Nicolae Ciucă a fost la Madrid să-i mintă în față pe românii din Spania. Acesta a declarat că „nu există niciun proiect de lege” care să îmbunătățească votul pentru românii din Diaspora și că „cineva încearcă să manipuleze.” Mai mult, acesta i-a asigurat pe românii din Spania că „va exista o propunere din partea Guvernului care va rezolva această problemă.”
În pofida declarațiilor sforăitoare și ipocrite de „îngrijorare” prin care încearcă să ne vândă imaginea unei realități alternative, coaliția PSD-PNL blochează sistematic și cu îndârjire toate eforturile de a facilita votul românilor din diaspora. Deși se bat cu pumnul în piept că vor să faciliteze procesul de vot, PSD și PNL fac exact opusul și ne pregătesc o repetare a umilințelor de la alegerile din 2014 și 2019, cu cozi enorme, cu votanți cărora le-a fost blocată pur și simplu posibilitatea de a vota.
Diaspora a fost mereu tratată cu dispreț de PSD, dar acum, ca un semn în plus al trădării lui Iohannis, și PNL-ul se raliază acestui efort de a face cât mai dificil procesul de vot pentru milioanele de români care trăiesc și muncesc în alte țări.
În proiectul de lege pe care l-am inițiat alături de colegul meu, senatorul Radu Mihail, pentru a îmbunătăți procesul de vot la alegerile europarlamentare, am inclus câteva dintre prevederile care și-au dovedit beneficiile practice și la ultimele alegeri parlamentare și prezidențiale. Pe scurt, este vorba despre o propunere pentru ca la alegerile din iunie 2024:
- să se poată deschide mai multe secții de votare în Diaspora;
- votul să se desfășoare pe durata a două zile (sâmbătă și duminică);
- programul de votare să se prelungească dacă la coadă încă se mai află persoane;
- listele electorale suplimentare să se genereze în mod electronic;
- să se folosească sistemul electronic care împiedică votul multiplu;
- să se poată vota prin corespondență.
Inițiativa a fost însă respinsă de PSD, PNL și UDMR în Senat și este blocată de patru luni în Camera Deputaților.
Mai mult decât atât, USR a mai încercat să deblocheze situația, prin oferta făcută de liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, liderilor grupurilor parlamentare PSD, PNL și UDMR, într-o scrisoare trimisă recent, propunându-le să devină co-inițiatori ai unui nou proiect legislativ comun, care să rezolve odată pentru totdeauna problema cozilor la secțiile de votare din străinătate. Nu a primit niciun răspuns, deci îngrijorarea domnilor Ciolacu și Ciucă este doar o fațadă cinică.
Conform unui sondaj recent al companiei INSCOP Research, majoritatea covârșitoare a participanților la studiu consideră că românii din afara granițelor țării ar trebui să aibă acces facil la alegerile din România. De aceea este imposibil de acceptat acest efort al coaliției PSD-PNL de a îngrădi un drept constituțional fundamental și această desconsiderare fățișă față de milioanele de români care trăiesc și muncesc în străinătate.
Mai ales când românii din afara granițelor țării sunt cel mai consistent și statornic investitor „străin” în România. Cu o medie anuală de aproape 2,5% din PIB de transferuri personale în țară, numai în perioada 2012-2022 au fost transferați în țară peste 70 de miliarde de dolari, Diaspora a contribuit semnificativ la dezvoltarea României. Această sumă se apropie de suma primită de România de la Uniunea Europeană în cei cincisprezece ani de la aderare (2007-2022), care este de aproape 70 miliarde de euro.
Contribuția românilor din străinătate este comparabilă cu fondurile primite de la Uniunea Europeană!
Iar drept răsplată, coaliția PSD-PNL vrea să-i umilească din nou, cu întoarcerea la pix și hârtie, cozi interminabile și dificultăți majore în a exercita un drept fundamental. Blocarea numeroaselor inițiative ale USR-ului din ultimii ani ce aveau ca scop tocmai un acces neîngrădit și simplificat la procesul electoral, nu fac decât să întărească opinia că diasporenii sunt ignorați în procesul decizional din țară. Aceasta duce și la marginalizarea unui contingent semnificativ al corpului electoral, ceea ce contribuie la cercul vicios al hotărârii de a părăsi țara sau de a nu se mai reîntoarce.
Românii din Diaspora merită să fie tratați cu respect, România trebuie să-și continue parcursul său european, al modernizării, al ridicării nivelului de trai, al unui stat reformat modern care furnizează cetățenilor servicii de calitate, fie în educație, fie în sănătate, în toate celelalte aspecte ale vieții.
Facilitarea participării la procesul electoral este un pilon de bază al procesului democratic și USR-ul va continua să promoveze crearea unui cadru de votare modern, facil, inclusiv, transparent și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii români, indiferent unde s-ar afla.
Când consider că se va întâmpla cu adevărat această schimbare iar românii din Diaspora vor fi tratați cu respect de către Guvern?
Când USR va prelua guvernarea țării noastre. PSD și PNL știu că timpul lor este limitat, că românii nu uită și că vine nota de plată. Sunt convins că, dincolo de toate piedicile, anul acesta românii vor vota pentru o Românie modernă.