parlament un proiect masiv de lege cu reforme liberale, inclusiv privatizarea Petromului lor (YPF). Lucru care a supărat masiv clasa lor politică, pentru că folosesc acele companii ca pe niște vaci de muls. Adică fix pe modelul Hidroelectrica, Nuclearelectrica și atâtor alte companii de stat de la noi. Proiectul nu a trecut de Parlament pentru că partidele socialiste au început să-i ciopârțească proiectul de lege în așa hal încât l-a retras. Oficial a zis că nu vrea să aibă impresia argentinienii că se face reformă doar declarativ. Fie face, fie nu.

De atunci a zis că va face toate reformele pe care le poate face prin puterea executivă. Așa că a tăiat masiv cheltuielile statului mergând pe principiul dacă vrem să cheltuim un ban, trebuie să avem un ban. Nu mai tipărește bani din nimic și deci nu mai generează inflație. A tăiat echivalentul PNDL-ului lor cu 98%. Adică a fondurilor date discreționar de la centru către regiuni pentru „investiții”.

Rezultatul? În fiecare lună a acestui an, Argentina a avut excedent bugetar, iar inflația lunară scade vertiginos. De la o inflație lunară de 25,5% în decembrie (la noi a fost de 0,26%), Argentina a ajuns acum la 11% (la noi a fost de 0,42%).

Încă mai e drum de parcurs, dar tratamentul dă roade mult mai rapid decât se aștepta oricine, inclusiv economiștii FMI. Probabil că va mai dura câțiva ani buni până când se pune Argentina pe picioare. Javier Milei zice de minim doi ani. Dar, dacă aceste reforme continuă, în câțiva ani probabil se va vorbi despre miracolul argentinian.

Câteodată atât este de simplu să salvezi o țară. Fără să reinventeze nimeni roata. Fără experimente utopice. Aplicând regulile clare și de bun simț ale libertății.

Ar putea România să meargă pe același drum? Absolut. Puținele reforme liberale făcute în România au fost de mare succes.

Ba chiar România nu a ajuns în situația dezastruoasă în care a fost Argentina. Parțial datorită fondurilor europene care au impulsionat creșterea economică. Dar de ce să ajungi pe patul de spital ca să realizezi că trebuie să schimbi ceva? Trei reforme liberale ar schimba masiv România: reducerea taxării prin zero taxe pe salariul minim, pilonul 2 al sănătății și dreptul de a alege în educație. Ar fi trei reforme mari care nu doar ar salva economia, dar și sistemele de educație și de sănătate din România.

Citește și editorialul lui Cristian Ghinea, care discută despre acest articol: „Cum poți să fii trumpist român?”

Credit photo: picture alliance / ASSOCIATED PRESS

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

  This will close in 0 seconds

  Hai în Comunitatea Liberală 1848!

  Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

  -
  00:00
  00:00
  Update Required Flash plugin
  -
  00:00
  00:00