Acum câteva zile, când criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu a murit, Nicolae Ciucă a semnat un scurt ferpar. Care se încheia cu o mărturisire. Generalul zicea că nu va uita niciodată o întrebare retorică a lui Manolescu – „cum să respecți valorile naționale, dacă nu le cunoști?” –, fiindcă ea e un „îndemn mereu actual”. Când mi-au căzut ochii pe știre, și-n mintea mea s-a născut o întrebare. Pe care i-aș fi adresat-o chiar lui Ciucă, și anume: „cum să respecți valorile europene, dacă nu le cunoști?
Când rostea cuvintele citate de liderul PNL, Manolescu critica politica guvernelor postdecembriste, întrucât nu au sprijinit asimilarea culturii naționale: elevii nu sunt duși la muzee, guvernul nu ajută cineaștii valoroși, limba e stricată etc, etc. Reformulând întrebarea, am în vedere altceva, și anume felul cum partidele ce alcătuiesc guvernul actual tratează alegerile europene.
Iar în această privință, vinovat nu e doar Ciucă. Ci și Ciolacu. Teza mea e simplă: necunoscând valorile europene, liderii celor două partide guvernamentale au construit o politică anti-UE. Trei sunt argumentele pe care le aduc.
Primul privește comasarea scrutinului pentru Parlamentul European cu alegerile pentru consiliile locale, județene și primării. Decizia a venit târziu și încalcă în mod flagrant bunele practici electorale. Iar efectul ei principal este îngroparea tuturor subiectelor privitoare la UE. Singurele discuții din campanie privesc temele locale. Excepție fac urletele „jos Ursula!” ale unor membri AUR.
Când au zis că fac alegerile locale împreună cu cele europene, justificarea a fost că, în acest fel, va crește participarea. Ciucă și Ciolacu n-au realizat că, pe această cale, vor omorî interesul pentru UE.
Al doilea argument e legat de decizia PSD și PNL de a alcătui o listă comună. Au făcut-o, potrivit spuselor liderilor, ca să oprească ascensiunea politică a anti-europenilor. Lumea trebuia să înțeleagă că e vorba despre AUR.
Dacă privim, însă, ce se petrece pe scena politică, descoperim că adevăratul scop al celor două partide e blocarea USR. Într-adevăr, singurele locuri unde PSD și PNL au candidați comuni la primărie sunt în orașele mari, conduse de USR. Adică de un partid liberal din Renew Europe, partener-cheie al popularilor și socialiștilor în majoritatea de la Bruxelles. Cum va limita strategia asta votul în favoarea AUR?
În fine, e vorba despre lista PSD-PNL pentru europene. Inițial, Ciucă și Ciolacu au zis că vor drept cap de listă o femeie merituoasă care să fi făcut carieră în afara politicii. Au desemnat-o pe responsabila reprezentanței Comisiei Europene la București. Și ea, ca și cei doi lideri de partid au încălcat astfel neutralitatea politică a Comisiei, zădărnicind eforturile făcute de predecesorii d-nei Chiriac în postul din capitala României.
După ce prezumtiva candidată s-a retras, cap de listă a fost desemnat un deputat european din PSD, cu un bilanț extrem de modest în hemiciclul de la Strasbourg și care n-a ieșit în evidență, în mandatul actual, decât atunci când a fost acuzat de hărțuire sexuală de asistenta sa din Parlamentul European.
Îngropând subiectele europene în campanie prin neavenita comasare, simulând adversitatea față de naționaliști și fixând, de fapt, drept principal inamic un partid liberal, alcătuind o listă care face un deserviciu modului de lucru din instituțiile europene, actualul premier și predecesorul său dovedesc că le pasă de valorile europene cât îi pasă românului oarecare de sexul îngerilor.
Manolescu zicea că, dacă Ceaușescu a vrut să construiască omul nou, politica actuală a zămislit omul gol.
Pe urmele lui, am putea zice că Ciucă și Ciolacu au creat europeanul nou și gol.
_____
Sursă foto Nicolae Ciucă: Bloomberg