fbpx

Cine a plouat? Ouch: „s-a făcut” o bubă la buget!

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

„Cu toţii cunoaştem că, fiind un an electoral (…) presiunea pe cheltuieli este una foarte mare.” Asta zice Alin Marius Andrieş, un tip care e secretar de stat în Ministerul de Finanțe. Observați exprimarea complicată și impersonală: „presiunea pe cheltuieli este una foarte mare”. 

Există o presiune pe cheltuieli, înțelegi? Asta pare așa ca un fenomen meteo. 

Uite azi dimineață fix după ce am lăsat copilul la școală s-a pus o ploaie torențială în București, rece, de primăvară dimineață. Ciuciulete m-a făcut în câteva minute. De unde trebuia să mă duc la partid că aveam treabă, a trebuit să mă întorc acasă, să beau un ceai fierbinte ca să-mi revină sângele la degete. Și mă gândeam pe cine să înjur. Cine a plouat? 

La slovă zice așa: „Verbele impersonale au o singură formă, doar pentru persoana a III-a singular, iar acțiunea nu poate fi atribuită unei persoane. În categoria verbelor impersonale există verbe impersonale absolute, care nu au subiect gramatical, precum: ninge, plouă, tună, fulgeră, se înnoptează, se înseninează, se înnorează”.

Deci nu a plouat nimeni, nu am pe cine să înjur. „Plouă” e impersonal. Absolut. 

Observ tot mai des la demnitari cum verbele care se referă la ce au făcut sau fac ei capătă, cumva misterios, un caracter impersonal. Tipul ăsta de mai sus e un no-name, ca toți cei care fac bugetul țării. 

La Ministerul de Finanțe avem un popă cu apucături ciudate pus ministru de SRI. Șantajabil rău. O doamnă secretar de stat care e alintată în minister ca „doamna general”. Un secretar general care e tocmai tipa denunțată de mine că era și colonel SRI și secretar de stat pusă de PNL să facă PNRR (în caz că te întrebai ce mai face ofițerul activ pe care l-am denunțat că nu e tocmai cușer în stat european să facă serviciile secrete planul de țară. Asta face doamna colonel SRI: bugetul țării). Deci avem o garnitură serioasă de oameni ai SRI care fac bugetul. Să țineți minte asta anul viitor când va fi degringoladă economică. Că parcă văd că de vină va fi „clasa politică”. SRI va fi așa curat și apretat, „patria a apriori” când e să decidă ei chestii, dar dacă e bubă la buget „clasa politică” va fi de vină, ofițerimea va suge liniștită la pensiile speciale. 

Vă întreb așa amical, știți vreun membru al clasei politice activ la Ministerul de Finanțe? Adică un politician. Un din ăsta ca mine așa, specie abjectă altfel cum se știe, dar care vine în fața oamenilor și zice: băi, popor, uite, eu vreau să fac asta și asta, dați-mi un vot. 

Că nu e nimic mai politic decât cum aloci banii public, nu? În UK, bugetul e făcut de Cancelar. Ăsta e numărul 2 în orice guvern britanic și în orice partid aflat la guvernare. E ăla care are banii și decide cum îi împarte. Al doilea prim-ministru. Nu e chiar la fel în toate democrațiile, dar peste tot ministrul de Finanțe este un greu politic. Pentru că puterea fără legitimitate este abuz. Și legitimitatea fără putere este pakistanizare. 

Deci, care sunt politicienii, greii de la Ministerul de Finanțe? Știți?

Tocmai v-am descris că echipa Boloș este garnisită de SRI. În caz că nu ați votat un partid numit „SRI”, aia e buba. Dacă nu ați auzit de tipul ăsta secretar de stat de la început, e ok. Nici măcar eu nu am auzit de el și chiar urmăresc politica. 

Dincolo de chestia asta penibilă cu SRI, e și o chestie structurală care are efect pe buget. Dacă la MF nu sunt politicieni grei, greii sunt însă la ministerele care cer bani, tot mai mulți bani. Mai sunt greii la Consilii Județene, care și ele cer bani, tot mai mulți bani, să dea din pix la cumpărat primari. La noi, pe conducta de bani situația e așa: la băgat bani PNLSD au lăsat serviciile secrete și anonimi fără greutate politică. La consumat bani s-au mufat greii. Păi și cum să se echilibreze bugetul? 

Când negociam PNRR eram doi tipi grei în partidele noastre, eu și Florin Câțu (mă rog, dacă mă gândesc bine, de fapt, la el doar părea, dar era totuși președintele PNL). Am avut credibilitate deci pe un plan de redresare a bugetului. Că și ăia de te împrumută știu cu cine discută. Acum și dacă ar vrea Boloș et SRI team să facă ceva (nu vor, că li se rupe, ei nu candidează și pensia specială merge înainte), cine îi crede? Avem păpuși fără putere la buget. 

În coaliția „stabilității”, bugetul e făcut de ăia care nu răspund politic și cheltuit de ăia care au greutate politică. Să vedeți ce stabilitate a dracu o să avem la buget. 

Să revin deci la ce zice acel no name: presiunea pe cheltuieli este una mare. Hai, mă! Dar cum e presiunea asta pe cheltuieli, e un fel de presiune atmosferică așa? Ea există pur și simplu? Adică e ca ploaia asta de m-a enervat și uite că scriu cu cuvinte urâte aici? Cine a plouat? Nimeni. Cine a pus presiune pe cheltuieli? Nimeni?

Băi, nu. Ăia care te-au numit demnitar au presat ca niște nesimțiți iresponsabili. Am refuzat să stăm ca momâile în guvern când au pus pe masă brusc 50 de miliarde de lei pentru Anghel Saligny. Aia a fost o decizie luată de Iohannis, nu a fost un fenomen meteo. PNLSD au decis să arunce cu bani și să crească deficitul și datoria. Uite aici un video Mogul cu explicația și de atunci situația s-a împuțit dramatic.

Cheltuielile bugetare sunt mari pentru că PNLSD a decis așa. Nu există verbe impersonale la buget. VOI AȚI DECIS. VOI AȚI CRESCUT CHELTUIELILE. 

Mugur Isărescu zice că anul viitor urmează ajustări fiscale. Iar un verb impersonal. Urmează, dom’le. Urmează un fenomen meteo-bugetar nașpa. Nu „urmează” nimic. PNLSD ne-au băgat în rahat și se pregătesc să mărească impozitele sălbatic. Era inevitabil? Nu. 

Situația bugetului nu există pur și simplu, bugetul a fost făcut praf de Ciucă și Ciolacu. Există alternative la măririle de impozite? Da. Greu, că era mai simplu să refaci bugetul dacă nu îl umflau ca porcii pentru sinecuri, dar alternative există. Aici e un material promo plătit de USR despre cum poți echilibra bugetul altfel, că așa am ajuns cu blocajul media, alternativa sănătoasă la cap la propaganda PNL – PSD ajunge la voi ca promo.

E important și în viață și în politică ce cuvinte folosim. Dacă tratam porcăriile guvernanților ca pe niște fenomene meteo, atunci ni se vor întâmpla mereu. Nu sunt fenomene meteo. Există niște indivizi care le decid. Și care trebuie să răspundă.

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00